مصرف قرص ضد بارداری اورژانسی در دوران شیردهی/ چه قرصی مجاز است؟!

لاینسترونول قرص خوراکی پروژسترونی پیشگیری از بارداری بوده که فقط مادران شیرده تا ۶ ماه پس از زایمان می توانند از آن برای پیشگیری از بارداری استفاده کنند. این قرص باید هر روز در ساعت معینی خورده شود…

قرص لونژیل (اووسیز) چیست؟

قرص لوونورژسترول با نام تجاری لونژیل و یا اووسیز به عنوان یک قرص ضد بارداری اورژانسی در شرایط اضطراری مصرف می‌شود. این قرص حاوی پروژستین است و در واقع باعث مهار تخمک گذاری می‌شود و همچنین باعث ضخیم شدن دیواره رحم و افزایش چسبندگی مخاط دهانه رحم شده و بدین ترتیب بهترین روش اورژانسی برای جلوگیری از بارداری است.

این قرص‌ها باید در سال یک یا دو بار استفاده شود؛ زیرا مصرف بی رویه این قرص‌های اورژانسی عملکرد تخمدان و رحم را مختل می‌کند. توجه داشته باشید با مصرف قرص‌های اورژانسی‌ها با دز بالا، میزان هورمون بالایی، وارد بدن می‌شود که ممکن است عوارض بسیار ناخوشایندی را به همراه داشته باشد. بنابراین استفاده از آنها تنها در شرایط اضطراری که چاره دیگری ندارید ممکن است قابل پذیرش باشد.

مصرف قرص اورژانسی در بارداری چگونه است؟
قرص لونورژسترول در بارداری منع مصرف دارد. در بارداری هیچ نیازی به مصرف این دارو نیست ولی در صورتی که در دوران بارداری قرص‌های ضدبارداری مصرف شد، نگران نباشید؛ برای جنین ضرری ندارد زیرا حاوی پروژسترون هستند.

مصرف قرص اورژانسی در شیردهی چگونه است؟
قرص‌های خوراکی ضدبارداری ترکیبی حاوی دو هورمون ساختگی استروژن و پروژسترون است که مشابه هورمون‌های طبیعی عمل کرده و سبب ایجاد سیکل منظم قاعدگی می‌شوند.
قرص‌هایی که از ترکیب دو هورمون تشکیل شده اند، معروف به قرص های ضدبارداری هستند. در حالی که قرص‌های هورمونی دیگری نیز برای جلوگیری از بارداری وجود دارند که مثلا فقط هورمون ساختگی پروژسترون (پروژستین) را دارند و برای پیشگیری از حاملگی به عنوان قرص اورژانسی در شیردهی مصرف می‌شوند.

بعضی از مطالعات نشان داده است که مصرف استروژن موجود در قرص‌های ترکیبی بر مقدار و کیفیت شیر تولید شده در پستان مادر موثر است. بنابراین مصرف این قبیل قرص‌ها به خصوص در شش ماه اول پس از زایمان توصیه نمی‌شود.

به طور کلی مصرف قرص اورژانسی در شیردهی منع شده است. استفاده از قرص‌های اورژانسی در شیردهی باید با نظر پزشک همراه باشد و خودسرانه صورت نگیرد.

در دوران شیردهی برای جلوگیری از بارداری چه قرصی مصرف شود؟
لاینسترونول
قرص خوراکی پروژسترونی پیشگیری از بارداری بوده که فقط مادران شیرده تا ۶ ماه پس از زایمان می توانند از آن برای پیشگیری از بارداری استفاده کنند. این قرص باید هر روز در ساعت معینی خورده شود.

این قرصها چگونه از بارداری پیشگیری می کنند؟
دشوار نمودن رسیدن اسپرم به رحم به دلیل افزایش غلظت ترشحات دهانه رحم
جلوگیری از تخمک گذاری ماهانه (در نیمی از استفاده کنندگان)،
تاثیر در مخاط داخلی رحم (اندومتر)

این قرصها به چه میزان از بارداری پیشگیری می کنند؟
اثر بخشی این قرص همزمان با شیردهی به کودک کمتر از ۶ ماه، حدود ۹۹% است.

