حاملگی پوچ وقتی اتفاق می افتد که تخمک باردار شده خودش را به دیواره رحم می چسباند، اما جنین رشد نمی کند. سلول ها درون ساک حاملگی گسترش پیدا می کنند، اما خود جنین رشد نمی کند … سونوگرافی با تصویر یک ساک خالی که هیچگونه علایمی از قطب جنینی یا کیسه زرده یا جنین را دربرندارد، با توجه به سن بارداری ، مطرحکننده بارداری پوچ است …
حاملگی پوچ چیست؟
حاملگی پوچ که با نام تخمک سوخته و anembryonic نیز شناخته میشود، زمانی رخ میدهد که تخمک بارورشده خودش را به دیواره رحم میچسباند اما جنین رشد نمیکند. حاملگی پوچ در سه ماه اول بارداری و اغلب قبل از اینکه یک زن بداند که حامله شده است، رخ میدهد. معمولاً بالا بودن سطح ناهنجاریهای کروموزومی باعث میشود بدن زن به طور طبیعی جنین را سقط کند.
در صورتی که تشخیص داده شد حاملگی شما پوچ است، یکی از اولین چیزهایی که باید بدانید این است که جنین شما از دست خواهد رفت. بنابراین زمان و اجازه ناراحت شدن را به خود بدهید.
چه عواملی باعث حاملگی پوچ میشود؟
سقط جنین ناشی از یک حاملگی پوچ اغلب به دلیل مشکلات کروموزومی است؛ کروموزوم ساختاری است که ژنها را حمل میکند. مشکلات کروموزومی ممکن است ناشی از کیفیت ضعیف اسپرم یا تخمک باشد. یا ممکن است به دلیل تقسیم سلولی نادرست و غیرطبیعی رخ دهد. با این حال، بدن شما بارداری را متوقف میکند زیرا این اختلال را تشخیص داده است.لازم است بدانید که شما هیچ کاری انجام ندادهاید که باعث این سقط جنین شده باشد و تقریباً به طور قطع میتوان گفت که قادر به جلوگیری از این سقط جنین نیستید. حاملگی پوچ برای بسیاری از زنان، تنها یکبار رخ میدهد.
تشخیص
اگر فکر میکنید که یک حاملگی نرمال داشتهاید، شما تنها نیستید. بسیاری از زنانی که حاملگی پوچ داشتهاند همین فکر را میکردهاند؛ به خاطر اینکه در حاملگی پوچ نیز سطح گنادوتروپین جفتی (هورمون hCG) افزایش مییابد و در نتیجه تست حاملگی جواب مثبت را نشان میدهد. بعد از لقاح تخمک، این هورمون توسط جفت تولید میشود. در حاملگی پوچ، سطح هورمون hCG میتواند همچنان بالا رود زیرا ممکن است جفت برای مدت کوتاهی رشد کند؛ حتی زمانی که جنینی وجود نداشته باشد.به همین دلیل برای تأیید اینکه ساک حاملگی خالی است و جنینی وجود ندارد و برای تشخیص حاملگی پوچ، معمولاً باید یک تست سونوگرافی انجام شود.
آیا باید عمل کورتاژ انجام دهم یا منتظر بمانم جنین به طور طبیعی سقط شود؟
اگر تشخیص داده شد که حاملگی شما پوچ است، با پزشک خود صحبت کنید که چه باید بکنید. اکثر پزشکان برای اوایل دوره بارداری، عمل کورتاژ که با نام D&C نیز شناخته میشود را توصیه نمیکنند. اعتقاد بر این است که بدن یک زن باردار قادر است به صورت طبیعی جنین را سقط کند و هیچ نیازی به عملهای جراحی تهاجمی که با عوارض جانبی متعددی همراه هستند، نیست.برخی زنان لازم است که عمل کورتاژ را انجام دهند. در طول این عمل جراحی، دهانه رحم باز و آنچه درون رحم است برداشته میشود. از آنجا که در عمل کورتاژ هرگونه بافتی که در رحم باقیمانده فوراً برداشته میشود، ممکن است ازلحاظ روحی و جسمی بتواند به شما کمک کند تا زودتر پرونده این حاملگی را برای خود ببندید. اگر میخواهید یک متخصص پاتولوژیست (آسیبشناس) بافت خارج شده از رحم را بررسی و دلیل سقط جنین را مشخص کند، عمل کورتاژ برای شما مفید خواهد بود.استفاده از داروهایی مانند میزوپروستول به صورت سرپایی، میتواند جایگزینی برای کورتاژ باشد. با این حال ممکن است چندین روز طول بکشد تا تمام بافت از بدن شما خارج شود. با استفاده از این دارو، ممکن است خونریزی و عوارض جانبی بیشتری داشته باشید. در هر دو روش، ممکن است درد و گرفتگی عضلات داشته باشید که این درد و گرفتگی قابل درمان هستند. برخی زنان ترجیح میدهند که از مصرف دارو و عمل جراحی چشمپوشی کنند. آنها میخواهند به بدن خود اجازه دهند تا خودش به طور طبیعی بافت را سقط کند. عمدتاً این یک تصمیم شخصی است، اما باید در مورد آن با پزشک صحبت کرد.
