تغییر در ظاهر ادرار یکی از مواردی است که در زمان بارداری متوجه آن می شوید. زنان بسیاری در دوران بارداری نگران کدر بودن ادرار خود می شوند. به طور معمول جای نگرانی وجود ندارد زیرا کدر شدن ادرار به واسطه تغییرات غذایی و هورمونی شکل می گیرد، اما مشورت با پزشک همچنان می تواند ایده خوبی باشد.
آیا کدر بودن ادرار طی دوران بارداری عادی است؟
یک نمونه ادرار سالم بدون بو و شفاف یا کمی زرد رنگ است. اگر این ویژگی ها تغییر کنند، معمولا به معنای آن است که یک مشکل پزشکی زمینه ای وجود دارد. اگر کدر شدن ادرار طی دوران بارداری به واسطه یک مشکل پزشکی زمینه ای شکل نگرفته باشد، جای نگرانی وجود ندارد. دو عامل شایع کدر شدن ادرار عبارتند از:
هورمون ها
تغییر در سطوح هورمونی به طور معمول شایعترین دلیل کدر شدن ادرار طی دوران بارداری است. پس از تشکیل جفت، بدن شما HCG تولید می کند و سطوح آن هر چند روز دو برابر خواهد شد. این شرایط تا هفته یازدهم بارداری ادامه می یابد. برخی از این هورمون ها ممکن است بر ادرار تاثیرگذار باشند و ظاهری کدر به آن ببخشند. اگر کدر شدن ادرار در نتیجه تغییرات هورمونی شکل گرفته است، چندان جای نگرانی نیست. این شرایط تا پایان سه ماهه نخست بارداری برطرف خواهد شد.
برخی مواد غذایی و عادات غذایی
اگر به طور ناگهانی تغییراتی را در رژیم غذایی خود ایجاد کرده اید، این شرایط ممکن است به ایجاد تغییر در ظاهر ادرار منجر شود. کدر بودن ادرار ممکن است نشانه ای از محتوای بالای برخی مواد غذایی مانند مارچوبه، آب پرتقال، و لبنیات در رژیم غذایی باشد. یک دفترچه غذایی برای خود شکل داده و با حذف برخی گروه های غذایی وضعیت ادرار خود را بررسی کنید.
اگر پیش از خواب یک وعده غذایی سنگین مصرف کنید نیز ممکن است بر ظاهر ادرار تاثیرگذار باشد. این شرایط معمولا به واسطه بلورهای فسفات که پس از گوارش غذا از طریق ادرار دفع می شوند، رخ می دهد. این وضعیت موقتی بوده و معمولا بی نیاز از مداخله پزشکی برطرف می شود.
با این وجود، تغییر در ظاهر ادرار ممکن است نشان دهنده مشکلات سلامت زمینه ای نیز باشد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود.
عفونت دستگاه ادراری
ادرار کدر و بد بو می تواند نشانه ای از ابتلا به عفونت دستگاه ادراری مانند عفونت مثانه باشد. همچنین، در نتیجه ابتلا به عفونت ممکن است بیشتر از گذشته نیاز به دفع ادرار را احساس کنید. حدود دو تا چهار درصد زنان طی دوران بارداری عفونت دستگاه ادراری را تجربه می کنند. بر همین اساس، مشورت با پزشک اقدام مثبتی محسوب می شود. اگر با یک بیماری عفونی مواجه باشید ممکن است نشانه های دیگری مانند مخاط در ادرار، احساس درد هنگام دفع ادرار، ناراحتی و درد در ناحیه شکم و درد خفیف در ناحیه لگن را نیز تجربه کنید.
پروتئینوری (پروتئین بالا در ادرار)
احتمال ابتلا به پروتئینوری در سه ماهه سوم بارداری بیشتر است، اما می تواند در اوایل دوران بارداری نیز فرد را تحت تاثیر قرار دهد. پروتئینوری زمانی رخ می دهد که غلظت بالایی از پروتئین در ادرار وجود دارد. در برخی موارد، پروتئینوری به عنوان نشانه اولیه پره اکلامپسی در نظر گرفته می شود، که یک بیماری جدی با پیامدهای تهدیدکننده زندگی فرد است.
کم آبی بدن
اگر کمتر از هشت تا ۱۰ لیوان آب در روز مصرف کنید، ممکن است متوجه کدر شدن ادرار در دوران بارداری شوید. ادرار هنگامی که با کم آبی مواجه هستید، تیرهتر می شود. اگر به میزان کافی آب نمی نوشید، مصرف مایعات بیشتر می تواند مشکل را برطرف کند. اما اگر کم آبی بدن عامل کدر شدن ادرار نیست، ممکن است مشورت با پزشک برای بررسی دقیق شرایط نیاز باشد.
سنگ کلیه
سنگ های کلیه ممکن است دلیل کدر شدن ادرار طی دوران بارداری باشند. ظاهر کدر ادرار ممکن است به دلیل وجود چرک در ادرار شکل گرفته باشد. اگر دلیل کدری ادرار این است، شما باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید زیرا درد ناشی از حرکت سنگ های کلیه می تواند طاقت فرسا باشد. سنگ ممکن است دارای لبه های تیز و دندانهدار باشد که می تواند پارگی حالب را به همراه داشته و حتی انسداد در دستگاه ادراری را موجب شود.
داروها
استفاده از برخی داروها ممکن است تغییر در ظاهر ادرار را به همراه داشته باشد. کدر شدن ادرار از عوارض جانبی برخی داروها محسوب می شود. پیش یا طی دوران بارداری درباره مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید تا از مواجهه با هر گونه عوارض جانبی پرهیز شود.
بیماری های مقاربتی مانند سوزاک
ترشحات واژنی ناشی از بیماری سوزاک یا دیگر بیماری های مقاربتی می توانند به کدر شدن ادرار منجر شوند. این شرایط را نادیده نگیرید و برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
سلام.ببخشید من ماه پنجم بارداریم.دفع ادرارم خیلی زیاده.یعنی وقتی ی لیوان اب میخورم حداقل باید هفت هشت بار هر پنج دقیقه به دستشویی برم.میگن ار حاملگی هست.خیلیا دیدم ک حامله هستن ولی هچکدومش مثل من نبوده.دکتر میگه مثانه ات تحریک آمیزه.بنظرتون راه چاره ای هست؟خیلی اذیت میشم
سلام اگر آزمایش ادرار وکشت ادرار نرمال بوده جای نگرانی ندارد واین مسئله در بارداری طبیعی است.
سلام.ببخشید من ماه پنجم بارداریم.دفع ادرارم خیلی زیاده.یعنی وقتی ی لیوان اب میخورم حداقل باید هفت هشت بار هر پنج دقیقه به دستشویی برم.میگن ار حاملگی هست.خیلیا دیدم ک حامله هستن ولی هچکدومش مثل من نبوده.دکتر میگه مثانه ات تحریک آمیزه.بنظرتون راه چاره ای هست؟خیلی اذیت میشم
سلام.شرمنده در کل این مشکل رو دارم.قبل حاملگی هم این همینطور بودم.راه درمانی نیست؟؟
سلام باید آزمایش چکاب ادرار انجام بدهید.
ممنون
سلام ببخشيد من هفته ٢٩بارداري هستم.سونو زياد بودن آب دور جنين روبرام تشخيص داده كه بعلت مصرف زياد آب درطي اين دوران بود ودكترم فقط مصرف ٨ليوان آب رو برام تجويز كرده اززمان كاهش مصرفي آب حجم ادرار وتعداد دفعات ادرارم بشدت كاهش پيداكرده الان اين علت خاصي داره؟
ورم هم در قسمت پاهام پيش اومده
سلام به دنبال کاهش مصرف مایعات کاهش حجم ادرار طبیعی است برای بررسی و پیگیری میزان مایع آمنیوتیک باید تحت نظر پزشک معالج مجدد سونوگرافی انجام بدهید.