پایان بارداری، آن روزهای آخر، آن هفتههای ۳۸ و ۳۹ و ۴۰ مثل یک رویای دور از دسترس میمانند. آدم نمیداند آن آخرها اوضاعش چطوری خواهد بود، اما آنهایی که در هفتههای آخرند متوجه میشوند که تغییرات آن قدر تدریجی بوده است که به همه چیز عادت کردهاند. خوابیدن سخت و بریده، عضلات دردناک، شکم بزرگ، راه رفتن با پاهای باز، لگدهای توی قفسه سینه، نفسنفسها و از همه مهمتر سوال «پس کی به دنیا میاد؟» عادی شدهاند و روزهای پیش از بارداری تبدیل به خاطرات دور شدهاند.
تنها یک چیز هست که از اول تا آخر با آدم میماند: نگرانی! نگرانی از مادری کردن برای نوزادی که هیچ چیز از او نمیدانی، نگرانی برای سلامتیاش، نگرانی برای روز زایمان و نگرانی برای همه کارهای کرده و نکرده! سوال «یعنی همه چیز آماده است؟!» ورد زبان و ذهن مادرهای این هفتههاست. برای این که مطمئن شوید همه کارهای لازم را انجام دادهاید و بعد از زایمان کاری نخواهید داشت (البته به جز رسیدگی شبانهروزی به یک نوزاد!) این فهرست را مرور کنید.
۲۰ روز قــــبل
لوازم بهداشتی را تهیه کنید.
بعد از زایمان به چند جور اقلام بهداشتی نیاز دارید که میتوانید همان موقع از داروخانه بیمارستان خرید کنید، اما میتوانید پیش از آن هم خریدتان را کرده باشید تا خیالتان راحت باشد. نوار بهداشتیهای بزرگ معمولی، بتادین، الکل سفید، گاز استریل، تیوب (یا رینگ)، قطره شیرافزا، ملحفه و زیرانداز یکبار مصرف و پودر شوینده ضدحساسیت برای لباسهای نوزاد جزو همین اقلام هستند.
برای کودک دیگرتان برنامه بریزید.
اگر کودک دیگری دارید، از همین حالا شرایط را برای روز بزرگ آماده کنید. اگر کمتر از ۳ سال دارد، شاید فقط لازم باشد که او را به خوابیدن در کنار کسی غیر از خودتان (مثلا پدر یا مادربزرگش) عادت بدهید تا برای یک شب (یا بیشتر) که شما در بیمارستان هستید، ناراحت نشود. اگر او بزرگتر است، هی به او بگویید و یادآوری کنید که احتمال دارد یک شب نباشید و مثلا آن شب مادربزرگ یا خاله یا پرستار پیش او خواهد بود. این هماهنگیها را با شخص مورد نظر از قبل انجام دهید تا اگر نیمه شب مجبور شدید به سمت بیمارستان بروید، او سریعا خودش را برساند.
کابینتها را پر کنید.
بعد از زایمان شما نیاز به مواد غذایی خاصی دارید که تقویتکننده، ملین و شیرافزا باشند. بهتر است از قبل کمدهایتان را از خشکبار و مغزها پر کنید. بهتر است انجیر خشک، قیسی و برگه زردآلو، خاکشیر، عرقنعنا، ترنجبین، عسل، شیر و آبمیوههای مدتدار و… چیزهایی مثل این را بخرید و نگه دارید تا در صورت نیاز فوری در دسترستان باشد.
سینهبند شیردهی بخرید.
الان بهترین زمان برای خریدن سینهبند شیردهی است. هفتههای آخر سینهها به بزرگترین سایز در زمان بارداری میرسند. با این حال موقع خریدن سینهبند باز هم یکی دو سایز بزرگتر بخرید، چون چند روز پس از زایمان سینهها پر از شیر میشوند و دوباره چند سایز دیگر افزایش اندازه پیدا میکنند. سینهبند شیردهی را از جنس نخی و با نوار پهن در زیر آن انتخاب کنید.
۱۰ روز قــــبل
ساک بیمارستان را آماده کنید.
دست کم یک هفته مانده به موعد سزارین و دو سه هفته مانده به موعد زایمان طبیعی، ساک بیمارستان را آماده کنید و دم دست بگذارید. در همین شماره میتوانید چیزهایی را که باید در ساک بیمارستان بگذارید ببینید. چیزهایی را که در آخرین فرصت باید به ساک اضافه کنید (مثل موبایل، مدارک پزشکی و…) روی یک کاغذ بنویسید و روی ساک بگذارید.
فریزر را پر کنید.
بعد از زایمان شما نه وقتی برای خرید دارید و نه وقت زیادی برای پخت و پز. به خصوص اگر دست تنها هستید و کمکی ندارید، بهتر است به فکر خورد و خوراکتان باشید. گوشت، مرغ و سبزیهای آماده (قرمهسبزی، پلویی، لوبیا سبز، کدو و بادمجان سرخ شده و…) را در بستههای کوچک در فریزر بچینید. میتوانید مایه اولیه بعضی غذاها را هم از قبل آماده کنید. مثلا مایه ماکارونی، مایه لوبیاپلو، مایه کتلت، دلمه آماده و پیچیده و چیزهایی مثل این را هم در یخچال داشته باشید تا بتوانید در کوتاهترین زمان غذا را حاضر کنید.
خرید خانه را انجام دهید.
همه جای خانه سرک بکشید و اگر چیزی کم و کسر دارید، فهرست کنید و بخرید. از مواد شوینده و بهداشتی بگیر تا خرت و پرتهای توی یخچال و کابینتها را یک بار مرور کنید و مطمئن شوید که چیزی کم نمیآورید.
خودتان را خوشگل کنید.
بیشتر از این معطل نکنید! همین روزهاست که کودک شما به دنیا بیاید و ممکن است بعد از آن تا مدتی وقت و حوصله رفتن به آرایشگاه را نداشته باشید. حداقل یک هفته قبل از موعد سزارین و دو هفته قبل از موعد احتمالی زایمان طبیعی به آرایشگاه بروید و خودتان را به یک مادر خوشگل و تر و تمیز تبدیل کنید! بیخیال مانیکور و رنگ کردن موها شوید که بعد از زایمان دست و پا گیر خواهند بود.
کارگر بگیرید.
از یک شرکت خدماتی یا یک کارگر آشنا، حتی از یکی از دوستان کمک بگیرید تا خانه را تمیز و مرتب کنید. لازم نیست خانهتکانی کنید. همین که خانهتان تمیز شود و هرچیزی سر جای خودش باشد، برای کم کردن نگرانیهای شما کافی است. گردگیری را خودتان هم میتوانید انجام بدهید. از کارگر بخواهید ملحفهها و روبالشیها را عوض کند، دستشویی و حمام را ضدعفونی کند و آشپزخانه را برق بیندازد.
وسایل کودک را آماده کنید.
دیگر وقتش است که سیسمونی هیجانانگیز نوزاد را برای استفاده آماده کنید. مارک لباسها را بکنید و همه را یک بار با آب سرد بشویید. تخت نوزاد را آماده کنید و روبالشیها و ملحفهها را هم بشویید. وسایلی مثل شانه و فینگیر و چیزهای دیگر را از بستهبندیها دربیاورید و شامپو و لوسیون و سایر لوازم بهداشتی را هم دم دست بچینید.
برای جشن بزرگ آماده شوید.
اگر میخواهید موقع برگشتن به خانه، یک جشن کوچک داشته باشید، از الان وسایلش را آماده کنید. میتوانید تعدادی گلدان در خانه بگذارید و از همسرتان بخواهید که قبل از برگشتن شما (و نینی!) از بیمارستان، آنها را با گلهای طبیعی پر کند. میتوانید جلوی در آمدن نوزاد کوچک را تبریک بگویید و برای همسایهها شیرینی آماده کنید. هر کاری میخواهید بکنید، از قبل برنامهاش را بریزید. کمتر پدری پیدا میشود که خودش این قدر خلاقیت به خرج بدهد!
روزهـای آخر
در مورد بچهداری اطلاعات جمع کنید.
دیگر هرچقدر که کتاب و مجله در مورد بارداری خواندهاید، کافی است! تا چند روز دیگر شما با دنیایی جدید مواجه میشوید که شباهتی به بارداری ندارد. بنابراین بهتر است خودتان را برای روزهای اول با نوزاد آماده کنید. وضعیتهای طبیعی یا خطرناک نوزاد را از منابع پزشکی مطالعه کنید و در مورد غذاهایی که شیر را زیاد یا کم میکنند، غذاهای نفاخ و غذاهای پرانرژی از اطرافیانتان بپرسید. کتابهایی در مورد رفتار با نوزاد بگیرید و استراحت کنید و آنها را بخوانید.
همه چیز را هماهنگ کنید.
یک بار روز (یا شب) زایمان را برای خودتان مرور کنید و از آماده بودن همه چیز مطمئن شوید. اگر قرار است سزارین شوید، چه ساعتی باید از خانه راه بیفتید؟ چه ساعتی باید آنجا باشید؟ با چه ماشینی و همراه چه کسانی به بیمارستان میروید؟ شب قبل چه چیزی میخورید؟ چقدر پول برای بیمارستان لازم دارید؟ با چه کسی برمیگردید؟
اگر قرار است طبیعی زایمان کنید، ماشین آماده دم دستتان هست؟ اگر قرار است با ماشین کسی جز خودتان یا همسرتان بروید، با او یا با نزدیکترین آژانس هماهنگ کردهاید؟ مسیر بیمارستان چقدر دور است؟ چقدر ممکن است به ترافیک بخورید؟ بهترین مسیر برای رسیدن چیست؟ چه کسی شما را همراهی خواهد کرد؟ میخواهید به مادر یا خواهرتان هم زنگ بزنید؟ برای مواقع اورژانسی نواربهداشتی بزرگ در دسترس دارید؟ شمارهای از پزشک یا درمانگاه یا بیمارستان دارید؟ و….به همه این سوالات جواب بدهید تا بعد مجبور نشوید وسط درد یا اضطراب بهشان فکر کنید.
مواظب حرکات جنین باشید.
در روزهای آخر به شدت مراقب حرکات جنین باشید. لازم نیست او را با جنینهای دیگر مقایسه کنید، او را فقط با خودش بسنجید. اگر حرکات کودک کم شده بود، خودتان را سریعا به بیمارستان برسانید. به خصوص اگر از موعد زایمان شما گذشته باشد و نوزاد دیر کرده باشد.
آخرین عکسهای دونفری را بگیرید.
حالا شکمتان در آستانه ترکیدن، دماغتان در چاقترین حالت، پای چشمهایتان پف کرده و پاهایتان اندازه دو تا بالش هستند! احتمالا در این شرایط حتی رفتن جلوی آینه را هم دوست نداشته باشید، چه برسد به گرفتن عکس، اما یادتان باشد همین چهره غیرعادی یک روز جزئی از خاطرات شیرین و خندهدارتان خواهد شد. بنابراین فرصت را از دست ندهید و با شکم بزرگ و همسرتان عکسهای یادگاری بگیرید.
همسرتان را روی وضعیت آمادهباش بگذارید.
چه سزارین میکنید و چه منتظر زایمان طبیعی هستید، هیچ چیز قابل پیشبینی نیست. بنابراین در روزهای آخر به همسرتان بسپارید که گوش به زنگ باشد. برای اعلام وضعیت قرمز، یک علامت بگذارید؛ مثلا دو بار تکزنگ روی موبایل همسرتان به این معنا باشد که او باید فوری خودش را برساند. این طوری اگر در جلسه یا صحبت هم باشد، متوجه اوضاع میشود. تلفنی از دوستان و همکاران نزدیک و محل کار و رفت و آمد او هم داشته باشید تا اگر در دسترس نبود، بتوانید پیغام را به او برسانید.
منبع خبر : برترین ها
وسایل لازم برای بیمارستان بردن:
مادر:
۱- لباس گشاد برای بعد بیمارستان و ترجیحا جلو دکمه دار برای شیر دهی
۲- لباسهای جلو دکمه دار یا بازشو برای شیر دادن به بچه برای بعده زایمان و زمانیکه شکم تقریبا تو رفته
۳- نوار بهداشتی سایز بزرگ یا پوشک (فکرکنم زایمان طبیعییا پوشک بخوان)
۴- شورت یکبار مصرف(۵-۶تا) و نخی سایز بزرگ(۲-۳) هردو لازم میشه
۵- سوتین شیردهی
۶- شیردوش (ممکنه لازم شه ممکنه نشه)
۷- پد سینه
۸- دستمال مرطوب آنتی باکتریال
۹- شیاف دیکلفناک یا ..
۱۰- کتاب درباره راهنمای بارداری و …
وسایل لازم برای بیمارستان بردن:
بسته به بیمارستانی داره که میرید اول باید ببینید اونجا چه امکاناتی داره و خودش چی میده، یه بیمارستان ممکنه دمپایی و خوراکی (خرما ، کمپوت و چای) هم بده ولی یکی حتی ساده ترین وسایلم نده.
ولی کلا اینهایی که میگم معمولا تو بیمارستان لازم میشه(تاجایی که یادم میاد):
– لباس برای برگشت که میتونه همون لباسهای رفتتون اگر تمیز بمونه، باشه
– دمپایی
– شورت یکبار مصرف از نوع توری و کشی و راحت
– شیرینی یا خرما …
– آبمیوه
– ویتامین های مکملی که مصرف میکردید تو بارداری
– چایی و وسایل آماده کردنش
– ظروف یکبار مصرف برای پذیرایی و استفاده
– دستمال آنتی باکتریال برای مادر که بخواد شیر بده و دستش رو تمیز کنه
– موبایلتون
– دوربین
– پول ، عابربانک و مدارک شناسایی شما و همسرتون (کارت ملی و شناسنامه)
– کارت تلفن برای مواقع اظطراری
– وسایل لازم برای موندن همراه در شب و ..
– روکش دستشویی فرنگی
– ممکنه شیردوش لازمتون شه
– اگر بیمارستان مسهل نده، مسهل
– ممکنه شیاف دیکلفناک لازمتون شه
– پوشک ساده برای مادر
– دستمال کاغذی
– دو دست لباس اضافی نوزاد
– کریر یا .. برای برگشت نوزاد یا یکی تو دستش بیاره
– برای هوا و فصول سرد پتوی کلفت برای برگشت نوزاد
– پوشک و پماد سوختگی نوزاد
– دستمال مرطوب نوزاد ترجیحا برای پوستهای حساس
– شیشه شیر نوزاد و آب جوشیده سرد و( بهتره شیرخشک تصمیمش با خودتون بعضی ها نگران اینن که بچه سینه مادر رو نگیره که معمولا گر سوراخ شیشه تنگ باشه و از اول هر دو رو اصولی بدید میگیره)شیرمادر اولش کمه و اغلب سیر کننده نیست و بچه سیر نمیشه و گریه و بیخوابی میاره..