بهترين زمان براي شروع برنامه ورزشي پس از وضعحمل به نوع زايمان بستگي دارد. متخصصان پزشکي ورزشي توصيه ميکنند مادران ۶ هفته بعد از سزارين يا زايمانهاي طبيعي سخت و عارضه دار و بلافاصله بعد از زايمان واژينال طبيعي و بدون عارضه، برنامه ورزشيشان را شروع کنند. البته مادراني که در دوران بارداري مشکلاتي مانند فشارخون اوليه يا فشارخون بارداري، مسموميت بارداري، بيماريهاي کبدي و کليوي ناشي از بارداري و بيماريهاي شديد قلبي و تشنج را تجربه کرده اند، بايد قبلا از شروع ورزش زيرنظر پزشک معاينه شوند.
انجمن پزشکي ورزشي آمريکا توصيه ميکند مادران حداقل روزي۳۰ دقيقه در ۵ روز هفته ورزشهاي ايروبيک يا هوازي مانند پياده روي را با شدت متوسط انجام دهند. بعد از اتمام 6 هفته يا با افزايش توانايي مادر به تدريج زمان ورزش هوازي بايد به ۱ساعت در روز برسد. علاوه بر پياده روي، ميتوان به دوچرخه سواري، ايروبيک سبک، يوگا، پيلاتس يا شنا نيز پرداخت. ضمن اينکه انجام ورزشهاي کششي تمام بدن نيز حداقل در ۳ روز هفته توصيه ميشود.
ورزشهاي عضلات شکم
بعد از زايمان انجام صحيح ورزشهاي شکمي براي برگشت طول و قدرت عضلات شکمي الزامي است.
۱) ورزش تيلت لگن
– درحالت خوابيده به پشت زانوها را خم کنيد و کف پاها را روي زمين قرار دهيد.
– بدون حبس نفس، شکم خود را ۵ ثانيه به داخل بکشيد و کمرتان را به زمين بچسبانيد.
اين حرکت علاوه بر تقويت عضله عرضي شکم، در درمان و پيشگيري کمردرد مادران هم اهميت دارد.
۲) ورزش کرانچ يا دراز و نشست اصلاحشده
– به پشت بخوابيد و زانوها را خم کنيد.
– با انقباض عضلات شکم، شانه ها را از زمين بلند کنيد.
– کمي مکث کنيد و دوباره به آرامي به حالت اول برگرديد.
۳) ورزش پل زدن
به پشت بخوابيد، سر، شانه ها، بازوها و کف پاها را روي زمين تکيه دهيد. حال سعي کنيد باسن خود را تاحد ممکن بالا ببريد سپس آهسته به وضع اول برگرديد.
ورزشهاي عضلات کف لگن
براي تقويت و برگشت سريعتر کارکرد عضلات کف لگن و کمک به پيشگيري از مشکلات ادراري و افتادگي احشاي لگني تجويز ميشود. به اين شکل که در زمان خالي بودن مثانه بدون حبس نفس، عضلات واژن را به داخل بدن (سمت بالا) بکشيد. ۳ تا ۵ ثانيه نگهداريد و سپس شل کنيد. اين کار را ۱۰ بار ديگر هم انجام دهيد.
تاثير ورزش بر شيردهي
با ورزش، کميت و کيفيت توليد شير مادر کم نميشود و پذيرش نوزاد براي شير مادر فرقي نميکند. به مادران توصيه ميشود براي کاهش درد و احتقان پستانهايشان هنگام ورزش ابتدا به کودک خود شير بدهند و سپس ورزش را شروع کنند.
ورزش کردن از همان هفتههای نخست پس از زایمان، اثرات معجزهآسایی در کوچک کردن شکم دارد. بنابراین دیگر نیازی به جراحی پلاستیک برای کوچک کردن شکم نخواهد بود. شاید ورزش کردن در این روزها برای شما باورنکردنی باشد ولی بهتر است این کار را انجام دهید.
تجربه و تحقیقات نشان میدهند شیر دادن به نوزاد پس از زایمان باعث کوچکتر شدن اندازه شکم میشود. این امر میتواند دو دلیل داشته باشد. شیر دادن باعث میشود رحم سریعتر به اندازه اولیه خود بازگردد، در نتیجه شکم کوچکتر به نظر خواهد رسید.
با شیر دادن، هر خانم به طور متوسط ۳۵۰ کالری بیشتر میسوزاند. این سوزاندن کالری اضافی باعث میشود چربیهای بدن به طور کلی، که چربیهای دور شکم را نیز شامل میشود، زودتر از بین بروند.