حاملگی پوچ چقدر رواج دارد؟
از آنجا که این وضعیت در اوایل دوران بارداری رخ میدهد و تمام زنانی که دچار آن شدهاند برای تشخیص به پزشک مراجعه نمیکنند، برای کارشناسان دشوار است که برآورد دقیقی از تعداد حاملگی پوچی که برای زنان رخ میدهد، گزارش کنند. اما حدود ۲۰ درصد از تمام حاملگیها، به سقط جنین منتهی میشود و ۸۰ درصد این سقط جنینها در ۱۲ هفته ابتدایی بارداری رخ میدهد. کارشناسان تخمین میزنند که یک سوم از سقط جنینها (حتی آنهایی که قبل از هفته ۸ بارداری رخ میدهند) به دلیل حاملگی پوچ یا تخمک سوخته اتفاق میافتند.
حاملگی پوچ چقدر روی شانس من برای بارداری مجدد، تأثیر خواهد گذاشت؟
اگرچه حاملگی پوچ میتواند پایانی دلخراش برای امید به داشتن یک بارداری سالم باشد، اما یک خبر خوب وجود دارد و آن این است که حاملگی پوچ، هیچ تأثیری روی شانس باروری مجدد شما نخواهد گذاشت.
مطالعات انجامشده روی زنانی که در اوایل بارداری خود سقط جنین داشتهاند، از جمله کسانی که حاملگی پوچ داشتهاند، نشان میدهد که حدود ۸۰ درصد آن زنان در عرض ۵ سال یک کودک سالم به دنیا آوردهاند (این آمار شبیه نرخ کلی باروری زنان است).
روش درمان برای سقط (انتظار برای سقط طبیعی، مصرف دارو و یا عملهای جراحی) نیز روی نرخ باروری تأثیری نخواهد گذاشت. با این حال اگر شما به صورت مکرر دچار حاملگی پوچ شدهاید، به احتمال زیاد پزشک یک آزمایش برای شما تجویز میکند تا مطمئن شود که هیچ علت زمینهای مانند عدم تعادل هورمونی و یا جهش ژنتیکی وجود ندارد.
چه موقع میتواند برای بارداری مجدد اقدام کنم؟
برخی پزشکان توصیه میکنند برای بارداری مجدد، تا زمانی که سیکل قاعدگی شما فرا برسد و اتمام یابد منتظر بمانید؛ که این زمان حدود چهار تا شش هفته بعد از سقط جنین و یا عمل کورتاژ است. در مدت زمان انتظار شما باید از حاملگی خود پیشگیری کنید زیرا ممکن است بلافاصله دو هفته بعد از سقط جنین، فرایند تخمکگذاری آغاز شود.پس از آن، خطر رفع شده است. مطالعات نشان داده است زنانی که ظرف مدت ۶ ماه بعد از سقط جنین باردار شدهاند، در واقع شانس بهتری برای داشتن یک بارداری سالم دارند. این زنان نسبت به آنهایی که ۶ تا ۱۲ ماه بعد از سقط جنین خود حامله شدهاند، سقط جنین و یا حاملگی خارج از رحم کمتری داشتهاند.با این حال ممکن است شما ازلحاظ جسمی برای بارداری مجدد آماده باشید، اما ازلحاظ روحی و روانی احساس آمادگی نکنید. برخی زنان خیلی زود از عهده غم و اندوه ناشی از سقط جنین خود برمیآیند، اما برای برخی دیگر ماهها طول میکشد تا آن را فراموش کنند و تمایل برای بارداری مجدد پیدا کنند.
چگونه میتوان از وقوع حاملگی پوچ جلوگیری کرد؟
متأسفانه در اکثر موارد نمیتوان از وقوع حاملگی پوچ جلوگیری کرد. برخی زوجها اگر چندین بار دچار حاملگی پوچ و سقط جنین شدند، به دنبال انجام آزمایشهای ژنتیکی خواهند رفت. حاملگی پوچ در اغلب موارد فقط یکبار رخ میدهد و به ندرت اتفاق میافتد که زنی بیش از یکبار آن را تجربه کند.