مزایای قرصهای شیردهی پیشگیری از بارداری کدامند؟
این قرصها طعم شیر مادر را تغییر نداده و از میزان ترشح آن نمی کاهند.
افزایش مدت زمان شیر دهی
عدم نیاز به قطع روش قبل از عمل جراحی
قابل استفاده در مادران شیرده با فرزند کوچک تر از ۶ ماه
نداشتن فاصله ۷ روزه بین بسته ها و کم شدن احتمال مصرف نادرست
بازگشت باروری بلافاصله پس از قطع قرص

قرصهای پیشگیری از بارداری شیردهی چه معایبی دارند؟
قرصها باید همه روزه راس ساعتی معین خورده شوند. در غیر اینصورت ،بویژه در مادران شیردهی که قاعدگی آنها بازگشته است، احتمال شکست روش افزایش می یابد.بنابراین در مصرف منظم این قرصها دقت کنید.
تاثیر کمتر در پیشگیری از بارداری خارج رحمی در مقایسه با بارداری داخل رحمی
نامنظم شدن قاعدگی ها

عوارض شایع قرصهای پیشگیری از بارداری شیردهی کدامند؟
خونریزی نامرتب رحمی: این عارضه معمولا در ماههای اول مصرف دیده شده و ۳-۲ ماه پس از آغاز مصرف از بین رفته و یا کاهش می یابد.

برای کاهش این عارضه چه باید کرد؟
در صورت تداوم خونریزی نامرتب و یا نارضایتی از این وضع، برای قطع خونریزی تا ۵ روز، کپسول مفنامیک اسید۲۵۰ میلی گرمی، روزی ۳ بار و در هر بار ۲ کپسول تجویز می گردد.در صورت ادامه این عارضه بیش از ۳ ماه، با پزشکتان مشورت کنید.

عوارض غیر شایع قرصهای پیشگیری از بارداری شیردهی کدامند؟
کیستهای تخمدانی
در صورت بروز این عارضه به متخصص زنان مراجعه کنید .

عوارض غیر شایع قرصهای پیشگیری از بارداری شیردهی کدامند؟
کیستهای تخمدانی
در صورت بروز این عارضه به متخصص زنان مراجعه کنید.

حاملگی خارج از رحم
در صورت بروزدرد شدید و یکطرفه زیر لگن که با تعویق پریود همراه است. بویژه اگر قرصها را منظم نخورده اید، به پزشک مراجعه کنید.

خونریزی شدید
در صورت بروز این عارضه به پزشکتان مراجعه کنید شاید شما کاندیدای مناسبی برای دریافت این قرصها نیستید.

سردرد
در صورت بروز این عارضه قرصها را قطع کرده و بلافاصله به یک مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید.

حساس شدن پستانها
با رعایت توصیه های بهداشتی مانند استفاده از پستان بند های محکم، مسکن های معمولی و کمپرس سرد یا گرم رفع می گردد. در غیر اینصورت به پزشکتان مراجعه کنید.

قرصهای پیشگیری از بارداری شیردهی در برخی موارد ،هرگز نباید مصرف شوند:

خونریزی غیر طبیعی رحمی
اختلالات مزمن یا حاد کبدی
(تومور،هپاتیت و .. )
سابقه و ابتلا به سرطان پستان
ابتلای فعلی به ترومبوز وریدهای عمقی( لخته شدن خون در سیاهرگهای عمقی) ، آمبولی
قرصهای پیشگیری از بارداری در برخی موارد فقط باید با تجویز پزشک و در موارد بسیار ضروری مصرف شوند. در این موارد ، معایب این روش باید در مقابل معایب آن سنجیده شود.
وزن بیش از ۷۰ کیلو گرم
سابقه کلستاز بارداری(خارش همراه با زردی به دلیل افزایش نمکهای صفراوی)
فشارخون بالا (۱۶۰/۱۰۰ میلیمتر جیوه و بالاتر)
مصرف همزمان داروهای ضد تشنج، ریفامپین و احتمالا گریزو فولوین
سابقه حاملگی خارج رحمی

قرصهای پیشگیری از بارداری شیردهی در چه زمانی باید استفاده شوند؟
در صورتی که به فرزندتان شیر می دهید، مصرف این قرصها را باید از روز ۴۰ پس از زایمان شروع کرده و شبی یک عدد از این قرصها را میل کنید. قرصها را سرساعت معینی بخورید تا میزان اثر بخشی انها افزایش یابد.

اگر به کودکتان شیر می دهید و هنوز کودکتان کمتر از شش ماه سن دارد، می توانید از این روش استفاده کنید برای تغییر از سایر روشها می توانید براساس موارد زیر اقدام کنید:

اگر از قبل از قرصهای ترکیبی پیشگیری از بارداری استفاده کرده باشید،،می تواند بلافاصله خوردن قرص پروژسترونی را آغاز کنید. در این صورت، نیازی به استفاده از کاندوم نخواهد بود.

اگر قبل ازاین روش، ازآمپولهای سه ماهه پیشگیری از بارداری استفاده می کردید،در زمان تزریق دوز بعدی یا حداکثر یک هفته بعد از آن می توانید خوردن قرص پروژسترونی را شروع کنید.در این صورت دیگر نیازی به استفاده از روش کمکی مانند کاندوم ندارید. به خاطر داشته باشید ،در صورت تاخیر بیشتر از یک هفته از زمان تزریق دوز بعدی آمپول،در هفته اول علاوه بر قرصهای شیردهی باید از کاندوم نیز استفاده کنید.

در صورتی که قبل از این از روشهایی مانند کاندوم و آی یودی استفاده می کردید، باید در ۵ روز اول قاعدگی و ترجیحا روز اول قاعدگی، استفاده از لاینسترول را آغاز کنید،در غیر اینصورت باید بمدت یک هفته از کاندوم نیز همزمان با قرصهای شیردهی استفاده کنید.

در صورتی که به فرزند کوچکتان شیر می دهید و فرزند تان کوچکتر از ۶ ماه است و قرصها را در روز ۴۰ پس از زایمان شروع نکرده اید، برای استفاده از لاینسترونول ابتدا، باید احتمال بارداری را با ازمایش خون بتاHCG چک کنید و در صورت منفی بودن آزمایش بارداری، پس از آن لاینسترونول را استفاده کنید.

روش مصرف قرصهای شیردهی:
هر بسته لاینسترونول ۲۸ قرص دارد که باید هر شب یک عدد از آن راس ساعت معینی خورده شود.
برای پرهیز از فراموش کردن قرص، خوردن قرص را با یک کار مداوم هر روزه مانند مسواک زدن، نماز خواندن، و… هماهنگ نمایید.
شروع مصرف بسته بعدی قرص بلافاصله پس از پایان بسته قبلی است.
دقت کنید: بین مصرف دو بسته قرص نباید هیچ فاصله زمانی وجود داشته باشد.

در صورت فراموشی قرصهای شیردهی باید چه اقدامی انجام دهیم؟
تا سه ساعت:
اگراز زمان فراموشی قرص کمتر از سه ساعت گذشته است،هنوز فرصت دارید آن را جبران کنید. در این صورت قرص فراموش شده را به محض به خاطر آوردن بخورید.
بیش از سه ساعت : اگر بیش از سه ساعت از فراموشی قرص گذشته است به محض به خاطر آوردن، قرص فراموش شده را مصرف کنید. و تا ۲ روز یا آمیزش نداشته باشید و یا از یک روش کمکی مانند کاندوم هم استفاده کنید.
فراموشی دو قرص: باید به محض یادآوردن،قرص های فراموش شده یکجا خورده شده وبقیه قرص ها ادامه یافته و تا ۷ روز از روش کمکی مثل کاندوم استفاده شود.
در صورت داشتن نزدیکی محافظت نشده در این دو روز از روش اورژانس استفاده شود.در صورت پریود نشدن در مدت ۶-۴ هفته پس از فراموشی، بررسی بارداری لازم است. در صورت استفاده از روش اورژانس پس از گذشت ۳ هفته باید بررسی های لازم برای تعیین وضعیت بارداری انجام شود.
اگر از قرصهای شیردهی استفاده می کنید باید معاینات و آزمایشهای زیر را انجام دهید.

      اندازه گیری و ثبت فشار خون
      پاپ اسمیر
      اندازه گیری وزن
      علایم خطرناک

اگر هرکدام از علائم زیر را در خود مشاهده کردید، مصرف قرصها را قطع کرده و به یک مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید:

سردرد شدید (میگرن، سردردهای همراه با تاری دید)،
درد شدید قفسه سینه پس از شروع مصرف لاینسترنول،
خونریزی نامرتب رحمی و یا هر خونریزی بدون دلیلی که احتمال بیماری زمینه ای و یا حاملگی را مطرح کند
زردی پوست و چشم
درد شدید شکمی بخصوص در قسمت پایین شکم و لگن (احتمال EP و پارگی کیست تخمدان)
به خاطر داشته باشید که استفاده از این روش حداکثر تا ۶ ماهگی کودک و همزمان با شیردهی مجاز است در این صورت، پیگیری و بررسی های لازم در فاصله های زمانی ۳ ماهه انجام می شود. دراین بررسی ها وزن وفشار خون شما اندازه گیری خواهد شد.
در صورت بروز هرگونه مشکل ،براساس مواردی که در بالا آمده است، به پزشکتان مراجعه کنید.
توجه داشته باشید که استفاده از قرصهای پروژسترونی خوراکی پیشگیری از بارداری هیچ افزایشی در فشار خون های سیستولیک و دیاستولیک یا بروز بیماری فشار خون ایجاد نمی کند.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *