تکرر ادرار در سه ماه اول بارداری نشانه افزایش هورمون هاست و در اواخر بارداری به علت فشار رحم به مثانه است…
برخی از زنان باردار مداوماً و به طور مکرر در اوایل و اواخر حاملگی نیاز به دفع ادرار دارند. اکثریت مردم تصور می کنند که علت این مسئله فشار رحم در حال رشد به مثانه است. این نکته قطعا در بعضی از ماههای حاملگی که رحم بزرگ تر شده صدق می کند. اما تکرر در سه ماه اول بارداری به علت سطح بالای هورمون پروژسترون در بدن مادر است.
پروژسترون عضلات مثانه را شل کرده و باعث تکرر ادرار می گردد که نیاز به دفع ادرار می شود. برای کاهش تکرر ادرار توصیه های زیر را اجرا کنید:
زمانی که نیاز دارید به دستشویی بروید سعی کنید این تکرر را به تاخیر نیاندازید زیرا این مسئله می تواند به سایر مشکلات منجر شود و مطمئن باشید تکرر ادرار در طی سه ماهه دوم فروکش می کند.
هر بار که به دستشویی می روید مثانه ی خود را کاملا تخلیه کنید. چند ثانیه بعد از اتمام ادرار صبر کنید و ببینید که آیا دوباره نیاز به ادرار کردن دارید یا خیر؟
برای کاهش مشکلات شبانه در غروب و شب کمتر آب بنوشید.
در دوران بارداری، رحم مهمترین عضو درون حفرهی لگن به شمار میرود و همزمان با رشد جنین به خصوص در ماه آخر بارداری سایر ارگانها از جمله مثانه را تحت فشار قرار میدهد. یک مثانهی تحت فشار نسبت به زمانیکه امکان منبسط شدن داشت، مقدار بسیار کمتری از ادرار را میتواند در خود نگه دارد. به همین دلیل است که شما با تکرر ادرار در بارداری روبرو خواهید شد. پس از تولد فرزندتان، مثانه به حالت قبل باز میگردد.
تکرر ادرار یکی از نشانههای اولیهی بارداری است که معمولا از هفته ششم بارداری شروع میشود. علاوه بر فشاری که رحم در اثر بزرگ شدن بر رحم وارد میکند و باعث تکرر ادرار در بارداری میشود، افزایش حجم خون در حاملگی یکی دیگر از دلایل عمده در این امر است.
تعدد دفعات ادرار میتواند نشاندهندهی مشکل عفونت مجاری ادرار(UTI) در شما باشد. اگر در ادرار خود خون (حتی کمی رنگ صورتی) مشاهده کردید، اگر علی رغم احساس نیاز شدید به ادرار تنها چند قطره دفع نمودید و یا اگر در هنگام ادرار احساس سوزش میکنید هرچه سریعتر با پزشکتان تماس بگیرید.
مشکل عفونت مجاری ادرار را میتوان به سادگی با آنتیبیوتیکها برطرف کرد. در صورت عدم درمان، UTI میتواند باعث آلودگی کلیه شده و باعث زایمان زودرس گردد.
راه های کاهش تکرر ادرار در بارداری
سعی کنید از نوشیدنیهای ادرار آور در بارداری پرهیز کنید، نوشیدنیهایی همچون چای و قهوه. راه دیگر خم شدن به سمت جلو در هنگام ادرار کردن است که میتواند به تخلیه کامل مثانه به شما کمک کند.
بسیاری از زنان بی اختیاری ادرار را در دوران حاملگی خود تجربه میکنند. در این نوع از بی اختیاری، به هنگام سرفه، خنده، عطسه و بلند کردن اجسام سنگین مقداری ادرار از مثانه خارج میشود. این عارضه در سه ماهه سوم شایع تر است. برای جلوگیری از این عارضه بهتر است قبل از پر شدن بیش از حد مثانه به دستشویی بروید. انجام تمرینات کیگل که سبب تقویت عضلات کف لگن میشود، میتواند به کاهش بیاختیاری ادرار کمک کند.
بهتر است ورزشهای کیگل را در اویل بارداری شروع کنید و تا بعد از زایمان ادامه دهید. (در واقع اگر غیر از زمان حاملگی نیز این ورزشها را انجام دهید بسیار مفید خواهد بود.) به خاطر داشته باشید که قبل از شروع به انجام تمرینات مثانه خود را تخلیه کنید. در صورت نیاز میتوانید از پد نیز استفاده کنید.