آیا تلاش برای دوقلو زایی عاقلانه است؟/ علت حاملگی دوقلویی/ عوارض بارداری دوقلویی

در سالهای اخیر ، افراد زیادی راجع به دوقلوزایی به مراکز باروری مراجعه کرده اند . آیا این کار درستی است که ما بدونن در نظر گرفتن شرایط بدن مان ، تحمیل کنیم که یک بارداری دو یا سه قلو را حمل کند ؟ بعضی‌ افراد برای اینکه تنها یک‌ بار درد بکشند و یا یک بار خرج کنند، به هر طریقی رو می آورند تا بارداری ۲ یا چند قلویی را تجربه کنند….

اما آیا تلاش برای دوقلو زایی عاقلانه است؟ از نظر علمی و پزشکی صحیح است؟

دوست دارم همیشه قبل از اینکه روش کاری را به شما معرفی کنم ، نسبت به آن موضوع به شما آگاهی بدهم.

انواع دوقلو زایی

دو قلو زایی تک‌ تخمکی : یعنی یک بارداری با یک اسپرم و یک تخمک شکل می گیرد ، اما طی روزهای اول، محصول بارداری به ۲ قسمت تقسیم می شود !
دوقلو زایی دو تخمکی : اکثر دوقلویی ها، دو تخمکی هستند. در این نوع، ۲ تخمک مختلف، با ۲ اسپرم بطور مجزا لقاح پیدا کرده و هر کدام جداگانه رشد می کنند.

عوارض بارداری دو قلویی
به اختصار باید بگویم بارداری دوقلویی و بالاتر، عوارض زیادی دارد و تمام خطرهای احتمالی بارداری معمولی مانند سقط جنین، خونریزی ، مسمومیت بارداری، جفت سرراهی، کم خونی فقرآهن، نقص جنین، اختلال رشد جنین، سقط، زایمان زودرس، افزایش احتمال سزارین و انتقال خون بین جنین ها (به خصوص در دوقلوهای همسان) در آنها بیشتر است.

عوامل موثر در دو قلوزایی

۱- داشتن سابقه خانوادگی

بهتر است بدانید ، اگر مادر و یا مادربزرگ مادری شما دوقلو یا چند قلو داشته است، احتمال ارث رسیدن این ژن به شما وجود دارد .

۲- چاقی و بلندی قد

مطالعات انجام شده، شیوع دوقلوزایی را در زنان چاق نشان داده است. تحقیقات نشان داده است که مادران با BMI بالاتر از ۳۰ ، به احتمال بیشتری فرزند دوقلو خواهند داشت. البته رابطه اضافه وزن و داشتن فرزند دوقلو، فقط در مورد دوقلوهای همسان صادق است.تحقیقات همچنین نشان داده اند که احتمال چند قلوزایی در مادران قدبلند بیشتر از زنان دیگر است.

۳- سن بالاتر

مادران با سن بیشتر نسبت به مادران کم‌سن تر، احتمال دوقلوزایی بیشتری دارند. تقریبا ۲۰ درصد مادرانی که در سن بالاتر از ۴۵ سالگی باردار می شوند، فرزندان چندقلو دارند.البته بارداری در سنین بالا خطرات زیادی دارد، به خصوص اگر بارداری اول باشد، مانند سقط جنین و دیابت بارداری. بعلاوه آنکه فرزندان مادران با سن بالا، به احتمال بیشتری در معرض خطرات ژنتیکی قرار می گیرند.

۴- داشتن فرزند دوقلو

اگر سابقه بارداری چند قلو داشته باشید، به احتمال زیاد دوباره بارداری چندقلو خواهید داشت. تخمین زده می شود که مادرانی که سابقه بارداری چند قلو داشته اند، چهار برابر بیشتر از زنانی که تا به حال باردار نشده اند و یا یک فرزند داشته اند، شانس چند قلوزایی دارند.

