پولاکیوریا معمولا یک حس فوری در نظر گرفته می شود که در نتیجه کودک احساس می کند بدون نیاز فیزیکی به دفع ادرار، باید مکررا به توالت برود. کودک ممکن است هر بار تنها میزان کمی دفع ادرار کند.
این یک اختلال خوش خیم است و به خودی خود برطرف می شود و از چند هفته تا چند ماه طول می کشد.
این متن را بخوانید تا در مورد دلایل و علائم پولاکیوریا و اینکه چگونه می توانید به فرزند خود در کنترل این بیماری کمک کنید، اطلاعات کسب کنید.
کودک باید چند مرتبه در روز دفع ادرار کند؟
در مورد تعداد دفعاتی که کودک می تواند در طول روز دفع ادار کند، هیچ قانون مشخصی وجود ندارد. با این وجود، می توان گفت که مراجعه به توالت هر دو ساعت یک بار طبیعی است.
گاهی اوقات اگر کودک مایعات بیشتری مصرف کرده باشد، یا اگر هوا سرد باشد، یا اینکه فقط سرگرم کننده است (برای کودکان کم سن تر)، بیشتر از حد معمول به سرویس بهداشتی می رود.
چه عواملی باعث تکرر ادرار در کودکان می شود؟
علت اصلی تکرر ادرار در روز مشخص نیست. به ندرت یک علت فیزیکی باعث بروز این مساله می شود. کارشناسان معتقدند که ممکن است به یک مشکل روانشناختی یا محرک ذهنی مرتبط باشد. در موارد خاص، استرس یا مشکلات مربوط به مدرسه، خانه یا خانواده ممکن است عوامل محرک در کودکان باشد.
عوامل تحریک کننده یا شتاب دهنده آن ممکن است به شرح زیر باشد:
- عوامل روانشناختی مانند استرس ناشی از مدرسه، مرگ اعضاء خانواده یا دوستان، جابه جایی به یک مدرسه یا خانه جدید، تولد یک خواهر یا برادر، سوء استفاده یا زورگیری، یا طلاق والدین
- عوامل غذایی مانند مصرف بیش از حد شیر یا کافئین
- یبوست
- التهاب مثانه (سیستیت غیر باکتریایی)
- التهاب مجرای ادرار (مجرای شیمیایی)
- مثانه بیش از حد فعال یا افزایش حساسیت مثانه (ممکن است در زمستان ها یا روزهای سرد نیز رخ دهد)
- دفع بیش از حد کلسیم در ادرار (کلسیم بیش از حد در ادرار)
- اختلال تیک مانند سندروم توره
غالباً هیچ عامل محرك آشکاری در كودكان دارای این بیماری قابل تشخیص نیست.
علائم تکرر ادرار یا پولاکیوریا در کودکان
علائم و نشانه های پولاکیوریا در کودکان ممکن است به شرح زیر باشد:
- کودک ممکن است هر ۵ تا ۱۰ دقیقه دفع ادرار کند.
- تعداد دفعات آن می تواند سه تا چهار مرتبه در یک ساعت یا ۳۰ تا ۴۰ مرتبه در طول روز باشد.
- این مساله همچنین ممکن است بعد از چند ماه یا چند سال مجددا عود کند.
- كودك ممكن است هنگام دفع ادرار، هيچ درد شكمي، پهلو و ديسوريا نداشته باشد.
- بی اختیاری ادرار (خروج غیر ارادی ادرار) یا از دست دادن کنترل مثانه در کودک وجود ندارد.
- در هر بار دفع ادرار، میزان کمی از ادرار دفع می شود
- هیچ تغییری در تعداد دفعات دفع مدفوع رخ نمی دهد
- این کودک ممکن است در شب دفع ادرار کند (شب میزی (دفع ادرار شبانه) ممکن است در ۲۵ درصد موارد رخ دهد)، اما تعداد دفعات آن در طول شب در مقایسه با روز کمتر خواهد بود
- شب میزی اختلالی است که در آن نیاز به دفع مکرر ادرار در طول شب است
- هیچ نشانه ای از پیلوریا (دفع حجم زیادی از ادرار) یا عفونت وجود ندارد. رنگ، بو، و جریان ادرار طبیعی است.
- افزایش بیش از حد در مصرف مایعات یا سیالات وجود ندارد.
تشخیص:
پولاکیوریا یک اختلال خوش خیم است. بنابراین، پزشک ممکن است در صورت طبیعی بودن گزارش ادرار یا نتایج معاینه فیزیکی، معاینه تهاجمی را توصیه نکند. پزشکان معمولا تاریخچه پزشکی را بررسی کرده و معاینه فیزیکی انجام می دهند. علاوه بر این، پزشک تکرر ادرار در طول روز (پولاکیوریا) را از پلیوریا (تولید زیاد یا دفع ادرار زیاد) به دلیل اختلالات متابولیکی مانند «دیابت بی مزه» و «دیابت ملیتوس» تشخیص می دهد.
پزشکان ممکن است ارزیابی های آزمایشگاهی یا بالینی زیر را ارائه دهند:
سابقه پزشکی: این ارزیابی ممکن است به شناسایی تاریخچه عفونت های دستگاه ادراری (UTI)، دیابت ملیتوس یا سایر عفونت های کودک کمک کند. هرگونه تغییر در الگوی ادراری کودک یا رفتار نیز قابل تشخیص است.
معاینه فیزیکی: ممکن است وجود درد در پهلو یا شکم بررسی شود. معاینه عصبی عادی نیز برای بررسی اندام های تحتانی (پا و ساق پا) نیز می تواند انجام شود.
آزمایش ادرار: سطج پروتئین و گلوکز، اسمولاریته ادرار و شدت خاص ممکن است از طریق بررسی ادرار، کنترل شود. آزمایش رسوب نیز ممکن است انجام شود. وجود پروتئینوری (پروتئین بیش از حد در ادرار)، هماچوری (وجود خون در ادرار)، یا گلبول های سفید خون (WBCs) ممکن است بررسی شود. علاوه بر این، وجود ﻫﯿﭙﺮﮐﻠﺴﯿﻮری (کلسیم بیش از حد در ادرار)، نیز ممکن است ارزیابی شود. ممکن است آزمایش کشت ادرار نیز انجام شود.
عکسبرداری یا سونوگرافی: سونوگرافی مثانه و کلیه نیز ممکن است برای تشخیص هرگونه ناهنجاری در برخی موارد انجام شود.
درمان تکرر ادرار یا پولاکیوریا در کودکان
هنگامی که پزشک معاینات اولیه کودک را انجام داد و فاکتورهای محرک پولاکیوریا مشخص شد، می تواند در مورد روش های درمانی یا مدیریت مورد نیاز با شما صحبت کند. معمولاً ممکن است کودکان برای این بیماری نیازی به دارو نداشته باشند.
مدیریت ادرار مکرر در طول روز ممکن است موارد زیر را شامل شود:
اطمینان و حمایت از کودک و والدین: درک این نکته ضروری است که این یک وضعیت خوش خیم است و به طور خود به خود برطرف می شود (در یک مدت زمان خاصی اتفاق می افتد). اطمینان و حمایت عاطفی می تواند به والدین کمک کند تا درک کنند که این شرایط هیچ عارضه پزشکی یا بیماری های اساسی را نشان نمی دهد و کودک سالم است. علاوه بر این، اگر محرک های عاطفی یا مرتبط با استرس به عنوان علل احتمالی شناخته شوند، باید کودکان را تشویق به صحبت به والدین کرده و یا باید با مشاور صحبت کنند.
از کودکتان به علت دفع ادرار زیاد ناراحت نشوید. به احساسات یا پریشانی های عاطفی او توجه داشته باشید. همچنین به فرزند خود اطمینان دهید که کمی بیشتر منتظر ماندن برای استفاده از سرویس بهداشتی باعث یک مصیبت نمی شود.
تغییر در رژیم غذایی: مشاهده شده است كه وجود كلسیم بیش از حد در ادرار و مصرف نوشیدنی های سرشار از اسید و اگزالات به اختلال پولاکیوریا مرتبط است. بنابراین، پزشکان توصیه می کنند که از مصرف نوشیدنی های اسیدی و غنی اگزالات، کافئین و شیر اجتناب کنند. همچنین، افزایش مصرف مایعات سالم و آب ممکن است توصیه شود.
داروها: معمولا از داروهای آنتی بیوتیک برای درمان مثانه بیش از حد فعال در کودکان استفاده می شود. با این وجود، اثربخشی آنها در تعداد دفعات دفع ادرار بحث برانگیز است.
نکات مراقبت در منزل برای کنترل پولاکیوریا
به طور کلی، ممکن است فرزندتان برای این شرایط به مدیریت دارویی نیاز نداشته باشد. با استفاده از این نکات می توانید به فرزند خود در مدیریت و مقابله با این بیماری کمک کنید.
- اطمینان حاصل کنید که معلمان یا مراقبان فرزندتان به خاطر این شرایط کودک را مجازات نمی کنند.
- هنگامی که در خانه هستید، به آنها کمک کنید تا درک کنند که هر بار که نیاز به دفع ادرار دارند، نیازی به استفاده از سرویس بهداشتی به صورت ضروری یا فوری نیست.
- سعی کنید علل یا عوامل محتمل (عاطفی یا وابسته به استرس) را کشف کرده و با صحبت مکرر و آشکار با فرزندتان به آنها بپردازید.
- همچنین می توانید کودک را به بازی، مطالعه، تماشای نمایش های مورد علاقه یا انجام یک فعالیت سرگرم کننده تشویق کنید تا او را از تمایل به رفتن به دستشویی منحرف کنید.
- اگر متوجه افزایش غیرمعمول دفعات ادرار در فرزند خود شده اید، برای تشخیص صحیح حتما به پزشک معالج مراجعه کنید.
عوارض تکرر ادرار در کودکان
هیچ عارضه ای در ارتباط با این بیماری وجود ندارد. اما اگر کودک علائمی مانند درد، مشکل در دفع ادرار، از دست دادن کنترل مثانه (ادرار در رخت خواب) یا افزایش ناگهانی تشنگی را تجربه کرد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
تکرر ادرار در روز یا پولاکیوریا در کودکان ممکن است طی چند هفته یا چند ماه برطرف شود.
با این وجود، ممکن است بعد از ماه ها یا سال ها مجددا عود کند. در اکثر موارد، کودکان به هیچ دارویی نیاز ندارند. اگر محرک ها عاطفی یا وابسته به استرس هستند، سعی کنید تا کودک خود را آرام کرده و در مورد هر گونه مشکل، مساله یا ترس با او صحبت کنید.