هر نوزادی منحصر بفرد است بنابراین درباره ی میزان افزایش وزن نوزاد در هر ماه نیز به شکل دقیق نمی توان عددی تعیین کرد. نوزاد در طی هفته اول پس از تولد تقریباً ۵ تا ۱۰ درصد از وزن هنگام تولد خود را از دست می دهد.
رویه کاهش وزن یک نوزاد در طی سه هفته اول ادامه دارد.
وزن نوزادان طی سه تا چهار ماه اول پس از تولد دو برابر می شود.
پسران می توانند در طول یک سال تقریباً به سه برابر وزن تولد خود برسند، در حالی که برای دختران رسیدن به این نسبت می تواند تا شانزده ماهگی طول بکشد.
وزن نرمال در کودکان و نوزادان چقدر است؟
هر نوع سوء تغذیه در اوایل کودکی یکی از مشکلات پر دردسر و البته اجتناب پذیری است که هر کودک ممکن است با آن روبرو شود. فهمیدن اینکه کودک شما سوء تغذیه دارد یا خیر اولین قدم برای حل این مشکل است. استفاده از استانداردهای رشد WHO برای رشد کودک بهترین معیار برای فهمیدن افزایش وزن سالم و ناسالم برای کودک است.
طبق اعلام انجمن تغذیه نوزاد در استرالیا که از همان استانداردهای WHO برای رشد کودک استفاده می کند، استانداردهای عادی کاهش وزن و افزایش وزن برای نوزادان به شرح زیر است:
یک نوزاد در طی هفته اول پس از تولد تقریباً ۵ تا ۱۰ درصد از وزن هنگام تولد خود را از دست می دهد.
رویه کاهش وزن یک نوزاد در طی سه هفته اول ادامه دارد.
وزن نوزادان طی سه تا چهار ماه اول پس از تولد دو برابر می شود.
پسران می توانند در طول یک سال تقریباً به سه برابر وزن تولد خود برسند، در حالی که برای دختران رسیدن به این نسبت می تواند تا شانزده ماهگی طول بکشد.
طی سال اول، قد نوزاد شما یک و نیم برابر می شود.
پیش بینی می شود که دور سر کودک شما تقریباً ۱۲ سانتی متر در طی یک سال افزایش یابد.
توجه: این بندها بر اساس یک مطالعه سازمان ملل انجام شده است و ممکن است در مورد برخی کودکان تفاوت هایی وجود داشته باشد. اما اگر کودک شما از این استاندارد ها فاصله دارد، برای درک بهتر این موضوع که آیا کودک شما به طور طبیعی در حال رشد است یا خیر، با پزشک خود تماس بگیرید.
آیا وزن نامناسب کودک جای نگرانی دارد؟
مهم است به یاد داشته باشید که کودک شما انسانی منحصر به فرد است. هیچ دو نوزادی یکسان به دنیا نمی آیند. در بعضی مواقع کودک می تواند سرعت رشد کندتری داشته باشد. اما وزن کودک خود را رصد کنید، زیرا سرعت رشد بسیار کند می تواند نشانه ای نگران کننده باشد.
با متخصص اطفال فرزند خود صحبت کنید، یک رژیم غذایی مغذی و سالم را دنبال کنید، ولی او را بیش از حد تغذیه نکنید. اعمال برنامه های غذایی سالم از بدو تولد می تواند در طولانی مدت اطمینان حاصل کند که فرزند شما همیشه سالم خواهد بود.
هر کودک منحنی رشد کاملاً منحصر به فردی دارد. بنابراین تا زمانی که پزشکان نگران نباشند و کودک شما به سلامت غذا می خورد، می توانید آسوده خاطر باشید، زیرا افزایش وزن وی بر اساس میزان رشد طبیعی خودش اتفاق می افتد. افزایش آهسته وزن در نوزادان می تواند طبیعی باشد اما باید تحت نظارت قرار گیرد.
وزن کودک شما چگونه و با چه معیارهایی اندازه گیری می شود؟
پزشکان می توانند با استفاده از آنچه به عنوان نقاط عطف رشدی و نموداری شناخته می شوند، اندازه گیری وزن فرزند شما را آغاز کرده و میزان افزایش وزن یا کاهش وزن مورد انتظار برای رشد سالم را ارزیابی کنند. این نقاط عطف می توانند در نوزادها متفاوت باشند.
این موارد تنها شامل وزن و قد نمی شوند بلکه موارد دیگری نیز در این نمودارها حضور دارند مانند اینکه کودک شما از کی لبخند می زند، چه موقع وقتی صدا را می شنود شروع به چرخش سرش می کند، کی شروع به غلت زدن می کند، از چه زمانی دستانش را به سوی دهان خود می برد و از کی می تواند وزن گردن خود را بدون کمک تحمل کند.
چک کردن نقاط عطف ظرف دو هفته پس از تولد توسط پزشک شروع می شود. دکتر از شما می خواهد که به ویژگی های خاص رشدی مثل گریه و سر و صدای کودک توجه داشته باشید. پس از اتمام چکاپ پزشکان از شما سؤالاتی معمول در مورد رشد کودک می پرسند تا متوجه شوند مشکلی وجود دارد یا خیر. اگر آن ها مشکلی را شناسایی کنند از هر دو طریق سؤال و آزمایش های پزشکی تحقیق می کنند تا علت اصلی را پیدا کنند.
مشکل وزن نگرفتن می تواند یک مشکل شایع برای کودکانی باشد که زودرس متولد شده اند. اگر چه کودک در این شرایط تحت مراقبت های ویژه قرار می گیرد و با خطر کمتری از نوسانات وزن مواجه است، اما هنوز هم احتمال وقوع آن وجود دارد.
علائم و نشانه های وزن نگرفتن نوزاد
تنها راهی که از طریق آن می توانید بفهمید کودک شما به اندازه کافی وزن نگرفته است، انجام معاینات منظم و چکاپ است. همچنین توصیه می شود مدفوع، ادرار و عادت های غذایی وی را تحت نظر داشته باشید و زمان آن ها را یادداشت کنید. در صورت بروز هرگونه بی نظمی توصیه می شود با پزشک خود مشورت کنید.
یکی از بزرگترین علائم کمبود وزن و وزن نگرفتن ، بیمار بودن نوزاد است. اگر او علائمی مانند آنفولانزا دارد ممکن است نیاز به افزایش زمان تغذیه او داشته باشید یا یک نوبت اضافه تخصیص دهید، زیرا او در هنگام بیماری قادر نخواهد بود مواد مغذی کافی را از جلسات تغذیه روتین خود دریافت کند.
تشخیص روند کند افزایش وزن در نوزادان
پزشکان می توانند از روش های متعددی برای تشخیص تأخیر در افزایش وزن در نوزادان استفاده کنند. برخی از روش های معمول به شرح زیر است:
۱) کودک شما در صدک پایین جدول رشد خود قرار دارد.
نمودار WHO که قبلاً ذکر شد یک نمودار گرافیکی است که صدک ها و درصدها را نشان می دهد. اگر کودک شما زیر ۳% باشد، بدان معنی است که از هر ۱۰۰ نوزاد فقط ۳ کودک کوچکتر یا اندازه کودک شما هستند. این سریع ترین روش برای تشخیص کندی افزایش وزن در نوزادان است.
۲) کودک شما در خلال معاینات دو هفته ای خود وزن نگرفته است.
این مورد می تواند نشان دهد که او ممکن است سوء تغذیه داشته باشد.
۳) آزمایش خون می تواند نشان دهد که آیا دلیل پزشکی برای افزایش وزن کند کودک شما وجود دارد یا خیر.
پزشکان اغلب قبل از ارائه این روش تشخیص، رویکرد صبر و رصد را اعمال می کنند. نوع آزمایش خون بستگی به علائمی دارد که فرزند شما نشان می دهد و به صورت موردی تعیین می شود.
پزشکان ممکن است از شما در مورد تاریخچه خانواده تان سؤال کنند تا بررسی کنند که آیا ممکن است یک بیماری ژنتیکی زمینه ای، باعث افزایش وزن آهسته کودک شما باشد یا خیر که در این صورت باید آزمایشاتی انجام شود.
منبع خبر : برگرفته از sorsore