ضخامت اندومتر ۸ میلیمتری در روز دوازدهم سیکل قاعدگی برای باردار شدن مناسبه؟!
سلام من روز ۱۲ پریودم ضخامت آندومتر ۸ میلی متر بود این نرماله یا مشکل داره برای باردار شدن؟ با توجه به اینکه ضخامت آندومتر در روزهای مختلف قاعدگی تغییر می کند؛ آیا این ضخامت آندومتر در روز ۱۲ سیکل قاعدگی طبیعی و نرمال است؟
پاسخ مشاور نی نی نما:
سلام ضخامت آندومتر رحم شما نرمال است. ضخامت نرمال اندومتر در فاز تخمک گذاری یعنی روزهای ۱۱ تا ۱۷ قاعدگی بین ۶ تا ۱۰ میلی متر است.
ضخامت اندومتر یا دیواره رحم چیست؟
رحم در سمت داخلی دیواره، غشاهای مخاطی مختلفی را دارد. این عوامل در مجموع دیواره رحم را تشکیل می دهند. دو لایه وجود دارد که آن را قوی تر می سازند. یک لایه، لایه کاربردی است که در طول هر دوره قاعدگی خود را می اندازد ( از بین می رود). لایه دیگر، لایه پایه است و برای همیشه در رحم باقی می ماند. ضخامت دیواره رحم بسته به چرخه عادت ماهانه تغییر می کند.
ضخامت اندومتر در دوره های مختلف سیکل قاعدگی
قاعدگی: این دوره روز اول تا ششم قاعدگی را شامل میشود. در دورۀ خونریزی، اندومتر کمترین ضخامت را دارد و در سونوگرافی از طریق واژن به صورت یک نوار باریک هایپراکو دیده می شود. معمولاً ضخامت اندومتر به ۱ تا حداکثر ۴ میلی متر میرسد. این نوع سونوگرافی ضخامت اندومتر را دقیق تر اندازه گیری میکند.
فاز پرولیفراتیو: در این فاز همزمان با رشد فولیکول تخمدانی، اندومتر نیز رشد کرده و ضخامت آن افزایش پیدا میکند. از روز ۶ قاعدگی شروع میشود و تا روز ۱۴ قاعدگی ادامه دارد. به طوریکه در روز ۷-۸ چرخۀ قاعدگی ضخامت اندومتر به حد قابل ملاحظهای میرسد. علت این مرحله اثر استروژن بر غدد و سلولهای اندومتر و افزایش جریان خون لایۀ فانکشنال است. در پایان این فاز ضخامت اندومتر ممکن است به ۴ تا ۸ میلی متر( ۲± 8/5) برسد.
فاز حوالی تخمک گذاری: یک اندومتر سه لایۀ ۶ تا ۱۰ میلی متری که احتمالاً در نتیجۀ عدم و فعالیت غدد ترشحی این نما ایجاد میشود.
فاز لوتئال(ترشحی) : ۴۸ ساعت پس از تخمک گذاری نمای چند لایهای اندومتر ناپدید می شود این دوره از روز ۱۴ تا انتهای چرخه ادامه دارد. ضخامت اندومتر در این فاز همانند فاز فولیکولار است و به ۸ تا ۱۶ میلی متر (۸/۲ ±2/7) می رسد. اما ممکن است به ۲۰ میلی متر هم برسد. که این حالت ممکن است با هایپرپلازی اندومتر یا کارسینوم اندومتر اشتباه گرفته شود.
یکی از راههای راه افتراق آن با حالت فیزیولوژیک تغییرات ضخامت اندومتر این است که، اگر در سیکل بعدی مجدداً سونو انجام شود، در صورتیکه ضخامت اندومتر کاهش پیدا کرده و به حالت طبیعی برگردد پاتولوژی مطرح نمیباشد. ارزیابی ضخامت اندومتر در زنان سنین باروری و پس از منوپوز اهمیت ویژهای دارد. این ارزیابی بیشتر در بیمارانی صورت میگیرد که دارای عوامل خطر برای سرطان اندومتر هستند. زنان مبتلا به بیماری پلی کیستیک تخمدان، زنانی که تاموکسیفن مصرف می کنند، زنان در معرض خطر کانسر پستان و زنانی که خونریزی غیر طبیعی رحم دارند، کسانی هستند که کاندیدهای مناسبی برای بررسی ضخامت اندومتر محسوب میشوند
ضخامت دیواره رحم یا اندومتر طبیعی برای بارداری چیست؟
به عنوان یک مقایسه کلی، خود لایه دیواره رحم بسیار نازک است. در انتهای چرخه عادت ماهانه، هنگامی که لایه بالایی به طور کامل ریخته می شود، لایه ای که باقی مانده است، به اندازه ۱ میلی متر ضخامت دارد. با شروع چرخه تخمک گذاری بعدی، سلول ها شروع به ایجاد لایه کاربردی جدید می کنند.
این لایه معمولا از فردی به فرد دیگــر متفاوت است، اما ضخامت طبیعی دیواره رحم معمولا حدود ۸ میلی متر متصور است که برای ایمن نگه داشته شدن تخمک بارور شده، باید حدود ۱۵ میلی متر باشد.
علت نازکی ضخامت اندومتر چیست؟
به علت چندین دلیل ممکن است دیواره رحم نازک شود:
۱٫ جریان خون ضعیف
اگر رحم به میزان کافی خون دریافت نکند، ممکن است نتواند دیواره ای به ضخامت لازم برای انعقاد نطفه تشکیل دهد. عدم جریان خون مناسب ممکن است به دلیل رحم کج، فیبروئید رحم و یا حتی یک سبک زندگی بی تحرک باشد.
۲٫ سرعت نادرست رشد دیواره رحم
به طور کلی، مشاهده شده است که هر ضخامت کمتر از ۶ میلی متر می تواند مانع از انعقاد نطفه شود. با این حال، حتی با وجود ضخامت ۸ میلیمتری، اگر لایه دیواره رحم آن گونه که باید، رشد نکند، این نیز می تواند منجر به شکست در انعقاد نطفه شود.
۳٫ مسائل مرتبط با استروژن و ضخامت دیواره رحم
گاهی سطح پایین استروژن ممکن است از رشد سلولی و نیز سرعت رشد ضخامت دیواره رحم جلوگیری کند.
۴٫ عملکرد نامناسب پروژسترون
هورمون های پروژسترون نیز ممکن است آنگونه که مورد نیاز است عمل نکنند و در نتیجه ضخامت دیواره رحم نازک شود.
۵٫ اثر جانبی داروهای باروری
در یک اثرگذاری بی رحمانه، ممکن است داروهای خاصی که برای افزایش باروری و مهار تخمک گذاری استفاده می شوند، عارضه جانبی را به همراه داشته باشند و آن نازک شدن لایه دیواره رحم باشد.
۶٫ سبک زندگی استرس زا و ضخامت دیواره رحم
نبود استراحت و خواب کافی می تواند منجر به ایجــاد استرس شود که از رشد مطلوب لایه دیواره رحم جلوگیری می کند.
راه هایی جهت افزایش ضخامت اندومتر یا دیواره رحم برای بارداری
شما می توانید در روند بهبود ضخامت دیواره رحم به منظور کمک به تخمک گذاری تاثیرگذار باشید.
۱٫ رژیم غذایی خوب
داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مغذی بر سطوح استروژن اثر گذاشته، تعادل را در هورمون ها برقرار می کند و باعث افزایش جریان خون می شود. همه این عوامل در کمک به رشد ضخامت دیواره رحم برای رسیدن به حد ایده آل بارداری کمک می کنند.
در مصرف روزانه خود وعده های غذایی مناسب برای حفظ سطح انسولین و کورتیزول بگنجانید. همچنین از فیبر و مواد غذایی که دارای کوآنزیم Q10 هستند نیز در رژیم غذایی فراموش نکنید. این ماده یک آنتی اکسیدان قوی است که باعث کاهش استرس های مرتبط با بافت هایی می شود که در ضخیم تر شدن دیواره رحم تاثیر دارند.
مواردی مانند سبزیجات برگ سبز، گوجه فرنگی، تخم مرغ، هویج، ماهی و غیره حاوی تمام ویتامین های مهم مانند ویتامین C و ویتامین E همراه با گروه پیچیده B هستند که برای گردش خون سالم ضروری اند.
مصرف مواد غذایی ترش و همچنین کافئین را برای بهبود سلامتی خود کاهش دهید.
۲٫ استراحت کافی و تاثیر آن بر ضخامت دیواره رحم
داشتن استراحت و خواب عمیق و کافی توازن مناسبی از هورمون ها را فراهم می آورد که بر روند نازک شدن دیواره رحم تاثیر مناسب می گذارد. حداقل ۷-۸ ساعت خواب عمیق برای بدن ضروری است که فعالیت های بازیابی خود را انجام داده و رشد بافت ها نیز به شکل مطلوب انجام گیرد. برنامه روزانه خوب برای بیدار شدن و خوابیدن در زمان مناسب داشته باشید و از بیدار ماندن به مدت طولانی و نیز اواخر شب خودداری کنید.
۳٫ ورزش منظم
راه طبیعی برای افزایش گردش خون انجام ورزش منظم است. افزایش جریان خون به رحم در رشد سلول های دیواره کمک می کند که در نتیجه ضخامت این سلول ها نیز افزایش می یابد.
لازم به ذکر است تمرینات فشرده ای نیاز ندارید. فعالیت به مدت نیم ساعت در روز می تواند کافی باشد. تنوع را در ورزش هایی که انجام می دهید رعایت کنید تا مانع از تکراری شدن تمرین شود و نیز تعادل را در فعالیت ها مدنظر داشته باشید. انجام تمرینات ورزشی همچنین در داشتن یک خواب عمیق در شب، کمک شایانی به شما می کند.
۴٫ ماساژ شریان های ران
یک روش اثبات شده برای افزایش جریان خون به سمت رحم و ناحیه لگن بدن ماساژ شریان های ران است که در واقع تحریک سرخرگ ران است. برای این منظور کافیست با استفاده از انگشتان دست خود برای چند ثانیه این رگ ها را به آرامی فشار دهید.
بهتر است این امر پس از پایان دوره قاعدگی تا زمان تخمک گذاری انجام شود. تکرار این کار چندبار در روز بر روی هر پا، برای کمک به رشد دیواره رحم بسیار مفید می باشد.
در مواردی IVF یا اگر نشانه های فشار خون بالا وجود دارد، بایستی از ماساژ این شریان ها اجتناب کنید.
۵٫ طب سوزنی و تاثیر آن بر ضخامت دیواره رحم
طب سوزنی به عنوان درمان جایگزین برای کمک به زنان باردار در زایمان به موقع بسیار مفــید است. به همین صورت، طب سوزنی در بازسازی جریان خون درون بدن نیز تاثیر دارد و به بهبود باروری کمک می کند.
۶٫ روغن کرچک
اسید ریسیولینیک یک ماده شیمیایی است که به خاطر تاثیرش در افزایش جریان خون و افزایش بهبودی و همچنین تشکیل بافت جدید، مشهور است. این امر به ویژه بر تخمدان ها و رحم نیز تاثیر می گذارد. این اسید در روغن کرچک یافت می شود و استفاده از آن می تواند بسیار مفید باشد.
سوالات رایج
در چه صورت ضخامت دیواره رحم زیاد است؟
همانطور که اندومتری نازک را می توان به عنوان یک مشکل دانست، لایه اندومتر خیلی ضخیم نیز نوعی مشکل است. هیپرپلازی آندومتر، اصطلاح پزشکی برای تعریف این بیماری است که معمولا به علت سطح استروژن بیش از حــد رخ می دهد. لایه ضخیم تر از ۱۰-۱۵ میلی متر را می توان به عنوان مشکل درنظر گرفت.
آیا ممکن است با ضخامت اندومتری ۵ میلی متر نیز باردار شد؟
۵ میلی متر برای بارداری و یا حاملگی، بسیار نازک است. ممکن است همراه با مکمل پروژسترون القاء تخمک نیز مورد نیاز باشد.
ضخامت آندومتر مناسب را می توان به عنوان موضوعی ضروری در فرایند باردار شدن و ماندن دانست. اتخاذ شیوه زندگی سالم و شیوه های مناسب برای پیشگیری از بیماری و نیز مراقبت های لازم، می تواند بدن شما را به یک محافظ عالی برای کودک اینده تان تبدیل کند.
منبع خبر : ooma،niniban