در سزارین نیاز به ایجاد شکاف بروی شکم است تا بتوان سر نوزاد را از قسمت شکم بیرون کشید، سزارین جزو جراحی های بزرگ محسوب می شود. در ادامه ی شکاف ایجاد شده بر روی پوست نیاز است تا عضلات زیر آن و جدار رحم نیز شکافته شود تا جنین به راحتی از رحم بیرون کشیده شود.
در ایران به دلیل واهمه ای که زنان از درد زایمان طبیعی دارند تمایل به جراحی سزارین زیاد است.
لیست غذاهای بعد از زایمان سزارین
خوردن غذاهایی مثل آنچه که در لیست زیر آمده است برای مادرانی که به تازگی سزارین کرده اند توصیه می شود.
- کباب
- جوجه کباب
- گوشت یا مرغ آب پز
- سبزیجات پخته مثل هویج، کدو، سیب زمینی
- آب رقیق کمپوت
همچنین ممکن است که دچار یبوست شوید برای پیشگیری یا درمان این مشکل از روغن زیتون، آلوخشک و انجیرخشک خیس کرده استفاده نمایید.
مطلب که خواندن آن به شما کمک می کند: استحمام بعد از سزارین
عوامل زایمان سزارین
مواردی است که زایمان طبیعی را به زایمان سزارین می انجاماند، باید بدانید که با توجه به تشخیص پزشک اگر سزارین صورت نگیرد جان مادر و نوزاد در خطر می افتد.
- افت ضربان قلب نوزاد
- کنده شدن جفت
- حوادث اورژانسی
- چرخش سر نوزاد
- بالا بودن فشار مادر
- پاره شدن کیسه آب
- مشکلات قلبی و عروقی شدید
البته در موارد دیگری مانند چند قلویی و یا مشکلات خونی داشتن جنین نیز می تواند برای عمل سزارین مهم تلقی شود و یک عامل اساسی باشد. همچنین نارس یا دیر رس بودن جنین نیز می تواند یک زایمان را به سزارین ختم نماید.
زایمان سزارین در مقابل نجات جان مادر و فرزند می تواند عوارضی را برای مادر در بر داشته باشد که البته اکثر عوارض آن محدود بوده و ماندگار نیستند.
عوارض شایع زایمان سزارین
- احساس سردرد بعداز به هوش آمدن
- ایجاد خونریزی بعد از عمل
- عفونت و چسبندگی هایی در رحم و لوله ها و حتی روده ها
- احساس درد و کشیدگی در ناحیه بخیه شده
- طولانی بودن زمان بستری در بیمارستان
- لگن درد و نقاهت طولانی تر نسبت به جراحی
- سردرد
- خون ریزی های پس از عمل که می تواند در افراد کم و زیاد باشد
- عفونت و چسبندگی رحم و لوله ها و حتی در مواردی چسبندگی روده
- عوارض بیهوشی و دردهای مربوط به بخیه ها
زایمان سزارین باعث خونریزی شدید در روزهای اول پس زایمان می شود. این مسئله به دلیل جراحی یا ترمیم رحم می باشد. شما برای حدود شش هفته خونریزی خواهید داشت که به مرور کمتر می شود.
مطلب پیشنهادی: بهترین وضعیت خواب بعد از عمل سزارین
بعد از سزارین چی بخوریم؟
دو سه روز بعد از زایمان سزارین از خوردن میوه های خام و آبمیوه های کارخانه ای و غذاهایی که دارای حبوبات هستند خودداری کنید. بهتر است مرغ و یا گوشت را به صورت کباب مصرف کرده و سبزیجات به صورت پخته خورده شود. برای اینکه مادران به یبوست مبتلا نشوند بهتر است روغن زیتون و انجیر را در برنامه غذایی خود قرار دهند. همچنین مصرف آّب که مهمترین عامل برای جلوگیری از یبوست است، به مقدار زیاد باید آشامیده شود. برای جایگزینی مایعات بدن در دوران شیر دهی آّب بهترین گزینه است.
مراقبت های لازم بعد از سزارین
برای اینکه به ناحیه بخیه زده فشار وارد نشود بهتر است برای اجابت مزاج از توالت فرنگی استفاده شده تا خیلی به حالت نشسته روی زانو قرار نگیرید.
فعالیت بدنی به طوری که سبک باشد برای مادران واجب است. پیاده روی باعث جلوگیری از یبوست و نفخ خواهد شد. باید توجه داشته باشید که بین فعالیت ها استراحت کافی داشته باشید تا دوره پس از سزارین را به راحتی از سر بگذرانید.
خواب مادر بعد از سزارین باید کافی و منظم باشد. مادران باید سعی کنند که ساعت خواب خود را با ساعت خواب نوزادشان تنظیم کنند.
کارهای سنگین منزل مانند جابه جایی اجسام سنگین و کارهای طولانی نباید توسط مادران تازه سزارین شده انجام گیرد.
اگر دارای شکم بزرگ هستید میتوانید از شکم بند و یا پارچه ایی برای نگه داشتن شکم خود استفاده کنید.
بعد از دو هفته و بعد از اینکه مادر بعد از سزارین برای بار اول توسط متخصص خود معاینه شد می تواند با مشورت متخصص زنان به ورزش بپردازد.
مادران دقت داشته باشند که از هر دو سینه به فرزندان خود شیر بدهند در صورتی که در سینه ها ی خود احساس درد، سفتی را داشتند با متخصص زنان مشورت کنند.
داروهای تجویز شده توسط متخصص زنان و زایمان باید کاملا مصرف شوند.
اگر پانسمان ضد آب است می توانید به مدت زمان کوتاه به حمام بروید اما اگر دارای پانسمان های ضد آب نیستید تا سه روز بعد از سزارین نباید به حمام بروید.
سه روز بعد از سزارین پانسمان را باز کرده و به حمام بروید جای بخیه ها را با مواد شوینده مناسب به آرامی شست و شو دهید و پس از استحمام محل را با حرارت کم سشوار خشک کنید و این کار را هر روز ادامه دهید.
بعد از هفت تا ده روز از گذشت سزارین به متخصص زنان و زایمان خود مراجعه کرده تا بررسی ها و آزمایشات لازم روی شما انجام شود.
در برخی افراد خونریزی بعد از سزارین از خونریزی قاعدگی بیشتر می شود این نکته طبیعی است اما اگر بعد از چهل روز این روند ادامه پیدا کند باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه شود.
در صورت مشاهده هر گونه تب شدید، ترشح و کبودی در محل سزارین و ورم غیر قرینه پاها پزشک خود را در جریان بگذارید.