ریحان از محبوب ترین سبزی های ما ایرانی هاست. عطر و طعم سبزی ریحون به گونه ایی است همراه با خیلی از غذاهای ایرانی مورد استقبال قرار می گیرید. خوردن ریحان در طب اسلامی نیز مورد تاکید قرار گرفته است. امام صادق درباره سبزی ریحون می فرماید : ریحان، سبزی انبیاست و در آن هشت خاصیت است: هضم کننده است، رگ ها و مجاری را باز می کند، بازدم را خوشبو می سازد، بدن را بوی خوش می بخشد، اشتهاآور است، درد را از بدن بیرون می برد، از جذام در امان می دارد و چون وارد معده شود درد را به کلّی از بین می برد.
مصرف ریحان در دوران بارداری
در بارداری به دلیل اثر تحریک کننده ی رحم و سقط آوری، همچنین اثر موتاژنیک ترکیب موجود در روغن فرار آن (استراگل) نباید زیاد مصرف شود. البته مصرف آن به اندازه ی مقدار کمی که در سبزی خوردن استفاده می شود مشکلی ایجاد نمی کند بلکه به صورت دارویی و دمکرده نباید استفاده شود.
مصرف ریحان در دوران شیردهی
در مادران شیرده به خاطر اثر موتاژنیک جزئی فرار آن یعنی استراگل مصرف زیاد آن توصیه نمی شود اما ضد نفخ و شیرافزا می باشد.
تداخلات دارویی و ریحان
با توجه به نبود مستندات علمی، بهتر است با احتیاط مصرف شود.
موارد منع مصرف ریحان
* مصرف طولانی مدت آن به خاطر پتانسیل اثر سرطان زایی ترکیب استراگل ممنوع است.
* مصرف این گیاه در اطفال و یا کودکان نوپا ممنوع است که به خاطر جزء سمی استراگل آن می باشد.
* مضرّ دماغ است.
طبیعت ریحان
طبیعت ریحان در اوّل گرم و در دوم خشک است.
خواص و اثرات دارویی ریحان
- ریحان دارای خواص آرام بخشی است.
- مقوی معده و روده و تقویت کننده ی قلب است.
- ضد اسهال، بادشکن و ضد عفونی کننده ی دهان و دستگاه گوارش است.
- ریحان ضد گریپ و آنژین، ضد تشنجات دردناک، ضد التهاب و ضد اسپاسم است.
- خواب آوری و ضد سردرد و میگرن از دیگر خواص میگرن است.
- ریحان ملین، تونیک، مقوی و محرک اشتها است.
- کمک به هضم غذا و شیر افزا بودن از دیگر خواص ریحان است.
- ریحان مدر است.
- جهت انسداد عروق مغزی، تحلیل ورم های جمیع اعضا و تنگی نفس مفید است.
یک متخصص تغذیه و رژیمدرمانی گفت: «ریحان گیاهی معطر و بادشکن است که اگرچه بیشتر به عنوان سبزی خوردن یا طعم دهنده به غذا، از آن استفاده میشود ولی خواص درمانی خاصی هم دارد.»
دکتر محمدحسن انتظاری اظهار داشت: «ریحان، یکی از گیاهانی است که گنجاندن آن در برنامه غذایی روزانه میتواند در مهار رشد تومورها مؤثر باشد. استفاده از این گیاه باعث تحریک سیستم ایمنی میشود تا آنتیبادیهای بیشتری تولید کند. براساس تحقیقات، به نظر میرسد استفاده از ریحان در مهار رشد تومورها و از بین رفتن انگلهای رودهای بسیار مؤثر است.»
وی با اشاره به اینکه ریحان گیاه یک ساله معطر و از خانواده نعناع است که خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و در نتیجه ضدسرطان است، گفت: «ریحان دارای خواص شیرافزا، آرامبخش، خوابآور و ضدبیماری آلزایمر است که با وجود این خواص باید در مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی کمی احتیاط کرد. برای بهره بردن از خواص آرامبخشی این گیاه باید ۲ تا ۴ گرم گیاه ریحان را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف و روزی دو بار، هر بار یک فنجان، یک ساعت بعد از غذا میل کنید.»
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در پایان گفت: «برای بهره بردن از خواص این گیاه باید به مقدار کافی از آن در وعدهها غذایی روزانه خود استفاده کرد مثلاً میتوان در تهیه سس گوجهفرنگی از ریحان استفاده کرد یا این سبزی را روی مرغ و ماهی ریخت. البته مصرف این سبزی با پنیر و کباب هم، هم طعم و مزه را دلپذیرتر میکند و هم ارزش غذایی را افزایش میدهد ولی باید مراقب بود خوشمزه شدن غذاها با این گیاه، باعث پرخوری نشود.»
با سلام و خسته نباشید.تخم ریحان رو ما همیشه برای بردن خلط سینه استفاده میکنیم که زود سینه رو صاف میکنه میخواستم بدونم برای خانم باردار که بخواهد خلط سینه اش را صاف کن آیا منع استفاده دارد یا مشکلی نیست؟
سلام خیر مشکلی ندارد اما در مصرف آن زیاده روی نکنید.
ریحان سرشار از بتاکارون و کاروتنوئید است ،و بعنوان آنتی هستامین است،که با کلسترول مبارزه می کند، و منبع بسیار عالی از منیزیم است. جریان خون را به قلب و سایر نقاط بدن بهبود می بخشد و در نتیجه سلامت قلب و عروق را تضمین میکند.
همچنین ریحان منبع خوبی از آهن است ۲٫ فنجان ریحان تازه یا یک قاشق غذا خوری ریحان خشک شده ۱۰ درصد آهن مورد نیاز بدن را تامین میکند.اگر شما کمبود آهن دارید ،باید ریحان را دررژیم غذایی خود بگنجانید.