آیا همه مادران می توانند شیر بدهند؟

بیشتر زنان درصورتی که انگیزه داشته و از حمایت خانواده، کارفرما، اجتماع و سیستم بهداشتی درمانی برخوردار باشند، قادر به شروع شیردهی و تداوم آن هستند. علیرغم انگیزه و حمایت ، مادرانی هستند که شرایط طبی و روانی خاص آنان مانع دستیابی به هدف تغذیه شیرخوار با شیرمادر می شوند که این موارد بسیار نادر است .

شکل ظاهری پستان

اندازه پستان

اندازه پستان شاخص موفقیت شیردهی نیست زیرا بیشتر بافت پستان از چربی تشکیل شده نه بافت غددی ، حتی پستان های کوچک می توانند به اندازه کافی بافت غددی داشته باشند که شیرکافی تولید کنند . به هر حال ممکن است پستان های کوچک حجم کمتری از شیر را ذخیره کنند که لازم است تکرر شیردهی بیشتر باشد تا شیرخوار شیرکافی دریافت نماید .

پستان های هیپوپلاستیک / توبولر: اگرچه این نوع پستان ها شایع نیستند ولی معمولا" عدم تکامل پستان گاهی به شکل پستان توبولر تظاهر می کند که همراه با تولید ناکافی شیر است .

بزرگ شدن پستان در طی دوران بارداری:  بزرگ شدن پستان در طی دوران بارداری مهم ترین فاکتور در موفقیت شیردهی است اگر پستان در دوران بارداری بزرگ نشود تولید شیر ممکن است اتفاق نیفتد وتغذیه انحصاری با شیرمادر موفقیت آمیز نباشد . علت این موضوع عوامل هورمونی یا آناتومیک است صرفنظر از علت آن ، شیرخوردن به ویژه دریافت کافی شیر توسط شیرخوار باید مرتب پایش شود .

صدمه به پستان و جراحی پستان

ماموپلاستی ، کاشت پستان یا برداشت یک توده از پستان در نتیجه ضربه ، صدمه به پستان یا جراحی آن ممکن است دلیلی برای مشکلات شیردهی باشد ولی به طور کلی ، شیردادن باید توصیه و تشویق شود . سایر کمک ها عبارتند از پایش ، حمایت و تشویق به ویژه در چندین روز اول تولد و پس از آن ، تا ازبرقراری تولید و تداوم شیر اطمینان حاصل شود این احتمال که شاید برقراری شیر دچار مشکل شود را باید با مادر درمیان گذاشت .این مادران باید به افراد خبره و دارای گواهی نامه در مشاوره شیردهی دسترسی داشته و از تشویق و حمایت آنان برخوردار باشند .

ماموپلاستی برای کوچک کردن پستان (Reduction)

خانم هایی که ماموپلاستی می کنند و بخشی از بافت پستان آنان برداشته می شود و نیپل و آرئول تغییر وضعیت می دهند اغلب در تولید شیر کافی دچار مشکل می شوند . اگر برش جراحی در اطراف هاله باشد ممکن است سبب قطع جریان شیر به طرف مجاری شیر واقع در نیپل شود . امکان دارد در اثر رکانالیزه شدن ( دوباره ساخته شدن مجاری شیر ) مادر قادر به تولید مقداری شیر باشد ولی به هر حال تغذیه انحصاری با شیرمادر به ندرت امکان پذیر خواهد بود . در صورتی که نیپل و هاله در طی عمل جراحی در محل خود باقی بمانند پیش آگهی موفقیت در شیردهی بیشتر است .

ماموپلاستی با گذاشتن پروتز (Augmentation)

جراحی به منظور بزرگ کردن پستان با شیردهی موفقیت آمیز سازگار است به ویژه اگر ایمپلنت ( کاشت ) در پشت عضله پکتورال باشد ولی اگر ایمپلنت خیلی بزرگ باشد ممکن است سبب بزرگ شدن پستان در دوران شیردهی شده و در نتیجه حجم شیری را که مادر می تواند در پستانش ذخیره کند محدود نماید همچنین چون جریان خون به بافت غددی پستان نیز محدود می شود در نتیجه تولید شیر نیز محدود خواهد بود بزرگ کردن پستان بهتر است به دلایل موجه انجام شود مثلا" در مواقعی که شکل پستان غیر طبیعی است و یا پستان ها غیر قرینه هستند . در این مادران ، تغییرات پستان در دوران بارداری و تولید شیر در چند روز اول پس از زایمان باید مرتبا" پایش شود .

Lumpectomy

حین برداشتن توده ای از پستان ، اگر اعصاب و مجاری خاصی برداشته شوند ممکن است بر شیردهی اثر بگذارد . در مورد برش دورتادور هاله ، تولید شیر و وزن گرفتن شیرخوار باید مرتبا" ( با فواصل نزدیک ) پایش شود .

درمان قبلی کانسر پستان

گزارشی وجود ندارد که نشان دهد بارداری بعد از درمان کانسر پستان عود بیماری را افزایش دهد . پیشنهاد می شود که خانم ها بعد از درمان کانسر پستان ۵ سال صبر کنند ، سپس برای باردار شدن اقدام نمایند. اگر خانمی زودتر از این زمان باردار شد می تواند از پستان دیگر که سالم است شیر بدهد و در برخی موارد از هر دو پستان به شرطی که جراحی یا پرتودرمانی تداخلی با آن نداشته باشد . پرتودرمانی بعد از لامپکتومی ممکن است سبب شیردهی ناکافی در پستانی که آسیب دیده است شود .

ضربه و سوختگی

اثر ضربه و سوختگی پستان بر فرآیند شیردهی متفاوت بوده و بستگی دارد که چه مقدار از بافت غددی پستان و مجاری شیر مستقیما" آسیب دیده باشند. حتی خانم هایی که دچار سوختگی شدید قفسه سینه در دوران کودکی خود بوده اند که نیاز به پیوند های پوستی وسیع داشته ، در شیردهی موفق بوده اند .

گذاشتن حلقه های تزئینی روی نوک پستان

گذاشتن این حلقه ها با مشکل شیردهی همراه نیست ، مگر این که عفونت کرده و یا جای زخم باقی مانده باشد. این حلقه ها را باید قبل از شیردادن برداشت تا خطر خفگی شیرخوار رفع شود .

نتیجه : در همه موارد فوق مادر می تواند شیر بدهد.

 

برای دیدن پربازدیدترین های نی نی نما لطفاً کلیک کنید…

منبع خبر : به سلوی

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *