در صورت تشخیص فقر آهن، پزشک برای شما مکمل آهن تجویز خواهد کرد که باید مصرف کنید. بهتر است قرص آهن را نیم ساعت قبل یا بعد از غذا و با میوه های حاوی ویتامین C بخورید. مصرف ویتامین C همراه با قرص آهن ، باعث جذب بیشترو راحت تر آهن می شود…
ایا فقر آهن در بارداری قابل درمان است یا حتما باید قبل از بارداری رفع بشه؟! چه غذاهایی آهن دارند؟
پاسخ مشاور نی نی نما:
سلام می توانید همزمان با اقدام به بارداری از قرص آهن استفاده کنید و در رژیم غذایی خود گوشت قرمز حبوبات تخم مرغ بگنجانید در سبزی ها، میوه های خشک، دانه های نباتی مانند پسته و گردو و همچنین در غذاهای حیوانی از همه بیشتر در جگر، انواع گوشت و تخم مرغ نیز آهن زیادی یافت می شود.
به محض مثبت شدن تست بارداری قرص آهن را قطع کرده و فقط قرص اسید فولیک را ادامه می دهید واز هفته ۱۶ بارداری مجدد شروع به مصرف قرص آهن می کنید.
*** کم خونی های ناشی از فقر آهن یکی از شایع ترین کم خونی ها در نفاط مختلف جهان از جمله ایران است. این نوع کم خونی ها بیشتر در زن های باردار، شیرده و اطفال شیرخوار بیشتر از دیگران دیده می شود.
در زنان باردار صرفنظر از ازدیاد حجم خون و رقت آن که نیاز بیشتری به آهن دارد، اما در موقع زایمان ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی گرم آهن همراه نوزاد و حدود ۳۵۰ میلی گرم همراه جفت دفع می شود جمعا بالغ بر ۷۵۰ میلی گرم است.
كم خونی می تواند به دليل كمبود ويتامين B12 يا اسيد فوليک و يا برخي بيماری های حاد باشد، ولي رايجترين دليل كم خونی فقر آهن است. آهن، یک ماده معدنی و مینرال است كه در توليد هموگلوبين نقش دارد. هموگلوبين پروتئینی است كه در ساختمان گلبول های قرمز وجود دارد و به اكسيژن رسانی از ريه به بافتهای بدن کمک ميكند.
پزشک برای شما مکمل آهن تجویز خواهد کرد که باید مصرف کنید. بهتر است قرص آهن را نیم ساعت قبل یا بعد از غذا و با میوه های حاوی ویتامین C بخورید. مصرف ویتامین C همراه با قرص آهن ، باعث جذب بیشترو راحت تر آهن می شود.
همچنین به دلیل اینکه جذب آهن مستمر می شود عوارض گوارشی آن مانند سوزش معده و یبوست هم به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. از مصرف چای و قهوه و لبنیات، نیم ساعت قبل و بعد از خوردن قرص آهن خودداری کنید، چون جذب آن را کاهش می دهد.
مرکبات، کیوی ، طالبی و خربزه، نخودفرنگی، فلفل دلمه ای، آناناس ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، کدو حلوایی سرشار از ویتامین C هستند.
درمان کم خونی در بارداری
برای درمان کم خونی در بارداری بسته به اینکه میزان کم خونی شما در بارداری به چه میزان است، پزشک متخصص یا ماما برای شما قرص آهن تجویز خواهد کرد. که میزان آن از ۶۰ تا ۱۲۰ میلی گرم متغیر است. قرص آهن را باید روزانه مصرف کنید.
این مکمل علاوه بر آهنی است که امکان دارد در سایر مکملهای شما وجود داشته باشد و میزان مصرف آن وابسته به شدت کمخونی است. دقت کنید در صورت کمخونی هرگز از مکمل آهن بدون تجویز پزشک استفاده نکنید و میزان مصرف مکمل آهن و سایر مکملهایی را که دریافت میکنید با پزشک خود در میان بگذارید.
در صورت کمخونی برای جذب مقدار آهن کافی، بهتر است قرصهای آهن را با معدۀ خالی مصرف کنید. آنها را با آب یا آب پرتقال بنوشید. ویتامین c نیز باعث جذب بهتر میشود. قرص آهن را هرگز با شیر مصرف نکنید، زیرا کلسیم در جذب آهن اختلال ایجاد میکند. توجه داشته باشید که قهوه و چای نیز مانع جذب آهن است. حدود یک هفته پس از آغاز مصرف مکملهای آهن، بدن شما باید گلبولهای قرمز زیادی تولید کند و سطح هموگلوبین نیز شروع به افزایش کرده باشد.
اگرچه تقریباً چند ماه پس از مصرف مکملها، کمخونی برطرف میشود، اما پزشک ممکن است ادامۀ استفاده از آهن برای چند ماه دیگر را جهت بهبود ذخیرۀ آهن در بدن شما توصیه کند.
توجه داشته باشید که مکملها را دور از دسترس کودکان نگه دارید، زیرا یک دُز مصرفی افراد بالغ میتواند یک کودک خردسال را مسموم کند. در نهایت بدانید که درمان کمخونی بسته به علت آن متفاوت است. مکملهای آهن ممکن است کمخونی شما را درمان نکند.