ماساژ با بهبود گردش خون و جریان لنفاوی باعث میشود مواد غذایی و اکسیژن تازه به بافتهای مزبور رسد و مواد سمی از آن خارج شود. همچنین باعث ترشح اندرونینها (یا نابودکنندهای درد) و افزایش ترشح هورمون سروتونین (تعدیلکننده خلق و خو) میشود و ثابت شده است که ماساژ، هورمون استرس (کورتیزول) را آزاد مینماید و در نتیجه باعث کاهش استرس میگردد.
هنگام گرفتگی عضلانی یعنی وقتی ماهیچه بیش از حد فعالیت میکند و باعث درد و اصطلاحا گرفتگی عضلانی میگردد، با افزایش جریان خون، این مواد زائد از بدن دفع میشود و باعث کاهش درد میگردد.
ماساژدرمانی به ۲۷۰۰ سال قبل از میلاد برمیگردد. در کتاب امپراتور زرد (کتاب مرجع طب داخلی چین) برای درمان فلج و تب و لرز، به ماساژ پوست و نیز تمرینات روی دست و پا توصیه شده است. بقراط از حدود ۴۰۰ سال قبل از میلاد برای درمان آسیبهای جنگی و ضربدیدگیهای ناشی از شکار و حوادث و … از ماساژدرمانی استفاده میکرد. ژاپنیها، مصریها و رومیها نیز از ماساژدرمانی استفادههای زیادی میکردند.
ماساژدرمانی در طول تاریخ همیشه همراه مردم بوده است و همه تمدنها از این روش درمانی برای درمان و حتی تمدید قوا، کاهش اضطراب، رفع خستگی و… استفاده میکردند.
ماساژدرمانی با پیشرفت علم پزشکی، شکل و شمایل نوینی به خود گرفت و علیرغم اینکه بسیاری از روشهای طب قدیم در طب نوین به فراموشی سپرده شد، اما ماساژدرمانی توانست با تغییر شکل دادن و به روز شدن، باقی بماند و تحت عنوان فیزیوتراپی هنوز هم منشأ بسیاری از درمانهای فیزیکی باشد.
توصیههای قبل از ماساژ درمانی
بسته به نوع ماساژ و محل آن دستورات متفاوت است. به عنوان مثال در طب سنتی میگویند بهتر است معده پر نباشد و از طرفی باید قبل از ماساژ، پاکسازی انجام شده باشد، در غیر این صورت نتیجه خوبی حاصل نخواهد شد، زیرا در طب سنتی ماساژ باعث دفع مواد زائد میشود و با خارج شدن مواد زائد در عضو خلا ایجاد میشود که اگر پاکسازی صورت نگرفته باشد، مواد زائد دیگری جایگزین میشود و حتی ممکن است عضو مورد نظر به درد شدیدتری دچار شود.
موارد احتیاط در ماساژدرمانی
در بعضی موارد ماساژدرمانی نباید انجام شود، مثل شکستگیها یا سوختگیها یا زخمهای باز و حتی مواردی مثل تب بالا، یرقان، بیماریهای عفونی پوستی، کوفتگیها و اصطلاحا رگ به رگ شدن ، بسیاری از بیماریهای مزمن، آرتریت و همچنین بیماران قلبی.
در بعضی موارد حتما باید پزشک را مطلع کرد، مثل بارداری، بیماریهای قلبی، سرطان و ….
به طور کلی هر کار درمانی را باید زیر نظر پزشک انجام داد و از انجام هر کار درمانی توسط افراد ناآگاه و غیرمتخصص و به طور خودسرانه پرهیز نمود.
در بسیاری از موارد مشاهده شده که در اثر یک سانحه، دست یا پای فردی دچار آسیبدیدگی شده و با مراجعه به فرد غیرمتخصص که تحت عناوین شکستهبند یا جاانداز و از این قبیل اسمها فعالیت میکنند، عضو آسیبدیده دچار نقص عضو شده است، یعنی با فشارهای کششی غیراصولی باعث شکستگی یا جراحت بیشتر عضو شدهاند، لذا توصیه بنده به مردم این است که هیچگاه خود را به دست افراد ناآگاه و غیرمتخصص نسپارید.
قبل از انجام ماساژ چه نکاتي بايد رعايت شود؟
قبل از انجام ماساژ، شستشوي دست فرد ماساژدهنده با آب و صابون ضروري است. اگر فرد لنز چشمي دارد بايد در آورده شود. مصرف کرم يا روغن ماساژ نيز الزامي است.
ماساژ در چه مواردي ممنوع است؟
اگر پوست صورت شما داراي زخم باز يا بريدگي، آکنه شديد يا کورک يا هر نوع عفونت پوستي ديگر، التهاب يا اگزماي شديد است، و يا چنان چه اسکار جوشگاه جديدي در صورت شما ايجاد شده و يا در حال شکل گيري است، نبايد سراغ ماساژ برويد.
در اين موارد بهتر است قبل از ماساژ پوست صورت، با پزشک مشورت کنيد.
براي آکنه هم ماساژ ممنوع است؟
نه، در مورد بيماري آکنه و روزاسه روش ماساژ خاصي وجود دارد که از مرکز صورت شروع شده و با حرکت ملايم جادويي به سمت اطراف و به طرف گردن کشيده مي شود که باعث بهتر شدن حرکت لنفي صورت شده و ادم و قرمزي شديد را که همواره در اين بيماران وجود دارد، کاهش مي دهد. از اين روش به عنوان درمان مکمل بيماري روزاسه مي توان استفاده کرد، ولي در کل توصيه اصلي اين است که در صورت وجود ساير بيماري هاي پوستي در صورت، اين کار را انجام نگيرد و هر نوع ماساژ پوستي توسط فرد تعليم ديده و بدون عجله و کشش خاصي صورت پذيرد.