پسوریازیس از یک کلمه یونانی به معنای خارش مشتق شده است. این بیماری خودایمنی ظاهر نازیبایی به پوست میدهد و مشکلات متعددی برای مبتلایان به وجود میآورد.
در گفتوگویی با دکتر سیمین ابراهیمزاده، این متخصص پوست و مو، اطلاعات و آگاهیهای بیشتری درباره بیماری پسوزیازییس و روشهای کنترل آن میدهد.
بیماری پسوریازیس چه نوع بیماریای است و چه عواملی باعث ابتلا به آن میشود؟
بیماری پسوریازیس یک بیماری التهابی پوستهدار پوست است که علت اصلی بروز آن هنوز مشخص نشده. در این بیماری تکثیر سلولی افزایش پیدا میکند و به همین دلیل پوستههای ضخیمی روی پوست ایجاد میشود که حالتی فلسی دارد و پوستهها روی پوست قرمز و ملتهب میشوند. عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی ممکن است در بروز این بیماری دخالت داشته باشند. در ۴۰ درصد موارد عوامل ژنتیکی عامل ابتلا به این بیماری محسوب میشود. عوامل محیطی مانند آفتابسوختگی هرچند عامل ابتلا نیست، اما ممکن است باعث بروز و تشدید این بیماری شود. مشکلات دیگری مانند ضربهها یا خشکی پوست نیز عاملی برای بروز این بیماری محسوب میشود. اما عامل اصلی ابتلا به پسوریازیس هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد. طبق آمارهای جهانی یک تا ۱/۵ درصد مردم به این بیماری مبتلا هستند. شایعهای وجود دارد که لمس ماهی قرمز باعث بروز این بیماری میشود که کاملا غیرعلمی است و واقعیت ندارد.
این بیماری چه نواحیای از بدن را درگیر میکند؟
این بیماری التهابی ممکن است تمام پوست را درگیر کند. اما در نواحی سر، پوست تنه و اندامها و بیشتر آرنج، زانو، پشت کمر، ناحیه کشالهران و زیر بغل دیده میشود.
چه عواملی باعث تشدید این بیماری میشود؟
یکی از مسائل مربوط به این بیماری پدیده «کوبنر» است. به این صورت که هر تروما یا ضربه در نواحیای که بیشتر در معرض ضربه، آفتابسوختگی یا ترکیبات شیمیایی قرار دارند باعث تشدید این بیماری میشود. البته این مساله در کسانی بروز میکند که مستعد این بیماری هستند. در نتیجه نواحی ضربهپذیر بدن مانند آرنج، زانو و ناحیه نشیمنگاه بیشتر درگیر پسوریازیس میشوند و در اثر اصطکاکهای طولانیمدت و هر نوع ضربه بیماری تشدید میشود.
در بررسیهای انجامشده مشخص شده است که افسردگی در بروز یا تشدید این بیماری دخالت دارد. البته نمیتوان بهدقت گفت که افسردگی باعث بروز این بیماری میشود یا اینکه مبتلایان به این بیماری دچار افسردگی میشوند. اما درهرحال بیماری پسوریازیس در بین افرادی که بدخلق و افسرده هستند شایعتر است. نتایج بررسیهای دیگری که روی میزان ویتامین A و E مبتلایان به پسوریازیس انجام شده است نشان میدهد که میزان این ویتامینها در افراد مبتلا از افراد سالم کمتر است. اما درخصوص اینکه کمبود این ویتامینها عاملی برای ابتلا به این بیماری است، به انجام بررسیهای بیشتری نیاز دارد.
مشکلاتی که این بیماری برای مبتلایان به وجود میآورد، چیست؟
ضایعاتی که به دلیل این بیماری روی پوست ایجاد میشود باعث بروز خارش شدید و مشکلات ناشی از آن میشود. در واقع پسوریازیس بیماری مزمن و مزاحمی است که به دلیل خارش و مشکلاتی که برای بیمار به وجود میآورد امکان بروز افسردگی را در آنها بیشتر میکند. معمولا این بیماری در سنین بزرگسالی بروز میکند، اما در مواردی در دوران کودکی نیز خود را نشان میدهد. معمولا کسانی که زمینه ژنتیکی دارند در سنین کودکی در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
یکی دیگر از مشکلات این بیماری مساله عود آن است. معمولا امکان دارد با قطع کورتونهای خوراکی یا تزریقی بیماری با شدت بیشتر بروز کند. مساله دیگر بارداری است. امکان دارد حاملگی باعث تشدید بیماری پسوریازیس در خانمها شود. در پسوریازیس پوسچولر که به صورت ضایعات دانهدار چرکی کوچک است حتی امکان سقط جنین نیز وجود دارد.
