در هنگام خون ریزی در طی دوران حاملگی، در هنگام سقط، حاملگی خارج از رحم، در هنگام زایمان؛ مقداری از خون جنین وارد بدن مادر شود که مسئله خطرناکی نیست. در مواردي كه پلاكت خون در بارداري وارد شود بايد آمپول روگام تزريق شود.
یکی از آزمایشاتی که اوایل بارداری برای یک خانم باردار درخواست می شود، آزمایش گروه خون و RH است. اگر آزمایش نشان دهنده ی ” ار هاش منفی” باشد باید آزمایش کومبس غیر مستقیم ( coombs indirect) انجام دهد. در واقع نتیجه ازمایش کومبس غیر مستقیم نشان می دهد آیا مادر باردار نسبت به فاکتور Rh حساس شده یا نه؟ یا به بیانی دیگر بدن مادر پادتن ضدRh تولید می کند یا خیر؟
اگر مادر و پدر هر دو داری گروه خونی منفی باشند جنین آن ها هم RH منفی خواهد شد و هیچ مشکلی برای مادر و جنین پیش نخواهد آمد. اگر مادر دارای گروه خون RH منفي و پدر RH مثبت باشد جنين احتمال گروه خوني Rh مثبت خواهد داشت. در طی حاملگی خون مادر و جنین کاملا از هم جدا است مواد غذایی و اکسیژن از طریق جفت مبادله می شوند و احتمال مخلوط شدن خون مادر و جنین بسیار کم می باشد اما ممکن هست.
مطلب پیشنهادی: زمان تزریق آمپول روگام؟ هفته ۲۸ بارداری یا هفته ۳۰ ام بارداری!
آمپول روگام چیست؟
برای جلوگیری از مشکلات خانم های باردار با گروه خونی منفی، آمپولی به نام تجاری روگام (Rhogam) را باید تزریق کنند این آمپول از تحریکشدن خون مادر علیه خون جنین جلوگیری میکند. لازم به ذکر است که روگام به مادرانی که هنوز نسبت به خون ارهاش منفی حساس نشده اند تزریق می گردد.
آمپول روگام به مادرانی که هنوز نسبت به خون ارهاش منفی حساس نشده اند تزریق می گردد. بررسي ها نشان مي دهند آمپول روگام باعث تقويت سيستم ايمني بدن مي شود و قادر است در طي حاملگي با توليد آنتي بيوتيك هايي در درون بدن سيستم ايمني بدن مادر را بسيار تقويت كند و از سقط شدن و زايمان زودرس نيز جلوگيري مي كند.
آمپول روگام همچنين باعث تسريع در رشد جنين شده و روند بارداري را براي مادر آسان تر مي كند گلبول هاي سفيد و قرمز خون مادر را افزايش مي دهند فوايد بيشماري نيز براي سلامت روحي و رواني مادر ايفا مي كند.
قیمت آمپول روگام
قیمت آمپول روگام در سال ۹۸، ۲۰۵ هزار تومان می باشد.
تزریق آمپول حیاتی روگام در پایان هفته ۲۷ یا آغاز هفته ۲۸ بارداری
پس از پایان هفته ۲۷ (در آغازهفته ۲۸)، آمپول روگام در برخی مادران باردار تجویز می شود تزريق داروي روگام (ايمونوگلوبين RH) از توليد آنتي بادي عليه گلبول هاي RH مثبت که سيستم ايمني آن را تولید می کند جلوگيري کرده و به اين ترتيب از بيماري هموليتيكي نوزادان پیشگیری می شود.
منفي بودن RH به اين معني است كه بر روي گلبول قرمز خون شما پروتئين خاصي به نام آنتي ژن D يا فاكتور RH وجود ندارد اگر بعد از زايمان مطمئن شديد كه RH كودك مثبت است بايد مجددا يك تزريق ديگر انجام شود.
مخلوط شدن خون جنین و مادر چه مشکلاتی را برای مادر و جنین ایجاد میکند؟
یکی از مواقعی که امکان ورود خون جنین به مادر هست در هنگام زایمان و خروج جفت می باشد. در طي زايمان نوزاد، مقدار اندكي از خون نوزاد از طريق جفت وارد جريان خون مادر ميشود و در نتيجه بدن مادر نسبت به خون Rh مثبت جنین واکنش نشان می دهد و شروع به توليد پادتنهايي بر ضد Rh مثبت خون جنین می كند.
