تغییرات بدن پس از زایمان طبیعی، ۱۱ اتفاق مهم!

بدن بعد از زایمان طبیعی دچار چه تغییراتی می شود؟

۱- ریزش مو بعد از زایمان طبیعی
چند روز پس از زایمان، ممکن است دچار ریزش مو شوید و حجم زیادی از موهای خود را از دست بدهید. در حالت عادی برای هر کسی، از دست دادن ۱۰۰ تار مو در هر روز طبیعی است. اما در دوران بارداری به دلیل افزایش برخی هورمون ها، این میزان کاهش می یابد و موهایتان کمتر از قبل می ریزد. اکنون که دوران بارداری به پایان رسیده است، بدن در صدد جبران است و در شش ماه اول پس از زایمان ریزش موی مفرط خواهید داشت. اما جای نگرانی نیست. به زودی چرخه ریزش و رشد موهایتان به حالت عادی خود باز می گردد.

۲- تغییر رنگ پوست بعد از زایمان طبیعی
بعضی از مادران در دوران بارداری و بعد از زایمان، دچار لکه های تیره ای در پوست خود می شوند که مثل یک ماسک صورت را می پوشاند. به این عارضه، "ماسک حاملگی" می گویند. زنانی كه پوست تيره دارند بيشتر در معرض اين لكه ها قرار دارند. اين لكه ها بيشتر در نواحی دور لب بالا، بينی، بالای گونه ها و پيشاني ديده می شوند.

افرادی که از آکنه های شدید در دوران بارداری رنج می برند، ممکن است بعد از زایمان با کمتر شدن فعالیت هورمون ها و برطرف شدن جوش ها، پوست صافی داشته باشند.

برخی نیز ممکن است بثورات قرمز رنگی در اطراف دهان یا چانه داشته باشند و یا از خشکی بیش از حد پوست رنج ببرند. اما هر دو این شرایط طی چند هفته از بین خواهد رفت.

۳- تغییرات پستان ها بعد از زایمان طبیعی
یکی دو روز بعد از زایمان، پستان ها احتمالا حجیم تر، متورم، دردناک و پر شیر خواهد بود. هنگامی که بعد از چهار، پنج روز و یا بعد از قطع شیردهی تورم پستان ها کاهش می یابد، به علت کشیده شدن پوست، سینه هایتان کمی شل و آویزان خواهد شد. تا چندین هفته بعد از زایمان نیز چکه کردن شیر از نوک پستان وجود دارد، حتی اگر شیردهی نداشته باشید.

۴- تغییرات شکم بعد از زایمان طبیعی
بعد از زایمان، حجم و وزن رحم شما هنوز زیاد است و با لمس شکمتان نیز می توانید آن را احساس کنید. حدود ۶ هفته بعد، وزن رحم کاهش می یابد و با فشار دادن شکم نمی توان رحم را حس کرد. خط تیره زیر شکم نیز که احتمالا در طول بارداری آن را مشاهده کرده باشید، بعد از زایمان، از بین خواهد رفت. اما متاسفانه ترک های پوستی که بر اثر کشیده شدن پوست شکم ایجاد شده اند، ممکن است در آینده نیز باقی بمانند. این ترک ها که در طی بارداری یا بلافاصله بعد از زایمان به رنگ قرمز روشن هستند، بعدها با رنگ پوست شما ترکیب می شوند.

 حتی خوش اندام ترین مادران نیز تا مدتی بعد از زایمان، شل شدن و افتادگی شکم را تجربه می کنند. نرمش دراز نشست و برخی از حرکت های یوگا و دیگر تمرینات مخصوص شکم می تواند شکم شما را مثل قبل تخت و صاف کند.

۵- کمردرد بعد از زایمان طبیعی
از آنجا که عضلات شکم در طول بارداری شل شده اند و طی این مدت بدن شما وزن اضافه ای را بر روی عضلات کمرتان تحمیل کرده است، ممکن است تا زمانی که عضلات شکم دوباره سفت شوند، دچار کمردرد باشید. همچنین طی بارداری نیز به دلیل قرار گرفتن در وضعیت های نامناسب ،ممکن است دچار کمردرد شوید. این قبیل مشکلات عموما طی ۶ هفته اول بعد از زایمان از بین خواهد رفت. اما اگر بعد از این دوران نیز همچنان دچار کمردرد بودید، می توانید به یک متخصص ارتوپد و یا یک متخصص بیماری های مفصلی (روماتولوژیست) مراجعه کنید.

۶- بی اختیاری ادرار بعد از زایمان طبیعی
بعد از زایمان که جنین دیگر به مثانه شما فشار نمی آورد، ممکن است نتوانید مانند قبل ادرار کنید. عدم احساس ادرار کردن در اثر کشیدگی بیش از حد اعصاب متصل به عضلات کف لگن در زمان زایمان نوزاد ایجاد می شود، این حالت برای مدتی عضلات شما را بی حس می کند. بعد از زایمان خروج بدون اراده ادرار در زمان سرفه، عطسه، خندیدن یا ورزش کردن بسیار معمول است.

فشاری که طی زایمان طبیعی بر روی مجاری ادرار وارد می شود، موجب می شود ادرار کردن بعد از زایمان سخت تر باشد. همچنین برخی افراد نیز بعد از زایمان از عفونت ادرار رنج می برند که این مشکل باعث سوزش ادرار نیز می شود.

۷- یبوست بعد از زایمان طبیعی
اگر در دوران بارداری دچار یبوست شده باشید، ممکن است حتی بعد از زایمان نیز با این مشکل درگیر باشید. برش واژن حین زایمان طبیعی و یا هموروئید می تواند حرکت روده و دفع مدفوع را دردناک سازد. رژیمی که حاوی فیبر و مایعات فراوان باشد، می تواند به بهبود این حالت کمک کند.

۸- درد واژن و تخلیه رحم بعد از زایمان طبیعی
بعد از زایمان ممکن است در مثانه خود احساس کشیده شدگی و درد داشته باشید. اگر طی روند زایمان، واژن برش خورده باشد، می توانید با قرار دادن کمپرس سرد و خنک کننده درد و ناراحتی این ناحیه را کاهش دهید. تمام مادران بعد از زایمان طبیعی یا جراحی سزارین، تا مدتی خونریزی واژینال خواهند داشت. این خونریزی راهی برای خارج شدن محتویات و بافت‌های اضافی درون رحمتان بعد از زایمان است. خونریزی شما ممکن است به صورت لخته خارج شود یا کمی رقیق و شل‌تر باشد و شبیه به یک قاعدگی یا کمی بیشتر از یک پریود معمول شما باشد.

معمولا بعد از گذشت سه یا چهار هفته پس از زایمان، شما می توانید آمیزش جنسی داشته باشید. اگر شیردهی داشته باشید، ممکن است دچار مشکل خشکی واژن شوید که رابطه جنسی را با مشکل مواجه می سازد. برای بهبود این وضعیت می توانید از ژل های روان کننده واژن استفاده کنید.

در صورتی که شیردهی داشته باشید، می توانید انتظار داشت که با گذشت ۷ تا ۹ هفته پس از زایمان، قاعدگی تان دوباره شروع شود. اما اگر نوزادتان را با شیر خود تغذیه نمی کنید، تا چندین ماه و یا تا هنگام قطع شیردهی پریود نخواهید شد. 

۹- پاهای متورم و عروق واریسی بعد از زایمان طبیعی
ورم و التهاب پاها که معمولا در دوران بارداری وجود دارد، بعد از زایمان خیلی زود کاهش خواهد یافت. با این حال برخی از زنان بعد از زایمان احساس انقباض یا تکان هایی در پای خود دارند. این حالت را معمولا می توانید با پیاده روی برطرف کنید. عروق عنکبوتی و رگ های واریسی نیز احتمالا با کاهش وزن بعد از زایمان کم رنگ تر خواهد شد، اما هیچ گاه به طور کامل از بین نمی رود.

۱۰- سطح انرژی بعد از زایمان طبیعی
برخی از مادرانی که تازه زایمان کرده اند گزارش می کنند که نسبت به سابق پر انرژی تر شده اند و احساس نشاط و انرژی بیشتری دارند. در ۶ هفته اول بعد از زایمان، ظرفیت هوازی مادر می تواند تا ۲۰ درصد افزایش پیدا کند.

برخی مادران نیز اذعان می کنند که خستگی طاقت فرسای زایمان و همچنین کم خوابی و مراقبت از فرزند همراه با افزایش وزن، آنها را دچار کسالت و بی حالی، افسردگی و نوسانات خلقی کرده است. 

۱۱- عرق کردن بعد از زایمان طبیعی
بعد از زایمان ممکن است تا مدتی تعریق بیش از حد شبانه داشته باشید. دلیل این امر نیز این است که بدن تلاش می کند مایعات اضافی را که در دوران بارداری دریافت کرده است، دفع نماید. 

منبع خبر : برگرفته از salamati24

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *