تنبلی تخمدان و به دنبال ان ناباروری مشکلی است که بسیاری از زنان از ان رنج می برند. برای درمان این مشکل بایستی از ریشه علت یابی کرد که به طور جامع و مفید در ادامه به همراه راههای درمان این مشکل را برایتان شرح می دهیم.
در تخمدان زنان سلولهای اولیه ای وجود دارد که که این سلول تبدیل به تخمک میشوند و در صورت لقاح با اسپرم جنین بوجود خواهد آمد اما تخمک چگونه و چرا بوجود می آید.
درون مغز هر انسانی غده ای با نام هیپوفیز وجود دارد و داستان تخمک از اینجا آغاز میگردد.
اول هر دوره پریودی هیپوفیز دستور(هورمونی) با نام FSH را صادر میکند که به تخمدان دستور میدهد که چند سلول از سلول های اولیه ای را که فقط در تخمدان وجود دارد رشد بده و تخمدان ۹ الی ۱۰ تا از این سلولها را انتخاب میکند وشروع به رشد دادن آنها میکند این سلولهای در حال بزرگ شدن از خودشون دستوری (هورمون) با نامهای استروژن و پروژسترون تولید میکنند برای رحم که به رحم دستور میده که خودتو برای ورود تخمک و یک بارداری احتمالی آماده کن و رحم هم شروع به رشد کردن و آماده کردن خودش میکنه و دیواره هاش رو بیشتر میسازه (با مویرگهای بسیار ظریف)
بین روزهای ۱۲ تا ۱۶ بعد از آخرین پریودی دوباره هیپوفیز یک دستور دیگه ( هورمون) با نام LH میده که به تخمدان دستور میده بزرگترین و بهترین و آماده ترین سلول را برای تخمک شدن به رحم بفرست و فقط ۱ سلول را و به بقیه سلولهایی که این ماه آماده کردی هم برای پشتیبانی از تخمک به ساختن هورمون پروژسترون ادامه بدهند تا اگر جنینی به وجود آمد بتونه به زندگی داخل رحمی اش ادامه بده اگر حاملگی صورت بگیره جنین به همون سلولهای پشتیبانی که پروژسترون تولید میکردند دستور ادامه تولید پروژسترون را میدهد واگر حاملگی نداشته باشیم هیپوفیز دوباره همون دستور FSH را میدهد.
سلولهای قبلی تحلیل می روند و تخمدان دوباره شروع به رشد دادن سلولهای جدید میکند و هر ماه این داستان از زمان بلوغ تا یائسگی ادامه دارد.
دلایل تنبلی تخمدان
از جمله دلایلی که باعث تداخل میشه در این چرخه (هیپوفیز- تخمدان- رحم)
چاقی (چربی بدن افراد چاق میتونه باعث زیاد شدن هورمون استروژن و هورمون مردانه بشود)
علت های ژنتیکی
استرس های روحی
مشکلات هورمون انسولین و دیابت
مشکلات و بیماریهای تیروئیدی
مشکلات غده فوق کلیوی
تومورهای مغزی
مشکلات وبیماریهای عفونی ومیکروبی لگن ورحم
بعضی داروها با پروژسترون ها و هورمون های
و خیلی دلایل شناخته شده و غیر شناخته شده دیگه میتونه باعث تداخل در عملکرد درست تخمدان بشه
علائم بیماری تنبلی تخمدان
اولین و مهمترین علامتی که میتونیم بفهمیم دچار مشکلات تخمدانی شدید نامنظم شدن پریودی ها( قاعدگی) است
ایجاد اختلال در زمان های قاعدگی :
به طور میانگین افراد فاصله بین اولین دوره قاعدگی تا دوره قاعدگی بعدی زمان ۲۱ تا ۳۵ روز است. در صورتی که این زمان بیش تر از ۳۵ روز شود باید حتما نگران بود و به پزشک متخصص زنان مراجعه کرد. علت این مسئله تغییر در فرآیند تخمک گذاری است که در صورتی که تخمک گذاری کم باشد یا تخمک گذاری به طور پراکنده و نامنظم انجام شود و یا اصلا تخمک گذاری انجام نشود زمینه های ابتلا به بیماری پلی کیستیک را فراهم می کند. امکان بروز این مشکل در همه رده سنی حتی در سنین نوجوانی و جوانی وجود دارد .
رویش زیاد موهای زائد با علائم مردانه از علائم شایع در این بیماری می باشد. علت رشد این موها به دلیل افزایش هورمون های مردانه است. این موها معمولا در نواحی قسمت بالای لب و چانه رشد می کنند.در برخی موارد ممکن است افزایش مو اتفاق بیفتد اما دارای ویژگی مردانه مانند ضخامت و تیرگی رنگ، نباشد. طبق آمار میزان ۷۰ درصد افراد با این علائم به بیماری تنبلی تخمدان مبتلا هستند.
در صورتی که تاخیر در دوران قاعدگی در افرادی که تازه به سن بلوغ رسیده اند با افزایش رشد مو همراه باشد زمینه ابتلا به بیماری تنبلی تخمدان را فراهم می کند. افزایش وزن و مشاهده جوش های صورت در سنین بلوغ هم از نشانه های این بیماری است.
مقاومت در روش درمانی انسولین از جمله داروها از دیگر نشانه های ابتلا به این بیماری است.
مشاهده کیست های بسیار در تخمدان ها از مهم ترین علائم بروز بیماری پلی کیستیک می باشد.این کیست ها غالبا بین ۲ تا ۹ میلیمتر می باشد و در طی زمان ۲ تا ۳ ماه بهبود نمی یابند. بزرگ شدن اندازه تخمدان ها نیز از دیگر نشانه های این بیماری است.
داروهای تنبلی تخمدان
معمولاً داروهایی از قبیل دیان، اسپیرونولاکتون و متفورمین بنا به تشخیص پزشک برای شما تجویز می شود که این تشخیص با توجه به معاینه، سونوگرافی و جواب آزمایشات هست و حتماً از هرگونه اقدام خودسرانه این داروها پرهیز نمایید.
سلام خسته نباشید،سایز فولیکول من در روز ۱۱ پریود ۱۱ بود.از دلایل تنبلی تخمدانی که بالا بهش اشاره شده هیچکدوم رو ندارم،برای درمان باید چه اقدامی بکنم؟
سلام باید به پزشک مراجعه نمایید تا در صورت نیاز برای شما دارو تجویز شود.
پژوهشگران چینی در تحقیق جدیدی دریافتند که میکروبیوم روده نقش مهمی در تنظیم سندرم تخمدان پلیکیستیک که یکی از مشکلات شایع در سنین باروری در زنان است، ایفا می کند، کشفی که افق جدیدی را در مسیر پیشگیری و درمان علائم این بیماری قرار میدهد.
سندرم تخمدان پلیکیستیک یک اختلال هورمونی است که میتواند دورههای قاعدگی یک زن را تحت تاثیر قرار داده و بارداری را برای وی دشوار کند. این اختلال معمولا با مقاومت انسولینی همراه است. سازوکار اختلال تخمکگذاری و مقاومت انسولینی ناشی از این سندروم هنوز کشف نشده است و همین امر نیز پیشرفتها در حوزه درمان را محدود میکند.
حال محققان مرکز علوم بهداشت دانشگاه پکینگ تاثیر میکروبیوم روده و متابولیتهای آن را در تنظیم اختلال تخمکگذاری و مقاومت انسولینی ناشی از سندروم تخمدان پلیکیستیک، مورد بررسی قرار داده و متوجه شدند که سطح باکتریهای روده موسوم به Bacteroides vulgates به طور قابل ملاحظهای در میکروبیوم روده بیماران مبتلا به این علائم بالا است.
بررسیهای بیشتر در این باره حاکی از آن است که اصلاح میکروبیوم روده و تغییر متابولیسم اسید صفراوی میتواند در درمان علائم این سندروم موثر واقع شود.
چی آئو جی مولف ارشد این تحقیق ضمن اشاره به آن که این مطالعه یک پژوهش بین رشته مرکب از انفورماتیک زیستی، متابولومیکس و ایمونولوژی بوده است، افزود: «تیم تحقیقاتی ما در آینده از داوطلبانی برای انجام آزمایشهای بالینی بزرگمقیاس برای تایید اثر بخشی این درمان استفاده خواهد کرد.»