نابینایی جنین در دوران بارداری با سونوگرافی قابل تشخیص نیست و بعد از تولد مشخص می شود. برخی اختلالات جنین مانند بیماری های پوستی؛ تعدادی از بیماری های عصبی عضلانی با شروع دیررس، کوری و کری ناشی از اختلالات عصبی و… قابل تشخیص با سونوگرافی نمی باشند.
مرتضی صانعی طاهری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اظهار کرد: با پیشرفت دستگاههای سونوگرافی و متبحر شدن پزشکان در حوزه تصویربرداری در سراسر دنیا میزان تشخیص ناهنجارهای جنین قبل از تولد به صورت چشمگیری افزایش یافته است.
هرچند که افزایش تشخیص ناهنجاریهای جنین قبل از تولد را شاهد بوده ایم، ولی هنوز این تشخیصها به ۱۰۰ درصد نرسیده و برخی از ناهنجاریها قابل تشخیص نیست که بیماریهای متابولیک و آنزیمال از جمله این بیماریها و ناهنجاریها به شمار میرود.
زمان تشخیص ناهنجاری مادرزادی
صانعی طاهری گفت: طی هفتههای مختلف بارداری شناسایی نقایص مادرزادی جنین قابل انجام است که به طور مثال در مواردی کلاب فوت یا پاچنبری به دلیل کم بودن مایع آمنیوتیک در اواخر ماههای بارداری ایجاد میشود، در ماههای اول نرمال گزارش میشود؛ همچنین تشخیص ناهنجاری مادرزادی دیافراگم ۲۵ درصد بعد از هفته بیست و چهارم خود را نشان میدهند.
وی در مورد انجام سونوگرافیهای ضروری برای شناسایی نقایص مادرزادی جنین بیان کرد: غربالگری نخست جنین در سه ماهه اول بارداری انجام میگیرد و سونوگرافی و غربالگری دوم هفته ۱۸ تا بیستم و برخی از نقایص در سه ماهه سوم در بارداری قابل شناسایی است.
مدیر گروه رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: ناهنجاریهای ستون فقرات در جنین در سه ماهه اول قضاوت در مورد آن سخت بوده و در سه ماهه دوم شناسایی و در برخی از افراد در سه ماهه سوم قابل تشخیص قطعی است بیماریهای قلبی جنین نیز هفته ۱۶ تا ۱۸ قابل بررسی بوده بنابراین انجام غربالگری در هفتههای مختلف بنابر تشخیص پزشک ضرورت دارد.
وی گفت: درصد تشخیص میزان ناهنجاریها هنوز صددرصد نشده، ولی به طور کلی برخی از مشکلات اسکلتی_ عضلانی، عصبی، مغزی، قلبی امروزه در جنین قابل شناسایی از طریق سونوگرافی است البته در برخی از موارد شناسایی این بیماریها بسیار سخت و پیچیده است.
منبع خبر : مطلب تکمیلی از yjc