کوتاهی قد و مشکلات روانی از مهمترین عوارض بلوغ زودرس!
کوتاهی قد از بارزترین عوارض بلوغ زودرس به شمار میرود و دختران و پسرانی که زودتر وارد مرحله بلوغ شوند به دلیلی که صفحات رشد آنها متوقف میشود نسبت به والدین و همسالانشان قد ایدهآل و بلندی نخواهند داشت.
دومین عارضه بلوغ زودرس مسائل روحی و روانی است که میتواند مشکلات عصبی را به همراه داشته باشد.
بلوغ زودرس در صورتی که در دختران قبل از ۷ سال باشد را درمان میکنیم ولی بین ۷ تا ۸ سال چندان جدی نیست و صبر میکنیم سیر طبیعی طی شود.
بلوغ زودرس در دختران موجب آسیبهای روانی و اجتماعی خواهد شد. احتمال افسردگی و رفتارهای پرخطر در دختران نسبت به پسرانی که زودتر به بلوغ میرسند، بیشتر است، اما ممکن است رفتار پرخطر در هر دو جنس اتفاق افتد، لذا خانوادهها باید در زمینه رفتار با کودکان آگاهیهای لازم را در مورد بهداشت، تولید مثل و دوران قاعدگی داشته باشند.
بسیاری از کودکانی که بلوغ زودرس دارند، افسردگی و رفتارهای ریسک پذیر در آنها بیشتر است، حال آنکه والدین میتوانند با آموزشهای لازم رفتارهای ریسک پذیر، کودکان خود را کنترل کنند.
برخی خانوادهها برای جلوگیری از بلوغ زودرس فرزندان خود اقدام به درمانهای هورمونی میکنند، درمانهایی مانند کنترل ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون که این نوع از پیشگیری، عوارضهای جسمانی جدی به همراه دارد.
اگر والدین تمایل دارند از بلوغ زودرس فرزندان خود جلوگیری کنند، میتوانند به طور مرتب وزن کودکان، شاخص تودههای بدنی و تغذیه کودکان را پایش کنند. در فرهنگ ایرانی زمانی که دختران به بلوغ میرسند، اندام آنها زنانه و دوران قاعدگی آغاز میشود. همین مسئله موجب افزایش حساسیت والدین نسبت به آنها میشود. لذا توصیه میشود والدین رفتارهای خود را مدیریت کرده و با آگاهی بخشی لازم در مورد شرایط جسمانی و ارتباطی در زمینه مسائل تولید مثل و قاعدگی، فرزندان خود را آماده کنند.
طبق تحقیقات انجام شده دخترانی که بلوغ زودرس داشتهاند، احتمال ابتلاء به سرطان سینه در آنها بیشتر بوده است، لذا والدین باید توصیههایی در مورد چک و معاینات مرتبط با بهداشت را در زمینه بلوغ و عادات ماهیانه به فرزندان خود ارائه دهند.
هنوز علت بلوغ زودرس مشخص نشده است. افزایش آگاهی کودکان یکی از مسائلی است که در این زمینه مطرح میشود، اما هنوز این موضوع به صورت علمی ثابت نشده و شاید در حد یک فرضیه باقی باشد. با این وجود تغییرات هورمونی ناشی از رژیمهای غذایی و چاقی موجب شروع بلوغ زودرس میشود، این موضوع در شرایطی مطرح میشود که کودکان ساکن در مناطق دور افتاده نسبت به کودکان شهری از آگاهی کمتری برخوردارند، اما زودتر به بلوغ میرسند.
بلوغ زودرس در دختران بیشتر است یا در پسران؟
فهیمه سهیلیپور متخصص غدد اطفال ، در ارتباط با بلوغ کودکان و نوجوانان اظهار داشت: در نژاد سفید ۸ تا ۱۳٫۵ سال در دخترها و ۹ تا ۱۴ سال در پسرها سن بلوغ طبیعی است و در صورتی که اولین نشانه بلوغ قبل از ۸ سال در دخترها و قبل از ۹ سال در پسرها نمایان شود بلوغ زودرس تلقی خواهد شد.
گاهی سیر بلوغ نیز به سرعت پیش میرود که این مسأله نیز نوعی بلوغ زودرس به شمار میرود و در صورتی که علایم بلوغ تا ۱۳٫۵ سال در دخترها و تا ۱۴٫۵ سال در پسرها بروز نیابد دچار بلوغ دیررس شدهاند.
بلوغ زودرس در دختران شایعتر از پسران بوده و حدود ۱۰ برابر است، بلوغ دیررس در پسران بیشتر بوده و دختران چاق و دچار اضافه وزن میزان بلوغ زودرس در آنها کم نیست. البته تجمع چربی با بلوغ زودرس نباید با هم اشتباه شود که افتراق این مسأله توسط متخصص غدد انجام میگیرد.
بلوغ زودرس در صورتی که در دختران قبل از ۷ سال باشد را درمان میکنیم ولی بین ۷ تا ۸ سال چندان جدی نیست و صبر میکنیم سیر طبیعی طی شود.
کوتاهی قد از بارزترین عوارض بلوغ زودرس به شمار میرود و دختران و پسرانی که زودتر وارد مرحله بلوغ شوند به دلیلی که صفحات رشد آنها متوقف میشود نسبت به والدین و همسالانشان قد ایدهآل و بلندی نخواهند داشت.
دومین عارضه بلوغ زودرس مسائل روحی و روانی است که میتواند مشکلات عصبی را به همراه داشته باشد. همچنین به طور کلی بلوغ به دو دسته بلوغ جنسی و بلوغ روانی و اجتماعی تقسیمبندی میشود که باید از نظر زمانی این دو نوع بلوغ با هم همخوانی داشته باشند و اگر بلوغ جنسی قبل از بلوغ اجتماعی و روانی در فرد رخ دهد دچار فشار و تنش خواهد شد و در جامعه بیشتر احتمال آسیب دارد.
منبع خبر : برگرفته از seemorgh