سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، یک اختلال هورمونی شایع در بین خانم ها در سنین باروری است. در خانم های مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک، تخمدان ها رشد می کنند و کیست های پر از مایع در آن ها تجمع پیدا می کند.
دوره های پریود نامنظم و با فاصله زمانی طولانی، رشد بیش از حد مو، جوش و چاقی نشانه های سندروم تخمدان پلی کیستیک در خانم ها هستند. در زنان بزرگسال، کاهش دوره های پریود یا حذف دوره های پریود، احتمال قوی تری بر وجود سندروم تخمدان پلی کیستیک است.
✔درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک با دارو
اولین اقدامات درمانی برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک، با هدف درمان مشکلات ناشی از این بیماری انجام می شوند. مشکلاتی مانند ناباروی، پرمویی، جوش و چاقی.
✔تغییراتی در سبک زندگی
در اولین مرحله درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک، رژیم کم کالری همراه با تمرینات ورزشی سبک پیشنهاد می شود. کاهش پنج درصد از وزن، به بهبود بیماری کمک می کند.
در مرحله بعدی درمان، ممکن است پزشک دارو برای بیمار تجویز کند.
✔داروی درمان پرمویی
قرص های جلوگیری از بارداری و اسپیرونولاکتون به درمان پرمویی کمک می کنند.
✔درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک با جراحی
در گذشته، سندروم تخمدان پلی کیستیک با جراحی باز انجام می شد. جراحی باز از طریق ایجاد برش های وسیع روی پوست انجام می شود و مشکلاتی مانند احتمال ایجاد چسبندگی و زمان طولانی بستری در بیمارستان را به همراه دارد.
جراحی لاپاروسکوپی برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک، باعث کاهش عوارض جراحی می شود. انواع مختلفی از جراحی های لاپاروسکوپی برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک انجام می شوند. این روش ها شامل الکتروکوتر، ایجاد حفره روی تخمدان با لیزر (laser drilling) و بیوپسی هستند. جراحی های لاپاروسکوپی با ایجاد شکاف های بسیار کوچک در پوست انجام می شوند و بیمار خیلی زود بهبود پیدا می کند. از آنجایی که در حین لاپاروسکوپی هیچ برخوردی بین دست جراح با اندام های شکم بیمار ایجاد نمی شود، لاپاروسکوپی خطر چسبندگی بعد از جراحی را ندارد. موفقیت لاپاروسکوپی در القای تخمک گذاری و درمان ناباروری بسیار بالا است.
به طور کلی، جراحی به عنوان آخرین گزینه درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک مطرح است. جراحی لاپاروسکوپی، برای درمان ناباروری بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک به کار می رود.