بسیاری از خانمها قبل از اقدام به باردار شدن و حین بارداری دچار مشکلات و اختلالات روحی از قبیل استرس و اضطراب میشوند و نمیدانند که همین مشکل به ظاهر ساده هنگام تولد بر نوزاد آنها تاثیر میگذارد.
بنابر مطالعهای که در مجله روانشناسی سلامتی منتشر شد، هنگامی که مادران قبل یا حین دوران بارداری دچار استرس و فشارهای روحی میشوند، احتمال اینکه جنین آنها با کمبود وزن به دنیا بیاید چند برابر میشود. در واقع هنگام تجربه استرس و اضطراب، بدن فرد هورمون استرس ترشح میکند.
نام این هورمون کورتیزول یا همان هورمون استرس است. هنگامی که صبحها ما از خواب بیدار میشویم، سطح هورمون کورتیزول در بدن بالا است و همان طور که روز میگذرد، کم کم سطح آن پایین میآید. اما بر اثر استرس ممکن است سطح این هورمون کاهش نیابد و در طول روز بالا بماند.
از طرف دیگر، بالا بودن سطح هورمون کورتیزول در بدن سبب بروز مشکلات و بیماریهای متفاوتی از جمله پیشرفت در سرطان، سخت شدن شریانهای بدن و همچنین تولد نوزادی با وزنی بسیار کم میشود که ممکن است خطرناک باشد. در این صورت جریان خون کمتری به جنین میرسد و با کاهش میزان اکسیژن و مواد مغذی دریافتی سبب میشود او لاغرتر از حالت طبیعی به دنیا میآید.
بارداری خود فشار و استرس زیادی را به پدر و مادر وارد میکند و اگر خود فرد نیز دچار اضطرابهای شدید باشد ترشح این هورمون ۴ یا ۵ برابر میشود. علاوه بر این بالا بودن سطح هورمون کورتیزول در بدن مادر قبل و حین بارداری میتواند سبب شود کودک در آینده بیشتر به استرس واکنش نشان دهد و بیشتر دچار آن شود.