آیا پسوریازیس انواع مختلف دارد؟
بله. پسوریازیس به اشکال مختلف خود را نشان میدهد و صرفا به صورت ضایعات قرمز و پوستهدار نیست. از انواع آن میتوان به پسوریازیس پلاک یا ولگاریس، پسوریازیس پوسچولر، پسوریازیس معکوس، پسوریازیس اریترودرمتیک، پسوریازیس ناخن و پسوریازیس آرتریت اشاره کرد. برای تشخیص دقیق این بیماری نیاز به نمونهبرداری از ضایعه است. این بیماری هم در خانمها و هم در آقایان بروز میکند. شدیدترین نوع این بیماری پسوریازیس پوسچولر است که به صورت ضایعات چرکی و با علائمی مانند تب بروز میکند. در نوع آرتریت آن مفاصل کوچک درگیر بیماری میشوند و ایجاد درد و التهاب مفصلی میکنند. پسوریازیس ناخن نیز باعث بروز تغییراتی در شکل ناخنها میشود. امکان دارد این تغییر شکل با بیماریهای قارچی اشتباه گرفته شود. در مواردی نیز این بیماری با اگزما اشتباه گرفته میشود. در این وضع بیمار را تحت درمان بیماریهای قارچی یا اگزما قرار میدهند که وضع را بدتر خواهد کرد.
آیا درمان کامل این بیماری ممکن است؟
این بیماری مزمن است و درمان آن نیاز به مراجعات طولانی دارد. در نتیجه مهمترین مساله مراجعه به متخصص و تشخیص درست بیماری است. درمان این بیماری به وسعت و نوع بیماری بستگی دارد. در مرحله اول اغلب از ترکیبات موضعی حاوی کورتون استفاده میشود. ترکیبات موضعی دیگری نیز وجود دارد که کمعارضهتر از انواع کورتوندار است و میتوان آنها را به تنهایی یا در کنار ترکیبات حاوی کورتون استفاده کرد.
در مواردی که ترکیبات موضعی موثر عمل نمیکنند، پزشک متخصص تزریق داخل ضایعه را انجام میدهد. در موارد شدیدتر داروهای خوراکی و تزریقی عضلانی تجویز میشود. تمام این درمانها بسته به نتیجه آزمایشها و نوع پسوریازیس متفاوت است. در هر حال بیمار باید بداند که این درمانها طولانیمدت است و نمیتوان آنها را درمان قطعی بیماری دانست. متاسفانه این بیماری درمان قطعی ندارد و امکان دارد بعد از بهبود یا در حین مصرف دارو دچار عود شود. باید بدانید که پاسخ بدن نسبت به درمانهای خوراکی و تزریقی معمولا بین شش تا هشت هفته طول میکشد. در طول درمان بیمار نباید بدون نظر پزشک دارو را قطع کند یا دوز آن را تغییر دهد. در ضایعات مفصلی و ناخن نیاز به داروهای خوراکی و تزریقی خواهد بود.
9 واقعیت مهم درباره پسوریازیس
۱- این بیماری واگیردار نیست و از شخصی به شخص دیگر منتقل نمی شود.
۲- واژه پسوریازیس ریشه در زبان یونان باستان دارد. واژه پسورا (Psora) به معنی خارش و زیس (Sis) به معنی وضعیت است؛ بنابراین مفهوم لغوی عبارت پسوریازیس Psoriasis ، وضعیت خارش است.
۳- در حدود سه درصد مردن جهان اعم از مردان، زنان، کودکان و حتی نوزادان دارای نشانه های پسوریازیس هستند.
۴- اولین نشانه های پسوریازیس معمولا بین سنین ۱۰ تا ۳۵ سالگی ظاهر می شود. با وجود این ممکن است علائم این بیماری در هر سنی بروز کند.
۵- نشانه های پسوریازیس معمولا در آرنج ها، زانوها و جمجمه بیش از سایر نقاط بدن به چشم می خورد.
۶- بر خلاف تصور بسیاری از افراد، عامل بیماری پسوریازیس، عدم رعایت بهداشت فردی نیست.
۷- در بسیاری از بیماران، علائم پسوریازیس برای مدت طولانی از بین می رود و مجددا ظاهر می شود. گاهی هم این بیماری، برای همیشه از بین می رود.
۸- بیماران مبتلا به پسوریازیس، به آرامی در برابر درمان واکنش نشان می دهند.
۹- بیماران مبتلا به پسوریازیس در معرض ابتلا به سایر بیماری های مزمن نیز قرار دارند. نمونه ای از این بیماری ها عبارتند از:
– بیماری های قلبی
– فشار خون بالا
– افسردگی
– دیابت
– سرطان
– چاقی
بیماری پسوریازیس یا داء الصدف بیماری التهابی مزمن پوست می باشد که علت دقیق آن هنوزمشخص نمی باشد اما دخالت عامل ژنتیک دربروزآن قطعی است . دربیماری پسوریازیس تکثیرسلولهای پوستی سریعترانجام شده وهمین امرموجب پوسته ریزی می باشد .
رژیم آش آبغوره و زنجبیل و بیماری پوستی پسوریازیس:
این رژیم که یک نوع روزه غذایی برای بدن محسوب می شود، دارای نتایج و خواص بسیاری است از جمله پاکسازی اخلاط چهارگانه از بدن با سرعت زیاد؛ تعدیل مزاج؛ خونسازی حد گذشته؛ پاکسازی سموم دارویی از بدن نظیر قرصهای جلوگیری و هورمونی و اعصاب و شیمیایی-کورتونی و… (در اصل این آش یکنوع روزه غذایی برای ترمیم و بازسازی ارگانهای بیمار بدن محسوب می شود).
چنان که گفتیم، رژیم آش آبغوره و زنجبیل به عنوان منضج (پزنده) تجویز می شود؛ یعنی با نرم کردن و پختن اخلاط فاسدی که در طول سال ها در بدن ما انباشته شده اند، باعث دفع آنها و درمان و کنترل فوری بیماری های پوستی نظیر پسوریازیس و اگزما می شود.
دوره مصرف آش آبغوره و زنجبیل:
غلبه خلط دم: ۳ روزه.
غلبه خلط صفرا: ۶ روزه.
غلبه خلط بلغم: ۹ روزه.
غلبه خلط سودا: ۱۴ روزه.
تذکر مهم: دوره مصرف و رژیم آش آبغوره و زنجبیل در بیماران پوستی پسوریازیس و اگزما (غلبه خلط سودا) ۱۴ روز است. اگر بیش از میزان نیاز هم این رژیم را ادامه دهید مشکلی برایتان پیش نمی آید و مثلا اگر یک فرد صفراوی بیش از ۶ روز رژیم را ادامه دهد دچار عارضه نخواهد شد.
دستورالعمل آش آبغوره و زنجبیل:
در دوره این رژیم می توانید به سلیقه و انتخاب خود از هر نوع آشی که دوست دارید استفاده کنید اما با رعایت شرایط زیر:
آش می تواند حاوی انواع سبزیجات، حبوبات، برنج، گندم، جو، انواع بلغور، آلو، هویج، سیب زمینی، کدو، گوجه فرنگی، لپه، ماش، برنج و …
در تهیه آش ها از این مواد استفاده نکنید: انواع گوشت، گشنیز، چربی، روغن های سرد (مثل رغن نباتی و مایع)، دنبه، قلم، بادمجان، پیازداغ، نعناع داغ، هرگونه سرخ کردنی، رشته (آشی، پلویی و فرنگی) و لبنیات (مثل شیر، ماست، کشک، دوغ و خامه)
در بین غلّات استفاده از جو در انواع و اقسامش بسیار توصیه می شود.
از بین حبوبات اولویت مصرف با نخود آبگوشتی است و استفاده از انواع لوبیا و عدس باید در حدّاقل مقدار باشد؛ به ویژه بیماران پسوریازیس که رژیم را برای تعادل خلط سودا می گیرند نباید از عدس استفاده کنند.
به جای نعناع داغ می توانید مقداری نعناع یا پونه را کف ساب کرده با کمی روغن زیتون مخلوط و روی آش بریزید.
استثناء در مورد مصرف گشنیز، افراد صفراوی هستند که اتفاقا توصیه می شود از سبزی گشنیز تازه یا پودر تخم گشنیز در آش خود استفاده کنند.
بهترین سبزی برای بیماران پسوریازیس، سبزی یا پودر سبزی شنبلیله است.
در صورتی که به کشک محلّی با کیفیت خوب دسترسی دارید می توانید به مقدار خیلی کم در آش استفاده کنید.
نکات مهم دیگر:
بهتر است آش را در ظرف مسی که با قلع سفید شده باشد یا ظرف سفالی یا سنگی و یا پیرکس طبخ کنید. سرعت طبخ آش، کم و زمان آن طولانی باشد. به هیچ وجه از زودپز و ظروف تفلون برای طبخ استفاده نکنید.
سبزیجات بهتر است تازه باشند و نه فریزری و در مراحل انتهایی به آش اضافه شوند.
به هنگام مصرف آش، به ازای یک کاسه یک نفره، یک قاشق چایخوری پودر زنجبیل و مقداری آبغوره بی نمک (در حدی که خوشمزه شود) به آن اضافه کنید.
اگر فردی به دلیل خاصی نتواند از زنجبیل استفاده نماید می تواند یک قاشق غذا خوری زیره سیاه را کوبیده و در هنگام پخت در قابلمه بریزد تا آش پخته شود و در هنگام مصرف فقط آبغوره اضافه کند. مصرف زیره به ویژه به کسانی که پس از خوردن آش، دچار نفخ می شوند یا می خواهند لاغر شوند، توصیه می شود.
اگر سرد مزاج هستید، پس از غذا، یکی دو قاشق عسل مصرف کنید.
در طبخ آش می توانید از روغن زیتون (ترجیحا تصفیه نشده) یا روغن کنجد استفاده کنید.
ترجیحا از نمک معدنی یا دریا برای طبخ آش بهره بگیرید.
در طی دوره رژیم از آب جوشیده سرد شده به عنوان آب خوردن استفاده کنید.
مصرف داروهای تجویز شده توسط پزشک در حین دوره رژیم غذایی آش، اشکالی ندارد.
مصرف نان، میوه، چای، لبنیات و سایر خوراکی ها و نیز استعمال دخانیات در دوره رژیم ممنوع است.
در طول این رژیم، به جای هر نوع شیرینی از عسل استفاده کنید.
در صورت نیاز از دم کرده نعناع خشک به همراه آب لیمو ترش و عسل به جای چای استفاده کنید.
در طول رژیم، حقّ مصرف هیچ غذای دیگری به غیر از آش (و مواردی که گفته شده) ندارید ولی میزان مصرف آش به دلخواه خودتان است. به عبارت ساده تر، در طول اجرای این رژیم، صبحانه و ناهار و شامتان این آش است.
سلام چند ساله درگیر این بیماری هستم و بیشتر درناحیه صورت اما خفیف.به دکترهای متخصص و سنتی زیادی مراجعه کردم اما بی فایده بوده این اش رو هم حتما مصرف میکنم.متاسفانه رژیمی که این بیماری داره بسیار سخته و اقلامیه که همیشه استفاده میکنیم با این وجود تا حد امکان رعایت میکنم.رژیم اش رو هم حتما استفاده میکنم اما التماس میکنم کمکم کنید تو جوانی درگیر این عارضه شدن سخته دیگه ناامید و افسرده شدم
زینب جان حجامت ، اصلاح مزاج و اصلاح تغذيه برای بیماری پسوریازیس خوب جواب می ده.
سلام من ۱۵ساله بیماری پسوریازیسو دارم هر راهی رو بگین امتحان کردم حجامتم انجام دادم دوسال به طور کامل رفع شد ولی بعد دوسال که دوباره اومد و خواستم حجامت کنم این دفعه انقد شدیدش کرد که کل بدنمو درگیر کرد چون من تو این سالها فقط در قسمت رانم داشتم.الانم فقط تحت نظر دکتر امگا و کرم مصرف میکنم چون شیر میدم نمیتونم به طور کامل مداوا شم.
کلا یه سوال دارم اینکه ایا انجمنی هست که ماها کمک کنه چون واقعا پول داروها و کرماش سرسام اوره برای منی که یه پماد ۷۵تومنی رو در عرض یک روز مصرف میکنم.
شما به احتمال زیاد بعد زایمان بیماریتون عود کرده، و این مشکل تو خانوما خیلی دیده میشه که تو دوره حاملگی بیماریشون خاموش میشه و بعد زایمان بیشتر از قبل بر میگرده. انشالله بعد ی مدت دوباره شرایط بهتر میشه.
سلام دختر من این مشکلو داشت وتمام بدنش پر شده بود بعد از کلی دکتر بردن ودارو زدن خوب نشد من به پیشنهاد یکی از اقوام به بدنش کرم بچه فیروز زدنم ودرحالت ناباوری دیدم که خوب شد .شما هم امتحان کنید .ان شاالله جواب بگیرید
سلام قرص maxcarexممکنه پسوریازیس روتشدیدکنه؟من واسه جوش هام دکترنوشت برام من الان خوندم روی قرص که باعث تقویت دستگاه ایمتی میشه میترسم بخورم پسوریازیس بدتر شه چ کارکنم؟
سلام من هم این بیماری رو داشتم و تونستم تا ۹۵ درصد خوبش کنم .
موارد لازم : پماد کلوبتازول ، پنبه ، چسب ضد حساسیت ، الکل سفید .
(ضمنا پمادهایی که من استفاده کردم برای شرکت تهران شیمی بهتر بودش )
قبل استفاده از پماد محل پسوریازیس رو با الکل شستشو میدهیم و کاملا خشکش میکنیم . بعد مقداری از این پماد رو روی ذائده بیماری میزنیم و روش یه مقداری پنبه میگذاریم و بعد چسب ضد حساسیت رو میزاریم رو پنبه میچسبونیم .
به مدت ۱۲ ساعت میزاریم باند روی پوست باشه و درش میاریم تا ۱۲ ساعت دیگه پوست استراحت کنه .
هر روز این کار رو انجام میدیم تا مدت حد اقل بیست روز برای اطمینان از بهبود آن سعی کنید تا ۴۰ روز این کار رو انجام بدید .
به امید اون روزی که شما هم مثل من از شر این بیماری نجات پیدا کنید .
سلام من یه داروی گیاهی کشف کردم که در مرحله آزمایش هستش .البته اینو بگم خودم که یک بار استفتده کردم فعلا رفع شده دارم روی یه نفر دیکه امیتحان میکنم اگر جواب داد انشاالله خبر میکنم
دادستان این بود که یه بار یه پیر مرد دست منو دید گفت پسرم چرا اینطوری شدی . گفت قدیما ما اینطوری میشدیم از روغن فلان استفاده میکردیم چند بار بمالی خوب میشده باهاش رفتم تو خونه به روش سنتی روغن گیری اون گیاه رو انجام داد با چند قطره از اون روغن من خدا رو شکر فعلا از روی دستم شاید باور نکنید کلا رفع شده .
سلام مادر منم سال ها دچار این بیماری بود. هر درمانی میکرد مقطعی بود . تا یکی از دوستام منو با یک دارویی اشنا کرد. بعد با مشاورش تماس گرفتم خدا رو شکر الان چند ماهه مصرف میکنه ۷۰ درصد زخماش خوب شده زخم جدیدم نزده. گفتن طول درمانش کامل بشه کلا خوب میشه بیماری های دیگه ای هم که داشته مثل فشار خون و تیروئید درمان شد.
واقعا مسخره است.
دکترا میگن شامپو کول تار برای خارش خوبه اما نمیدانند چگونه کار میکند. برای خیلی مریضی ها درمان پیدا شده اما نمیدانند پسوریازیس را درمان کنند. و درضمن درمان های گیاهی را هم چون نمیدانند چجوری است و اعتقاد ندارند قبولش نمیکنند و رد میکنند
تنها چیزی که قبول دارند اینه که میگن بیا پول بده مداوم من دردت را تسکین دهم ولی درمان نمیکنم
برگ آلورا ی طبیعی .
بهترین درمان پسوریازیس هست.
خواهشاً امتحان کنید.رپی موضع مورد نظر ژل آلورا طبیعی را بکشید خیلی تاثیر داره
سلام حتما تاکید میکنم بخونید ۰۹۳۹۰۲۶۵۸۸۶ شمارش هم گزاشتم من خودم سالیانه ساله که ۱۵ ساله پسوریازیس داشتم زمین و زمان بهم زدم نتیجه نگرفتم اول خدا بعدش به لطف خدا یه آقایی تواردبیل هستش که معجزه میکنه طب سنتی هستش فقط وفقط بیماری پسوریازیس کرم درست میکنه محشره یه کرم خیلی خاص که نظیرش هیچ کس ندیده که تمام ضایعات ازبین میبره خیلی کوتاه مدت کاملا میبره حتما دنبال کنید منم دعا کنید که خدایی هست امید داشته باشید لبخند بزنید