اين پادتنها پس از زايمان توليد ميشوند. بنابراين بچه اول اصولا دچار مشكلی نميشود ولی این پادتن ها در بدن مادر باقی می ماند و در بارداری های بعدی اين پادتنهای موجود در خون مادر با عبور از جفت گلبولهای قرمز جنين را تخريب می كنند. و باعث کم خونی نوزاد می شود كمخونی ناشی از اين پديده ممكن است آنقدر شديد باشد كه باعث مرگ جنين گردد. اگر جنين زنده بماند، پادتنها ميتوانند در طی روند زايمان به بدن نوزاد انتقال يافته و باعث ايجاد يرقان (زردی) در نوزاد شود.
تجویز روگام:
دستورالعمل کشوری برای تزریق آمپول روگام یک بار در هفته ۲۸ حاملگی و بار دوم در ۷۲ ساعت اول بعد از زایمان می باشد.
قبل از تزریق آمپول روگام حتما باید تست کومبس غیر مستقیم انجام شده باشد تست کومبس غیر مستقیم منفی نشان می دهد مادر آنتی بادی بر علیه گلبولهای قرمز نوزاد تولید نکرده است و در این صورت می توان تزریق را انجام داد اگر مادر باردار با گروه خونی منفی در طی ۷۲ ساعت بعد از زایمان به هر علتی روگام را تزریق نکرد باشد بهتر است حتی تا ۲۸ روز پس از زایمان تجویز شود.
نحوه تزریق آمپول روگام :
نحوه تزریق آمپول روگام به صورت عضلانی می باشد. دوز روگام ۳۰۰ میکروگرمی است. اصولا مادر باردار ۱۲ هفته بعد از هفته ۲۸ که آمپول روگام را تزریق کرد زایمان می کند (حدود هفته ۴۰) اما اگر تا این زمان مادر باردار زایمان نکرد یک دوز دیگر از آمپول روگام را باید تزریق کند.
عوارض جانبی آمپول روگام :
عوارض احتمالی آمپول روگام ناراحتی در محل تزریق، تب، درد عضلانی و خوابآلودگی ازعوارض جانبی این دارو میباشد.
آمپول روگام را در موارد ی که احتمال انتقال خون جنین به مادر وجود دارد مانند :حاملگیهای مولار، خونریزی سه ماهه دوم یا سوم ، مرگ جنین در داخل رحم در سه ماه دوم و سوم ، ترومای (ضربه ) شکمی ، کنده شدن جفت (دکولمان ) ، جفت سرراهی ، خارج کردن جفت با دست ، سقط هم باید تزریق شود.
آیا در صورت سقط باید آمپول روگام تزریق شود؟
چنانچه سقط جنین در کمتر از ۱۳ هفتگی حاملگی صورت گیرد یک دوز کوچک آمپول روگام که حاوی ۵۰ میکرو گرم است کافی بوده و چنانچه سقط در بیش از ۱۳ هفتگی حاملگی صورت گیرد باید یک دوز کامل که همان آمپول ۳۰۰ میکروگرم می باشد تزریق شود. (اگر خونریزی شدید در این مواقع وجود داشته باشد یک دوز ۳۰۰ میکروگرمی کافی نیست و از دوز بیشتر باید استفاده شود )
به صورت یک قانون کلی می توان بگوییم :هرگاه در مورد تجویز با عدم تجویز آمپول روگام شک داشته باشیم باید آن را تجویز کنیم آمپول روگام حتی اگر مورد نیاز نباشد در صورت تزریق مشکلی ایجاد نمی کند اما در صورت ضرورت اگر تجویز نشود ممکن است عوافب شدیدی به دنبال داشته باشد .
این دارو باید به طور داخل عضلانی و ترجیحاً در عضله دلتوئید یا ران تزریق شود.
سلام
ایا در ماه پنجم بارداری سقط جنین امکان دارد؟
اګر امکان دارد توسط دارو یا کدام دوا یا توسط داکتر این کار را انجام داده میتوانیم؟
یا خیر
منتظر جواب شما
ایا جواب را برایم از طریق پیام میدهید یا هم پوست میکنید.
تشکر