بارداری هفته به هفته لطفاً کلیک کنید…
هفته ۳۹ بارداری
کودک
کودک شما آماده است تا به دنیا قدم بگذارد! او به ساختن یک لایه چربی جهت کنترل دمای بدن پس از تولد ادامه خواهد داد؛ اما اکنون حدود ۶۰ سانتی متر طول و ۳۱۵۰ گرم وزن دارد. پسرها معمولاً کمی سنگین تر از دخترها هستند. اندام های بدن کودک شما کاملاً رشد کرده و در محل نهایی خود قرار گرفته اند و با شکل گرفتن یک لایه جدید از پوست زیر لایه خارجی فعلی به تدریج پوست جدید جایگزین پوست قدیمی می شود.
مادر
پزشک یا ماما در هر نوبت مراقبت های بارداری، با معاینه دقیق شکم شما وضعیت رشد و حالت قرار گرفتن جنین را بررسی می کند. وی ممکن است معاینه داخلی هم انجام دهد تا مشخص شود که آیا افاسمان (نازک شدن بافت دهانه رحم) یا دیلاتاسیون (باز شدن دهانه رحم) رخ داده است یا خیر. اگر با گذشت هفته های متوالی کودک شما سرسختانه جا خوش کرده است، وحشت زده نشوید! تنها ۵% کودکان در سر موعد مقرر به دنیا می آیند. مطمئن باشید که نوزادتان نمی تواند شما را تا ابد منتظر بگذارد! اگر کودک شما تا زمان مقرر متولد نشود پزشک یا ماما از شما خواهد خواست تا پس از پایان هفته چهلم یک سونوگرافی انجام دهید تا از بی خطر بودن ادامه حاملگی اطمینان حاصل کند. اگر یک یا دوهفته از زمان مقرر (پایان چهل هفته) بگذرد و درد زایمان به طور طبیعی رخ ندهد، اکثر پزشکان از اینداکشن (القای درد زایمان به بدن با استفاده از سرم) استفاده می کنند.
ممکن است شنیده باشید که کیسه آب خانم حامله بدون بروز درد زایمان در یک محل شلوغ پاره می شود! اگر این اتفاق برای شما رخ داد نگران نشوید؛ پوسته کیسه آب در ۱۵% موارد پیش از بروز درد زایمان پاره می شود. در چنین حالتی معمولاً یک جریان تند آب دیده نمی شود؛ بلکه یک ریزش آرام و یا مقداری ترشح آبکی مشاهده می شود. در هر حال اگر کیسه آب شما پاره شد، یا حتی شک کردید که ممکن است ترشحاتی دیده باشید، به سرعت به پزشک یا مامای خود اطلاع دهید. اما خونسردی خود را حفظ کنید زیرا ممکن است تا بروز درد زایمان چند ساعت باقی مانده باشد. بهتر است در این مورد قبلا با ماما یا پزشک خود مشورت کنید. ممکن است به شما گفته شود تا منظم شدن انقباضات و کم شدن فواصل آن ها در خانه صبر کنید یا به بیمارستان بروید تا آنتی بیوتیک به شما تزریق شود. در صورتی که بعد از پاره شدن کیسه آب انقباض های زایمانی شروع نشود ممکن است از القای زایمان استفاده شود. همچنین اگر مشاهده کردید که فعالیت جنین کند یا کم شده است حتی اگر ترشح مایع نداشتید به سرعت به پزشک خود اطلاع دهید.
نشانه های دیگری هم هستند که بیانگر نزدیک بودن حاملگی هستند و از پاره شدن کیسه آب معمول تر می باشند. شما ممکن است مقداری مخاط متراکم و ضخیم صورتی رنگ یا خونی را در لباس زیر خود یا هنگام رفتن به توالت مشاهده کنید؛ به این وضعیت "نمایش خونی" گفته می شود و علامت قریب الوقوع بودن شروع زایمان است و معمولاً درد زایمان یک یا دو روز بعد از مشاهده نمایش خونی رخ می دهد. در صورت مشاهده لکه خونی واضح یا خونریزی از واژن در هر حالت به سرعت با پزشک خود تماس بگیرید. نشانه دیگر زایمان می تواند انقباض های متناوبی باشد که فاصله بروز آنها دائماً کمتر می شود. در صورتی که قبلاً انقباض های براکستون- هیکس را تجربه کرده باشید اکنون خواهید فهمید که آن انقباض ها تنها یک تمرین ساده بوده اند! پزشک یا ماما به شما خواهد گفت که چه زمانی با او تماس بگیرید. اما هنگامی که انقباض هایی شروع شدند که هر کدام بیشتر از یک دقیقه طول می کشند، یا هر ۵ دقیقه یک بار رخ می دهند و حداقل یک ساعت به طور مداوم بروز می کنند، احتمالاً وقت آن رسیده است که آماده رفتن به بیمارستان شوید. فاصله زمانی بین هر انقباض تا انقباض بعدی را اندازه بگیرید. اگر شک دارید که درد زایمان فرا رسیده است یا نه، با پزشک خود تماس بگیرید.
ممکن است پزشک از شما خواسته باشد تا حرکات کودک را بشمارید. حتی اگر او از شما نخواسته است که تعداد حرکات جنین را بشمارید، در صورت مشاهده افزایش شدید یا کاهش در فعالیت جنین به سرعت با پزشک خود تماس بگیرید. کودک شما باید تا زمان به دنیا آمدن فعال باشد و کاهش فعالیت او می تواند نشانه بروز یک مشکل باشد؛ شاید لازم باشد زایمان به سرعت انجام شود.