اسپیرونولاکتون و بارداری/ عوارض اسپيرونولاكتون/ عوارض اسپيرونولاكتون بر جنین

اسپیرونولاکتون چیست؟
 اسپیرونولاکتون جهت درمان ادم (در اصطلاح علمی ورم اندام ها)در اثر بیماری های کبدی،مشکلات کلیوی یا نارسایی قلبی تجویز می شود.
ورم یا ادم وقتی اتفاق می افتد که مایع از میان سلول های عروق خونی خارج می شود و به فضای بین سلول ها وارد می شود 
.این مساله باعث متورم شدن بافت سلولی در ریه ها ،پا یا مچ می شود.

این عارضه در ریه تنفس را با مشکل مواجه می کند یا پاها را متورم و سنگین می کند.
اسپیرونولاکتون با افزایش حجم ادرار ،دفع آب را افزایش می دهد و در نتیجه ورم کاهش می یابد.

این دارو همچنین در موارد دیگری مانند افزایش آلدوسترون در بدن و برخی مشکلات دیگر مانند پرمویی (هیرسوتیسم) و برخی از اختلالات هورمونی زنان کاربرد دارد.

هیرسوتیسم (پرمویی) یکی از مهم ترین بیماری هایی است که در زنان دیده می شود. در زنانی که مشکلات هورمونی پیدا می کنند، در برخی نواحی موهای ضخیم و زبر شروع به رشد می کنند. یکی از داروهایی که برای درمان پرمویی استفاده می شود داروی اسپیرونولاکتون می باشد.

رویش مو در هر دو جنس در نقاط مختلف بدن متفاوت است، مثلا موی ناحیه سر، فاز رشد سریع تر و فاز استراحت کوتاه تری دارد و به همین دلیل تا یک متر هم می تواند رشد کند. طول دوره رشد موهای ابرو یا بدن کوتاه تر است و در یک طول خاصی، متوقف می شود.

این تفاوت در دو جنس به علت پاسخ به آندروژن ها یا همان هورمون های مردانه است. آندروژن ها بعد از سن بلوغ ترشح می شوند و صفاتی را در مردان به وجود می آورند که این دو جنس را از هم متفاوت می کند.

رویش مو در مردان در نقاطی رخ می دهد که فولیکول ها به هورمون حساس هستند. نقاط حساس به رویش مو در مردان سینه، صورت، زیر شکم و کشاله ران است، ولی در خانم هایی که سالم هستند و مشکلی ندارند، آندورژن بسیار کم است و این رویش اتفاق نمی افتد.

همچنین اسپیرونولاکتون یک داروی ادرار آور حافظ پتاسیم می باشد و برخلاف سایر داروهای ادرار آور این دارو سبب کاهش پتاسیم بدن بیمار نمی شود.
این دارو به تنهایی یا همراه با داروهای ادرار آور در یک محصول موجود می باشد.بطور مثال لاسیکتون یک داروی ترکیبی از فروزماید و اسپیرونولاکتون می باشد.این محصولات ترکیبی ،تعداد قرص مصرفی در روز را کاهش می دهند و دارودرمانی را تسهیل می نمایند.

پیش از مصرف اسپیرونولاکتون
_در صورت بارداری یا قصد باردار شدن و یا شیردهی،مشکلات کلیوی و غدد آدرنال (فوق کلیوی) ،پزشک خودرا مطلع نمایید.
_سابقه ی هرگونه حساسیت دارویی را به پزشک خود اعلام کنید.
-از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروساز خود قرار دهید.

نحوه ی مصرف اسپیرنولاکتون
_مقدار مصرف روزانه ی این دارو از ۲۵ تا ۲۰۰ میلی گرم بسته به شرایط و نیاز بیمار در روز می تواند متفاوت باشد لذا دارو را دقیقا مطابق با تجویز پزشک خود مصرف کنید و از کم یا زیاد کردن آن خودداری نمایید.
_بهترین زمان مصرف دارو همراه یا پس از غذا می باشد . در صورتی که یک بار در روز تجویز شده باشد بهتر است صبح ها پس از صبحانه مصرف شود.در صورتی که بیشتر از یک نوبت در روز تجویز شده باشد،بهتر است دوز دوم پیش از غروب (۶ بعد از ظهر) مصرف شود تا افزایش ادرار موجب برهم زدن خواب بیمار نشود.
_در صورت فراموشی یک نوبت مصرف دارو به محض یادآوری ،آن را مصرف نمایید اما در صورتی که از ساعت ۶ عصر گذشته باشد ،دارو را مصرف نکنید و نوبت بعدی را طبق برنامه قبلی مصرف نمایید.

توصیه های اسپیرونولاکتون
_معمولا درمان با این دارو ها طولانی مدت می باشد .در مدت درمان با این دارو،تحت نظر پزشک خود باشید و آزمایشات دوره ای که توسط پزشک برای شما تجویز می شود را به طور منظم انجام دهید .خصوصا انجام آزمایشات خون برای بررسی نمک های موجود درخون مانند سدیم و پتاسیم در مدت درمان با داروهای ادرار آور بسیار مهم است.
_دارو های ادرار آور کمک می کنند تا آب اضافی بدنتان دفع شود . تنفس و حرکت بدنی شما بهتر و راحت تر شود .با این وجود از دست دادن مایعات بیش از حد ،بدن را کم آب می کند و عوارضی مانند تشنگی،خشکی پوست ،کاهش وزن سریع پس از شروع درمان و بی حالی می دهد در صورتی که با این علائم مواجه شدید ،به پزشک اطلاع دهید تا تغییرات لازم را در مقدار مصرفی روزانه ی دارو اعمال کند.
_به علت اینکه اسپیرونولاکتون حافظ پتاسیم در بدن می باشد درصورت مصرف طولانی با دوز بالا، مصرف غذاهای غنی از پتاسیم را مانند نمک های حاوی پتاسیم یا کم سدیم، هندوانه، سیب زمینی، موز، سویا، کدو حلوایی، آلو و… را محدود کنید تا سطح پتاسیم خون افزایش نیابد.

عوارض شایع اسپیرونولاکتون
احساس خستگی،گیجی ، خواب آلودگی و تهوع از عوارض شایع این دارو می باشد که با مصرف وعده های غذایی سبک و محدود کردن غذاهای چرب و پر ادویه می توان آن را کاهش داد.
-بدليل اينكه اين دارو ممکن است کمی خواب آورباشد،تا زماني كه اثر خواب آوري آن را احساس مي كنيد از رانندگي و كارهايي كه نياز به احتياط بيشتري دارند خودداري نماييد.
_مصرف این دارو در خانمها ممکن است موجب تغییرات در دوره ماهانه و تغییرات هورمونی مربوط به آن از جمله نا منظم شدن قاعدگی ،ریزش موهای زاید،دل پیچه ،تغییر خلق وخو ،قرمزی پوست و… شود.در صورتی که این مشکلات برای شما بوجود آمد،به پزشک خود اطلاع دهید.
_مصرف داروی اسپیرنولاکتون بر روی جنین ،خصوصا جنین پسر عوارض بدی می تواند داشته باشد.لذا حتما باید حداقل ۳ ماه پیش از بارداری قطع شود.به این دلیل خانم ها در سنین باروری که تحت درمان با این دارو می باشند باید یک روش موثر پیشگیری از بارداری طبق نظر پزشک خود در پیش بگیرند.

پرسش: سلام خانمم حدود یک ماه ونیم قرص "اسپیرونولاکتون" استفاده می کرد. بعد از یک ماه از مصرف متأسفانه ناخواسته باردار شده و به شدت نگران عوارض استفاده از این قرص ها روی جنین هستیم و قصد داریم سقط جنین انجام بدهیم. آیا نگرانی ما بی مورد است یا اقدام به سقط بکنیم؟ الان ۸ هفته از تشکیل جنین زمان می گذرد.

پاسخ مشاور:

سلام قرص اسپیرونولاکتون در گروه D برای مصرف در دوران بارداری است. در بارداری نباید از اسپیرونولاکتون استفاده کرد. این احتمال وجود دارد که مصرف این قرص در جنین مذکر باعث عدم تکامل مناسب سیستم ادراری تناسلی شود. ولی مطالعات کافی بر روی جنین انسان انجام نشده است. نیاز به سقط نیست. فقط با سونوگرافی غربالگری دقیق جنین را کنترل کنید.

اشتراک‌گذاری
15 نظر
  1. سلام،من ۱۴تیرامسال سقط داشتم ۱۴دی هم دوقلوم سقط شد،تقریبا هردو سقط در۱۵هفتگی حاملگیم بوده،علت چیه؟حتی تحت مراقبت بودواستراحت کامل داشتم شیاف هم مصرف کردم،توروخدا کمکم کنیدبچه زیاددوسدارم،آیا احتیاج به سرکلاژ دارم؟

    1. سلام با توجه به شرح حال شما بله احتیاج به سرکلاژ دارید باید در بارداری دوقلویی شما با توجه به سابقه سقط قبلی باید سرکلاژ می شدید.

  2. سلام.من۲۶سالمه.بدلیل موهای زائد ونامنظمی پریود پزشک مراجعه کردم.مشخص شد کیست نسبتابزرگ وتنبلی تخمدان دارم.پزشک اولم قرص گلوکوفاژ برای یک ماه ونیم واسپیرونولاکتون ۱۰۰برای پنج ماه وضدبارداری تجویز کرد.پزشک دومم فقط قرص ضدبارداری گفت مصرف کنم تابعدامشکل تنبلی تخمدانم رورفع کنم.امامن گلوکوفاژ روتمام مصرف کردم وقرص ضدبارداری ادامه میدم واسپیرونولاکتون روبرای یک ماه مصرف کردم.ولی چون عوارضش که نامنظم شدن وقطع پریود خوندم هست ترسیدم.میخام بدونم درصورت قطعش مشکل بدتر برام بوجود نمیاد؟یامصرف کنم؟نظرشمابه درمان؟؟

    1. سلام مصرف قرص اسپیرونولاکتون بستگی به میزان هورمون مردانه شما در آزمایش هورمونی دارد که باید با توجه به رنج هورمون مردانه شما تصمیم گیری شود شما اشاره ای به آزمایش هورمونی نکرده اید .

  3. سلام. من حدود ۶ ماه هست به دلیل بالا بودن هورمون مردانه از اسپیرونولاکتون و الپو متفورمین استفاده می کنم. سه عدد متفورنین و دو عدد اسپیرولانکتون. طی ۲۷ سال گذشته که پریود می شدم حتی یکبار هم سابقه نداشت که پریودم با تاخیر باشه حتی طی یک ساعت مشخص در روز مشخص پریود می شدم اما الان ۱۴ روزه که پریود نشدم. آزمایش خون هم دادم و تست بارداری منفی بود. متخصص هورمون تاکید به استفاده از این قرص دارد و متخصص زنان چون قصد باردار شدن دارم اصرار به حذف این دارو. حدود یک ماه هست که اسپیرولانکتون را مصرف نمی کنم. آیا تاخیر در قاعدگی به خاطر این داروست؟ به شدت نگرانم چون در ۹ سالگی پریودم شروع شد. الان ۳۵ ساله ام و نگرانم که این تاخیر و استفاده از این دارو باعث زودتر اتفاق افتادن دوره یایسگی یا حتی مشکل در باردار شدنم بشود. به خاطر تعطیلات نورور دسترسی به متخصص زنان ندارم. امکان دارد راهنمایی بفرمایید.

    1. سلام باید برای شما داروهای کمک باروری تجویز شود تا زودتر باردار شوید .

  4. من دختر بیست سالم برای حوش صورت دکتر اسپیرنولاکتون بیست و پنچ داد روزی دوتا موزایدام خوب شدن ولی جوش نه ماه سوم ک مصرف میکنم و ۱۲روز از پریودم گزشته و نسدم من اقلا سابقه تاخیر پریرد نداشتم ب این مدت چ کار کنم؟ دکترم گف ایراد نداره قرص ادامه بده اما من میترسم

    1. علت تاخیر در پریود شما از عوارض قرص اسپیرونولاکتون است.

  5. ۳۴سال سن دارم و تازگی ها تصمیم گرفتیم بچه دار بشویم ولی نزدیک به دو سال است حتی تا همین روزها از قرص اسپیرو نولاکتون استفاده می کردم برای جوش های صورت .حالا سوال من این می باشد تا چه مدت بعد از قطع قرص باعث حاملگی می شوم. با تشکر.

    1. سلام قرص اسپیرونولاکتون مانع از بارداری نمی شود قرص را قطع کنید و بلافاصله برای بارداری اقدام کنید.

  6. در متن اصلی نوشته که حداقل ۳ ماه قبل از بارداری، باید قرص قطع شود، اما در پاسخ مشاور نوشته بعد از قطع بلافاصله می توانید اقدام به بارداری کنید، جاهای مختلف یک ماه سه ماه حتی ۶ ماه دیپم، بالاخره چند وقت بعد از قطع قرص می توان اقدام کرد؟ چرا اینقدر نظرات مختلف است؟

  7. سلام و عرض ادب.لطفا سوال منو خیلی زود پاسخ دهید.من مدت زیادی اسپیرونولاکتون و گلوکوفاژ مصرف میکردم.تاریخ ۲۰خرداد ۹۸ قرص رو استفاده کردم بدون اینکه بدونم ممکنه باردار شم و همون شب نزدیکی داشتم.دوروز بعد هم همینطور.و ب صورت ناخودآگاه الان متوجه شدم باردارم.و طبق زمان بارداریم تو همون تاریخی هست که قرص رو مصرف کردم.خواهش میکنم راهنمایی کنید ایا این قرص باعث نقص جنین من شده؟ایا باید سریعا سقط کنم؟آیا تا زمان غربالگری باید صبر کرد؟دراون زمان سقط به صورت کورتاژ هست،و اون به من برای بارداری بعدی آسیب خواهد زد؟؟؟؟؟

    1. سلام خیر مشکلی برای جنین به وجود نمی آید بنابراین جای نگرانی وجود ندارد.

    2. منم توی همین تاریخ باردارشدم توی همین تاریخ قرص اسپیرونولاکتون بمدت ۱ماه مصرف کردم الآن هم ۳روزه که پسرم رو سقط جنین کردم بخاطر عدم تشکیل کلیه هاش ازاول آب دورجنین هرروزکمترمیشد وسونوی آنومالی بهم گفت ختم بارداری ….??

  8. سلام ببخشید میشه جواب بدید من ۱۶روزه ک قرص اسپیرونولاکتون۲۵مصرف میکنم برای جوش صورت روزی دوبار و اقدام ب بارداری کردم …الان توی گوگل دیدم نوشته خطرات جدی رو جنین داره من الان باید چیکار کنم خیلی نگرانم لطفا جواب بدید…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *