خارش مقعد در بارداری از مشکلات شایع و ناراحت کننده ای است که عدم مراجعه به پزشک، بدتر شدن شرایط را در پی خواهد داشت. میزان احساس نیاز به خارش در افراد مختلف متفاوت است و گاهی این نیاز بگونه ای آزار دهنده تبدیل می شود. این عارضه بسته به علت آن میتواند درمان های مختلفی را شامل شود.:
علت خارش مقعد در بارداری
علت این معظل از عوامل متعددی ناشی می شود که از جمله آنها می توانیم به این موارد اشاره کنیم :
ابتلا به هموروئید یا بواسیر: بواسیر به به واریسی شدن عروق ناحیه مقعد گفته می شود. همچنین سایر بیماری های مقعدی مانند فیستول و شقاق نیز می تواند عامل این مشکل باشد.
کرمک: از انواع انگل های پوست است که تخم خود را در اطراف پوست مقعد می ریزد. برای اطمینان می توانید نوار چسبی را بر روی پوست مقعد بزنید و اگر صبح روز بعد تخم های سفیدی را بر آن مشاهده کردید، دچار کرمک هستید.
یبوست: این مشکل باعث خروج مدفوع سفت شده و می تواند باعث خارش و التهاب مقعد در بارداری شود.
لباس های نامناسب: استفاده از لباس های تنگ با الیاف مصنوعی می تواند باعث این مشکل شود، همچنین استفاده از لباس های ابریشمی که تمام مدت به پوست میچسبد عامل دیگری برای خارش مقعد در بارداری است برای جلوگیری از این امر می توانید، از پودر های ضد خارش استفاده نمایید.
خارش در هنگام ورزش: این خارش در اثر ابتلا به نوعی قارچ پوستی در هوای گرم ایجاد می شود. "خارش ورزشکار" بیشتر در ورزشکاران، افرادی که مدام در مجاورت با هوای گرم هستند و یا افرادی که در هوای سرد چندین لباس بر روی یکدیگر می پوشند شایع تر است.
عفونت قارچی در بارداری: این عارضه هم زنان و هم مردان را درگیر می کند و گاهی عفونت قارچی واژن به عفونت مقعد می انجامد. برای پیشگیری از این عارضه باید مقعد را به طور کامل با آب بشویید.
موهای زیر پوستی: رشد موها در زیر پوست می تواند با خارش مقعد در بارداری همراه شود، برای پیشگیری از این امر لازم است، موهای زیر پوستی را از ته نزنید، ولی اگر مجبور به این کار هستید از کرم ضد خارش در اطراف پوست مقعد استفاده نمایید.
تومور مقعد: از علت های کمتر شایع این عارضه ابتلا به تومور یا سرطان مقعد است.
مشکلات گوارشی: ابتلا به مشکلات گوارشی نظیر اسهال مکرر، بی اختیاری در دفع و … از دیگر عوامل خارش مقعد در بارداری به شمار می رود.
علائم دیگر خارش مقعد در بارداری چیست؟
ممکن است خارش مقعد با علائم دیگری همراه شود، به طور مثال بیمار افزون بر خارش علائم دیگر مانند سوزش مقعد و درد مقعد را نیز تجربه می کند به علاوه در برخی موارد خونریزی از مقعد یا خون در مدفوع نیز مشاهده می شود که در این حالت نیاز به مشورت پزشک متخصص است به خصوص اگر این علائم تا ۱ الی ۲ ماه به طول انجامد.
تشخیص خارش مقعد در بارداری
جهت تشخیص خارش مقعد پزشک از بیمار در مورد عادت های گوارشی و وضعیت جسمانی خود سوال هایی را می پرسد و بعد از معاینه مقعد ممکن است انجام روش هایی پروکتوسکوپی و یا کولونوسکوپی را برای بیمار تجویز نماید.
درمان خارش مقعد در بارداری با مشورت پزشک
حتما برای افرادی که دچار این عارضه می شوند این سوال پیش می آید که چگونه خارش مقعد را درمان کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید گفت درمان خارش مقعد بستگی به عامل بوجود آورنده آن دارد، و درمان نیز با توجه به علت صورت می گیرد. برخی از راهکار های درمان خارش مقعد به این شرح است :
پماد هیدروکورتیزون: این پماد به منظور برطرف نمودن التهاب و خارش مقعد کاربرد دارد.
آنتی هیستامین: اگر خارش مقعد شب ها شدت می گیرد ممکن است پزشک تا بهبودی درمان های موضعی مصرف این دارو را توصیه نماید.
درمان انگل ها: جهت درمان عفونت، کرمک یا انگل ها داروهای متعددی توصیه شده است. که معمولاً مصرف یک دوز از آنها می تواند در درمان خارش مقعد موثر باشد.
بی حس کننده ها: استفاده از داروهای بی حس کننده نظیر بنزوکائین، لیدوکائین و … می تواند به طور موقت علائم این مشکل نظیر درد، سوزش و خارش مقعد را بهبود ببخشد.
داروهای قابض : این نوع از داروهای باعث تجمع پروتئین در سلول های پوست اطراف مقعد و به درمان خشکی، سوزش و خارش پوست کمک می کند.
ضدعفونی کننده ها: استفاده از این ضدعفونی کننده مانع رشد باکتری ها و قارچ ها در اطراف پوست مقعد می شود. از این نوع داروها می توانیم به اسید بوریک، فنل و … اشاره کنیم.
ضد درد ها: این نوع از دارو ها می تواند با اثرات بی حس کنندگی درد و خارش و سوزش مقعد را تسکین دهد.
مواد محافظ: این مواد با تشکیل لایه ای محافظ از تحریک پوست اطراف مقعد جلوگیری به عمل می آورد از این داروها می توانیم به ژل هیدروکسید آلومینیوم ، کره کاکائو، گلیسیرین، روغن های معدنی ( Balneol ) ، وازلین سفید اشاره کنیم.
درمان های گیاهی خارش مقعد در بارداری
جهت درمان های گیاهی و خانگی خارش مقعد روش های بسیار متنوعی وجود دارد که به برخی از آنها اشاره کرده ایم:
سرکه سیب: استفاده از این سرکه به منظور کاهش التهاب و از بین بردن عفونت های قارچی صورت می گیرد برای این درمان می توانید روزانه این سرکه را مصرف کنید و یا اینکه مقداری از آن را به تشت آب گرم اضافه نموده و در آن بنشینید.
سیر: سیر می تواند عفونت های قارچی و … را از بین ببرد و درمانی موثر به شمار می رود. برای این منظور می توانید از شیاف سیر استفاده نمایید.
شیرین بیان: این گیاه می تواند در درمان خارشهای پوستی و درمان بیماری های پوستی کمک نماید.
مصرف فیبر غذایی: از آنجایی که یکی از علت های شایع خارش مقعد یبوست است، مصرف غذاهای غنی از فیبر می تواند با درمان یبوست، در بهبود خارش مقعد در بارداری نقش داشته باشد.