تیک عصبی در کودکان/ آیا این تیکها نیاز به درمان دارویی دارند؟

یک روانشناس کودک معتقد است: تیک‌های دوران کودکی اغلب زودگذر هستند و راحت و خودبه‌خود از بین بروند، اما در صورت تداوم نیاز به پیگیری و درمان دارند.

لیلا جباری در تعریف تیک، گفت: تیک به جهش‌ها و حرکات غیرعادی، ناگهانی، سریع، تکراری و بی هدف که احتمال دارد در هر قسمت از بدن که یا بر اساس عادت یا ناآگاهانه ظاهر شود، گفته می‌شود.

این روانشناس کودک تیک‌ها را به دو دسته ساده و پیچیده تقسیم کرد و افزود: تیک‌های ساده معمولاً در اثر تشویش، دلهره، نگرانی و اضطراب دیده می‌شوند، این در حالیست که تیک‌های پیچیده نتیجه عصبانیت هستند که با مجموعه‌ای از حرکات غیرعادی توام می‌شوند.

وی گفت: تیک یکسری علائم و مشخصه‌ها دارد که از جمله آنها می‌توان به بیقراری عمومی، ترس، تغییر شکل صورت و… یاد کرد، ضمن اینکه برخی از علائم تیک به شکل به هم زدن پلک‌ها، درآوردن صدای حیوانات، لوله کردن مو و … دیده می‌شود.

جباری در ادامه به بیان توضیحاتی در مورد علل بروز تیک پرداخت و گفت: گاهی یک سری بی نظمی‌های سیستم های نوروشیمیایی سلسله اعصاب مرکزی، بیماری‌های عفونی، ضربه‌های مغزی و… باعث ‌پیدایش تیک می‌شوند.

وی افزود: گاهی بروز یک اتفاق ناخوشایند روحی روانی باعث بروز تیک می‌شود و گاهی نیز در اثر اضطراب در محیط خانه و مدرسه تیک بروز می‌کند.

این روانشناس کودک در ادامه وجود تعارض و کشمکش در محیط خانواده را در بروز تیک در کودکان اثر گذار دانست و به خانواده‌هایی که چنین مشکلی دارند توصیه کرد به منظور مناسب کردن شرایط برای فرزندانشان تعارضات و کشمکش‌ها را در محیط خانه تعدیل کنند.

جباری ایجاد محیط سرشار از آرامش و امنیت در محیط خانه را در کاهش بروز تیک در کودکان مهم ارزیابی کرد.

وی از خانواده‌هایی که فرزندانشان تیک دارند، خواست تا روی اعتماد به نفس کودک کار کرده و از این طریق در کاهش بروز تیک‌ها اثرگذار باشند.

جباری با بیان اینکه نخستین تیک‌ها در کودکان در سنین دو تا ۱۰ سالگی دیده می‌شود، تیک‌های دوران کودکی را اغلب زودگذر دانست که ممکن است راحت و خودبه‌خود از بین بروند، اما در صورت تداوم نیاز به پیگیری و درمان دارند.

جباری افزود: اگر تیک‌ها ساده باشند با بی توجهی به حرکت‌های تکراری و منطقه تیک برطرف می‌شوند، اما تیک‌های پیچیده نیاز به درمان دارند.

وی افزود: تیک‌های پیچیده باید زیر نظر متخصصان درمان شوند و شیوه درمان به این صورت است که متخصصان پس از ریشه یابی خواستگاه مشکل را پیدا کرده و شروع به اقدامات روان درمانی می‌کنند.

جباری افزود: اگر تیک به سرعت درمان نشود و به دوران بزرگسالی فرد منتقل شود، درمان آن سخت می‌شود.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *