کودک شما ۳ ماهه است و شما لاغرتر و سبکتر به نظر میرسید. اما موهایتان مشت مشت در حال ریزش هستند. با موهای بعد از وضع حملتان به زندگی خوش آمدید. مژده! مشکل شما موقتی است و راههای سادهای برای پر پشت کردن و درخشندگی آنها و بازگرداندنشان به حالت اولیه وجود دارد. (در واقع این شیوهها میتوانند به هر خانمی برای داشتن موهایی پرتر و زیباتر کمک کنند.)
این تغییرات عجیب و غریب چرا اتفاق میافتند؟ اکثر خانمها در دوران بارداری کمی ریزش مو دارند یا اصلاً ندارند، که دلیل آن عوارض جانبی خنثی کردن هورمون اندروژن (هورمون جنسی مردان) توسط بدن است.
این تغییر باعث طولانی شدن مرحلهٔ رویش مو میشود. این تغییر هورمونی همچنین تولید روغن سبوم را متوقف میکند. برای همین خانمها در سه ماه آخر بارداری دارای گیسوانی پر پشتتر از همیشه میشوند، اما این حالت با کمی تغییر در جنس مو همراه است. موهای لخت زیبایی ایجاد شده و ظاهری زیبا خواهند داشت، موهای مجعد هم به همین دلایل ممکن است، فرتر و خشکتر به نظر آیند.
اما با تولد نوزاد، تولید آندروژن – به همراه ریزش مو – شروع میشود. موهایی که به طور طبیعی باید در دوران بارداری میریختند، حالا تلافی میکنند. دکترها به این حالت «Telogen Effluvium» میگویند؛ یعنی ریزش موقت مو، بین ۱۰ تا ۲۰ درصد.
همین که کودکتان به شش ماهگی برسد، موهای جدید جایگزین موهای از دست رفته میشوند. در این زمان اکثر خانمها اظهار میکنند که موهایشان سفید و مثل سیم شده. دکتر هاوارد موراد، استاد بالینی امراض پوستی میگوید: «دلیل آن این است که تغییرات رنگ و بافت مو که شاید در طول یک سال میتوانست نامحسوس باشد، حالا در یک گستره زمانی کوتاهتر و محسوستر رخ دادهاند.»
در طول این دوره از رشد مو شاید وسوسه شوید که یکی از چند محصولی را که ادعا میکنند موها را پرپشت میکنند، امتحان کنید. برخی از آنها ادعا میکنند که میتوانند با افزایش جریان خون پوست سر باعث رشد موهای جدید شوند (که میتوانید با شامپو کردن و ماساژ مکرر موهایتان هم این کار را انجام دهید). برخی دیگر ادعا میکنند که میتوانند کمی محیط مو را افزایش دهند تا تار موهایتان حتی برای مدت کوتاهی، پرتر نشان داده شود. قطعاً نیازی به محصولات گران قیمتی مثل مینوکسیدیل ندارید. دکتر موراد میگوید: «یادتان باشد موهایتان دوباره به طور طبیعی و به خودی خود، رشد خواهند کرد.»
توصیه به مادران:
– از بابت ریزش موی پس از زایمان نگرانی بخود راه ندهید این مسئله فیزیولوژیک است و نیاز به درمان ندارد.
– در بعضی مواقع پزشکان ممکن است برای بررسی سایر علل احتمالی ریزش مو مانند کم خونی ،بیماریهای تیرویید، کمبودها،بیماریهای هورمونی و یا ریزش موی ارثی بررسی هایی را انجام دهند و یا درمان کنند.
– به غیر از توصیه های کلی لازم از جمله رعایت اصول تغذیه ای سالم مادران اقدام خاصی نیاز نیست.
– به کاربردن شامپوهای مختلف، نحوه و میزان شستشو و کوتاه کردن موها تاثیری در ریزش موی پس از زایمان ندارند.
– توصیه میشود در دوران شیردهی از انواع محلولهای ضد ریزش مو از جمله محصولات گیاهی استفاده نشود.
– شیردهی مرحله مهمی در زندگی مادر و شیر خوار است و نقش مهمی در سلامت جسمی ،روانی و عاطفی این دو ایفا میکند . به دلایل بی اهمیت خود و کودکتان را از این موهبت بی بهره نکنید.