۵- رژیم غذایی مادر

برخی مطالعات نشان داده اند که رژیم غذایی می تواند علت دوقلوزایی در برخی مادران باشد. مادرانی که در دوران قبل از لقاح، سیب زمینی شیرین بیشترین غذای آنها بوده است، نظیر ساکنین آفریقای غربی، بیشترین احتمال دوقلوزایی را در تمام دنیا دارند. به نظر می رسد مواد شیمیایی خاصی در این موادغذایی وجود دارد که تخمک گذاری متعدد را افزایش می دهد.(یعنی در یک ماه ، بیش از یک تخمک آزاد می کند)

به علاوه مطالعات نشان داده است که مصرف مقادیر فراوان لبنیات، احتمال دوقلوزایی را افزایش می دهد. در حال حاضر مشخص شده است نوعی پروتئین موجود در جگر حیوانات، با عنوان IGF که در شیر و لبنیات نیز وجود دارد، میزان تقسیم سلولی جنین در مراحل ابتدایی رشد را افزایش می دهد و می تواند در افزایش شانس ۲ قلویی ، موثر باشد .

اما در کل ، تغذیه در این موضوع ، نقش پررنگی ندارد .

۶- روش های کمک باروری

اخیرا روش های کمک باروری میزان چندقلوزایی را افزایش داده است. از داروهای تخمک گذاری (مثل کلومیفن ) تا انواع روشهای کمک باروری مثل IVF : IUI – ICSI- ZIFT- GIFT همه راه هایی هستند که احتمال ۲ یا چند قلویی در آنها بالاست .

هیچ وقت توصیه نمیکنیم از این راه ها صرفا برای بارداری دوقلویی استفاده کنید ! اصلا عاقلانه نیست . چون اینها راهی هستند برای افراد نابارور، که چاره ی دیگری ندارند. استفاده از روشهای کمک باروری ، عوارض خود را دارد و میزان بارداری پوچ و خارج رحمی را هم افزایش می دهد. شما از کجا می دانید که دچار بارداری خارج رحمی نمی شوید و حتما صاحب یک بارداری دو قلویی می شوید؟

کلومیفن و دوقلوزایی

متاسفانه ، خصوصا در ساالهای اخیر می بینم که افراد از ذوق داشتن بارداری دوقلویی ، بصورت خودسرانه از این دارو استفاده میکنند..ای کاش می دانستند که چه ظلمی در حق خود و جنین (ها) شان میکنند.

کلومیفن یک دارو برای تحریک تخمدان است .برخی به اشتباه می گویند "تقویت " تخمدان ! در حالیکه تقویت جنبه ی مثبت دارد . کلومیفن تخمدان را "تحریک " کرده و آن را "وادار به کار بیشتر " میکند.

این دارو دارای عوارض زیر است: تولید کیست – بارداری پوچ – بارداری دوقلویی – بارداری خارج رحم و ..

همانطور که می بینید ، ۲ قلویی ، جزو عوارض این دارو است . اما شما مادر عزیز که تصمیم گرفته ای کلومیفن مصرف کنی …از کجا می دانی کدام عارضه نصیب ت خواهد شد ؟ از کجا میدانی حتما ۲ قلویی نصیب شما میشه ؟ نه بارداری پوچ ؟ نه بارداری خارج رحم ؟

در همین سایت ، افرادی را داریم (بین سوالات وجود دارد ) که برای بارداری دوقلویی کلومیفن مصرف کرده اند و دچار عوارض دیکر شده اند . مثلا دچار بارداری خارج رحم شده اند و مجبور به بریدن لوله رحمی شدند .

راه های دوقلو شدن جنین

هشدار آخردر مورد تلاش برای دوقلو زایی
فراموش نکنید چند قلوزایی، خطرات و عوارضی مانند اکلامپسی و پره اکلامپسی (فشار خون بارداری) و تولد نوزاد نارس را در پی خواهد داشت. پس اصرار زیادی برای داشتن فرزند دوقلو نداشته باشید و این کار را به خداوند و تقدیر او بسپارید. بدن خودش می داند چه جنسیتی و چه تعدادی پرورش بدهد .  

منبع خبر : mamasite

اشتراک‌گذاری
یک نظر
  1. برای داشتن دوقلو باید زمینه ژنتیکی در خانواده داشته باشید. گاهی اوقات مصرف داروهای کمک باروری از جمله متفورمین میزان بارداری دوقلویی کمی افزایش می یابد ولی قطعی نیست و مصرف این داروها با این هدف توصیه نمیشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *