بیماری لوپوس یا Systemic lupus erythematosus SLE یک بیماری روماتیسمی مزمن است که موجب بروز التهاب در بافت های مختلفی از بدن با شدت های متفاوت می شود.
بارداری با لوپوس می تواند مادر و جنین را در معرض خطر قرار دهد از این رو بهتراست قبل از تصمیم به بارداری برای کنترل لوپوس زیر نظر پزشک باشید. در صورتی که لوپوس ۶ ماه قبل از بارداری بدون علامت شده باشد پیش آگهی بهتری در بارداری ایجاد می کند.
چه اقداماتی باید قبل از بارداری با لوپوس انجام داد؟
توصیه می شود قبل از تصمیم به بارداری با پزشک متخصص روماتولوژی و پریناتولوژیست مشورت داشته باشید . پزشک داروهای بی خطر یا کم خطر در بارداری را برای کنترل لوپوس تجویز می کند و با انجام آزمایشات تخصصی از کنترل بیماری اطمینان حاصل می کند.
داروهای مورد استفاده در درمان لوپوس که منع مصرف در بارداری دارند عبارتند از :
میکوفنولات Mycophenolate : توصیه می شود این دارو حداقل ۶ هفته قبل از تصمیم به بارداری قطع شود.
سیکلوفسفامید Cyclophosphamide: تو صیه می شود این دارو حداقل ۳ ماه قبل از تصمیم به بارداری قطع شود.
متوترکساید Methotrexate: توصیه می شود این دارو حداقل ۱ الی ۳ ماه قبل از بارداری قطع شود.
بنابراین اگر از این دسته دارو ها استفاده می کنید و ناخواسته باردار شده اید فورا پزشک خود را مطلع سازید تا در صورت صلاحدید درمان را با داروی مناسب تری ادامه دهد.
تاثیر لوپوس بر بارداری:
بارداری با لوپوس می تواند منجر به زایمان زودرس، محدودیت رشد داخل رحمی در ۱۰ -۳۰ درصد موارد و سقط جنین طی ۱۰ هفته اول بارداری شود. همچنین لوپوس احتمال بروز عوارضی نظیر پره اکلامپشی را افزایش می دهد. شیوع پره اکلامپشی در مبتلایان به لوپوس ۱۶الی ۳۰ درصد است.
پره اکلامپشی افزایش فشار خون مادر در بارداری به همراه دفع پروتئین در ادرار است که خود می تواند مادر و جنین را در معرض خطر قرار داده و رشد جنین را محدود سازد.
مادران مبتلا به لوپوس بیشتر در معرض ترومبوز، عفونت و کاهش تعداد پلاکت های خون ( ترومبوسیتوپنی) می باشند.
تاثیر لوپوس در جنین:
بارداری با لوپوس می تواند به وزن پایین نوزاد در هنگام تولد ختم شود بنابراین محدودیت رشد داخل رحمی و زایمان زودرس جنین را با مشکلات نوزادان پره مچور مواجه می سازد.
در برخی از مبتلایان به لوپوس، آنتی بادی هایی به نام های اختصاری(Anti-Ro) SS-A و SS-B (Anti –La) تولید می شوند که قابلیت عبور از جفت و رسیدن به جنین را دارند. این آنتی بادی ها می توانند منجر به کاهش تعداد ضربان قلب جنین شده و بر ریتم ضربان قلب اثر گذارند.
اقدامات لازم در بارداری با لوپوس
زیر نظر پزشک متخصص روماتولوژی و پریناتولوژیست باشید.
از آنجایی که لوپوس می تواند ارگانهایی نظیر کلیه و کبد را دگیر کند، با انجام آزمایشات تخصصی عملکرد کبد و کلیه ها را بررسی کنید.
پایش دقیقی از نظر فشار خون داشته باشید.
آنتی کوآگولان لوپوسی،آنتی کاردیولیپین و Anti-ds DNA تست های تخصصی لوپوس هستند که بایستی در بارداری نیز بررسی شوند.
Anti-Ro و Anti-La دو آنتی بای قابل عبور از جفت هستند که در صورت مثبت بودن ضروری است اکوکاردیوگرافی قلب جنین در هفته ۱۸ بارداری انجام شود. بیشترین زمانی که جنین در معرض خطر می باشد هفته ۱۸ الی ۲۴ بارداری است از این رو طبق پروتکل کشوری توصیه می شود در این بازه زمانی هر ۲ هفته یک بار اکوی قلب جنین تکرار شود.
به علت اثر لوپوس روی رشد جنین، ارزیابی رشد به ویژه در سه ماهه سوم از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بهتر است با انجام سونوگرافی های منظم، ترجیحا توسط یک پزشک، رشد جنین به دقت پایش شود.
انجام NST و بیوفیزیکال پروفایل در ۴ الی ۶ هفته آخر بارداری پیشنهاد می شود.
درمان لوپوس در بارداری:
برخی از داروهای درمانی لوپوس در بارداری بی خطر هستند و در صورت صلاحدید پزشک می توان مصرف آنها را ادامه داد. این داروها عبارتند از:
ایبوپروفن، ناپروکسن ، آسپرین، پردنیزولون، آزاتیوپرین و هیدروکسی کلروکین، آزاتیوپرین
در مصرف ایبوپروفن و ناپروکسن باید احتیاط بیشتری شود.
آیا علائم لوپوس در بارداری بدتر می شوند؟
در برخی از مبتلایان ممکن است علائم لوپوس طی بارداری یا بعد از زایمان بدتر شوند اما هنوز یافته های علمی کافی مبنی بر اثر بارداری در تشدید لوپوس وجود ندارد. تشدید علائم لوپوس بیشتر در مواردی دیده می شود که بارداری در زمان علامت دار بودن بیماری به ویژه اختلالات کلیوی رخ داده و مادر در بارداری هیدروکسی کلروکین مصرف نکرده است.
آیا مادران مبتلا به لوپوس می توانند به نوزاد خود شیر دهند؟
شیردهی با بیماری لوپوس تداخلی ندارد. تنها باید از قبل در این باره با پزشک مشورت کنید. آن دسته از داروهای درمان لوپوس که در بارداری منع مصرف داشته اند در شیردهی نیز نباید مصرف شوند. از این رو اگر برای کنترل علائم لوپوس خود به این دسته داروها نیاز دارید توصیه می شود شیردهی به نوزاد را قطع کنید.
منبع خبر : elmnama