فراموشی مصرف قرصهای پیشگیری HD و LD/ قرص ال دی بهتر است یا اچ دی؟

دکتر اشرف سادات جمال متخصص زنان و زایمان و فوق تخصص طب مادر و جنین، در این خصوص بیان داشت: قرص های خوراکی ضدبارداری در انواع مختلفی وجود دارند؛ قرص های ترکیبی HD وLD، قرص های ترکیبی چندمرحله ای و قرص هایی که فقط دارای پروژسترون هستند.

وی ادامه داد: قرص های اچ دی و ال دی دارای هورمون های استروژن و پروژسترون هستند، اما مقدار این هورمون ها در قرص های اچ دی بسیار بیشتر از قرص های ال دی ست و می توان گفت قرص های ال دی دارای عوارض جانبی کمتری بوده و به همین دلیل معمولاً توصیه می شود که از قرص های ال دی برای جلوگیری از بارداری استفاده شود.

جمال اضافه کرد: قرص های چندمرحله ای نیز دارای هورمون های استروژن و پروژسترون هستند، اما میزان هورمون در این قرص ها مثل سیکل قاعدگی طبیعی تغییر می کند و مقدار استروژن و پروژسترون آن در هر روز متفاوت است.

وی ضمن اشاره به قرص های مینی پیل که به قرص های شیردهی معروف بوده و فقط دارای هورمون پروژسترون هستند، تصریح کرد: این قرص ها نیز معمولاً بعد از زایمان و در زمان شیردهی مصرف می شوند.

این متخصص زنان و زایمان تصریح کرد: اما استفاده از این قرص ها برای تمام افراد توصیه نمی شود و برخی از افراد مثل زنان بالای سن ۴۰ سال، افراد سیگاری، کسانی که دارای سابقه سکته قلبی، سکته مغزی، لخته شدن خون در رگ ها، خونریزی های نامشخص از مهبل، سرطان و بیماری کبدی هستند نباید از قرص های ضدبارداری استفاده کنند.

جمال خاطرنشان کرد: همچنین زنان دارای سن کمتر از ۳۵ سال که سیگاری بوده و دچار مشکلاتی مثل میگرن، بیماری های کیسه صفرا، فشار خون، مرض قند(دیابت) و صرع هستند نیز نباید از این قرص ها استفاده کنند.

بعضی از داروها می توانند اثر قرص های ضد بارداری را کم کنند
این فوق تخصص طب مادر و جنین اضافه کرد: استفاده از برخی از داروها نیز موجب می شود که اثر این قرص ها کاهش پیدا کند؛ از جمله آنتی بیوتیک ها، داروهای ضدتشنج و ضدصرع، داروهای ضدسل و داروهای ضدمیگرن به همین خاطر توصیه می شود که این افراد از قرص های ضد بارداری استفاده نکنند.

فراموش کردن خوردن قرص های HD و یا LD
وی در ادامه گفت: مسئله دیگری که معمولاً خانم هایی که از این قرص ها استفاده می کنند با آن مواجه می شوند، فراموش کردن خوردن این قرص هاست؛ که اگر یک شب این مسئله رخ دهد، باید دو شب پشت سر هم ۲ قرص با هم خورده شود و تا پایان دوره نیز از یک روش دیگر ضدبارداری مثل کاندوم استفاده شود.

این متخصص زنان و زایمان اضافه کرد: اما اگر سه شب مصرف قرص ها فراموش شود، باید از مصرف بقیه قرص ها تا شروع عادت ماهیانه بعدی جلوگیری کرده و از روز پنجم عادت ماهیانه شروع به مصرف بسته جدیدی از قرص ها نمود.

مزایای استفاده از قرص های ترکیبی ضدبارداری
جمال در ادامه به مزایای استفاده از قرص های ترکیبی نیز اشاره کرد و گفت: با مصرف این قرص ها ممکن است خونریزی های ماهانه خفیف تر یا منظم تر شود و برای حاملگی های بعدی در آینده مشکلی ایجاد نمی کند، اختلالی در فعالیت جنسی ایجاد نمی شود، ممکن است در مقابل سرطان های تخمدان و رحم، اثر محافظتی داشته باشد و برای دختران نوجوان و جوانی که عادت ماهیانه نامنظمی دارند، موجب تنظیم این امر می شود.

معایب استفاده از قرص های ضدبارداری
وی تصریح کرد: در کنار مزایای استفاده از این قرص ها، معایبی نیز وجود دارد؛ از جمله اینکه در مقابل عفونت های مقاربتی مثل ایدز اثر پیشگیری کننده ندارد، هر روز باید از آنها استفاده شود و احتمال فراموش کردن یک یا چند نوبت آن وجود دارد، در صورت مصرف بعضی از داروها همراه با آن، اثر آن کاهش می یابد.

افرادی که نباید از قرص های مینی پیل استفاده کنند
این متخصص زنان و زایمان در خصوص قرص های دوران شیردهی نیز توصیه کرد: خانم هایی که دچار خونریزی رحمی بدون علت نامشخص هستند، افرادی که به سرطان پستان و یا بیماری کبدی مبتلا بوده و یا اینکه سابقه ابتلا به افسردگی را دارند، بهتر است از این قرص ها استفاده نکنند.

معایب و مزایای قرص های مینی پیل
جمال ادامه داد: البته قرص های مینی پیل نیز معایب و مزایایی را به همراه دارد؛ به طور مثال احتمال خطر بروز کیست های تخمدانی را افزایش می هد و همچنین احتمال وقوع حاملگی های خارج رحمی در افرادی که از این قرص ها استفاده می کنند کمی بیشتر می شود، اما با این حال خانم هایی که از قرص های مینی پیل استفاده می کنند خطر وقوع سرطان آندومتریوز و بیماری التهابی لگن در آنها کمتر است و دردهای عادت ماهانه آنها نیز کمتر می شود.

وی در پایان افزود: این قرص ها بعضی از عوارض جانبی قرص های ترکیبی اچ دی و ال دی مثل تهوع و حساس شدن پستان ها را ندارد و فاقد استروژن است.

منبع خبر : مهرخانه

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *