برداشتن رحم در زنان که به آن عمل هیسترکتومی نیز می گویند، روشی می باشد که قسمتی از رحم یک زن یا تمام آن با عمل جراحی برداشته می شود. هیسترکتومی پس از سزارین، معروف ترین جراحی زنان می باشد.
یکی از اصلی ترین نگرانی هایی که خانم ها درباره ی برداشتن رحمشان دارند این می باشد که میل جنسی شان کم شود و این مسئله روی زندگی زناشویی شان تاثیر بگذارد.
در حالی که واقعیت چیز دیگری است؛
در بیشتر موارد جراحی های هیسترکتومی، با برداشتن رحم نه میل جنسی فرد کم می شود و نه قدرت ارضای جنسی آن ها پایین می آید.
اما اگر در طی عمل جراحی، علاوه بر رحم تخمدان ها نیز برداشته شوند، فرد تا حدی دچار خشکی واژن می شود، زیرا ترشح هورمون های تخمدانی در بدن او کم می شود. این وضعیت ممکن است روی توانایی جنسی فرد اثر بگذارد که با هورمون درمانی و استفاده از ترکیبات روان کننده می توان این مشکل را برطرف کرد.
اما گروهی دیگر از پزشکان معتقدند:
جراحی برداشتن رحم می تواند احساسات به دست آمده از اندام های جنسی را از طریق صدمه به اعصاب و جریان خون رسانی تحت تاثیر خود قرار دهد، یا این که داروهای مصرفی پس از عمل جراحی می توانند بر روی فرستنده های عصبی کنترل کننده احساس جنسی در مغز و ارگاسم زنان تاثیر منفی بگذارند. از این رو احتمال کاهش میل جنسی و احساس جنسی وجود دارد.
همچنین هر نوع جراحی می تواند تاثیر روانی عمیق خود را داشته باشد.
اعصابی که احساس جنسی را از چوچوله منتقل می کنند، معمولا با عمل برداشتن رحم آسیب نمی بینند، بنابر این در این جراحی احساس جنسی چوچوله دست نخورده باقی می ماند.
اما با این حال ، اعصابی که وظیفه انتقال احساسات را از مهبل زن را دارند، بیشتر از عمل جراحی برداشت رحم تاثیر می پذیرند و می توانند باعث کاهش توانایی در رسیدن به ارگاسم زنان شوند.
در مواردی که برداشتن رحم به طور کامل انجام می گیرد، احساس جنسی دهانه رحم از بین می رود، این موضوع از آن جهت قابل توجه است که برای برخی از زنان ، تحریکات مهبلی و دهانه رحم هر دو به عنوان عاملی مهم برای رسیدن به ارگاسم در زنان محسوب می شوند.
مطالعات بسیاری که در باب تاثیر برداشتن رحم بر روی لذت جنسی زنان وجود دارد، هنوز تصویر واضحی ارائه نداده اند، چرا که در این گزارشات به نواحی تحریک پذیر جنسی زن که هر یک از زنان به آن حساس هستند و همچنین نواحی مختلفی که تحت تاثیر جراحی قرار می گیرند، پرداخته نشده است.
خداحافظی با بچه، بعد از هیسترکتومی؟!
هیسترکتومی دو نتیجه برای خانم ها به همراه دارد، اولین نتیجه این نوع عمل جراحی، قطع خونریزی های ماهانه است و نتیجه دوم آن، عدم امکان بارداری بعد از عمل محسوب می شود. از آنجا که برای شروع قاعدگی، دیواره رحم ریزش پیدا می کند، در نبود رحم، جریان خونی هم نخواهد بود. از طرف دیگر رحم محلی است که در آن لانه گزینی صورت می گیرد و بچه در آن رشد می کند، پس وقتی رحم برداشته شود، جایی برای بارداری نیز وجود نخواهد داشت.
بعد از برداشتن رحم، یائسگی شروع می شود؟
اینکه بعد از انجام عمل جراحی فرد یائسه شود یا نه، به نوع عمل جراحی بستگی دارد. یائسگی زمانی رخ می دهد که عملکرد تخمدان ها کاهش پیدا کرده و دیگر هورمون استروژن ساخته نشود و این مسئله ارتباطی به اینکه فرد خونریزی ماهانه دارد یا نه، پیدا نمی کند. پس برداشتن رحم، لزوما به این معنا نیست که فرد، دچار یائسگی زودرس هم بشود، اما در بعضی موارد، در حین هیسترکتومی علاوه بر رحم، تخمدان ها نیز از بدن خارج می شوند که در این حالت بروز یائسگی اجتناب ناپذیر است.
زندگی بدون رحم چه شکلی است؟
در این حالت فرد ممکن است در معرض عوارض یائسگی مثل گرگرفتگی، قرار بگیرد یا زمینه ابتلا به پوکی استخوان فراهم شود؛ بنابراین بعد از هیسترکتومی همراه با برداشتن تخمدان ها، ممکن است هورمون درمانی و استفاده از مکمل های کلسیم و ویتامین دی (D) ضروری باشد. از طرف دیگر چون سطح هورمون هایی که از تخمدان ترشح می شده، پایین می آید و سوخت و ساز بدن کم می شود، تعدیل کالری دریافتی روزانه و انجام ورزش و فعالیت بدنی هم برای پیشگیری از اضافه وزن ضروری است.
“زیان زیادهروی در نزدیکی جنسی برای افرادی که ناتوانند بیش از آن است که بهشمار آید زیرا این کار حرارت غریزی را خاموش میکند، از نیرو و نشاط میکاهد، معده و کبد را ناتوان کرده و سوء هاضمه پدید میآورد، پیری زودرس، لاغری، کمخونی و رنگپریدگی را ایجاد میکند، موها را تا حد کچلی میریزاند، مغز را خشک میکند و به پیها زیان میرساند، سبب لرزش اندام، ضعف حرکات، درد پا و مفاصل و سیاتیک میشود. (دقایق العلاج صفحه ۴۴۶)