تهيه غذاي كودك دغدغه اصلي تازه مادراني است كه كودكشان به تازگي سر سفره آنها نشسته. كودكاني كه سن ۴ تا ۶ ماهگي را ميگذرانند، نياز مبرم به غذاي خوب و سالم دارند.
تغییرات کودک در سن ۴ تا ۶ ماهگي
کودک اکنون وضعیت ثابتتری دارد. شما دیگر متوجه خوشحالی و ناراحتی کودک خود میشوید. کودک با صدای بلند میخندد. کودک بو و صدای شما را تشخیص میدهد و به اشیاء نزدیک خود توجه میکند. کودک در طول روز کمتر میخوابد و هوشیارتر است. اکنون میتوانید با کودک خود بازیهای ساده را انجام دهید. با کودک خود صحبت کنید. بگذارید کودک خودش را در آینه ببیند. زمان ثابتی برای رشد دندان کودک وجود ندارد. معمولا در پنج ماهگی اولین دندان کودک بیرون میآید. قبل از دندان در آوردن، کودک دست و پای خود و اشیاء را در دهان میکند. کودک کم کم میتوان بنشیند، سر خود را نگه دارد. این علائم همگی آمادگی کودک را برای تغذیه اعلام میکند.
تغذیه کودک در ۴ تا ۶ ماهگی
در این سن وزن کودک نسبت به زمان تولد دو برابر شده است. بنابراین شما میتوانید تغذیه کودک را آغاز کنید. غذاهای اولیه که کودک آن را مصرف میکند باید پخته شود تا هضم آنها برای کودک آسان باشد. غذاهایی مانند فرنی برنج و پوره میوه برای کودک مناسب است. به مرور زمان، کودک شما غذاهای متنوعتری را میخورد.
تشخیص زمان آغاز تغذیه
یکی از بهترین روشها برای تشخیص آمادگی تغذیه کودک، معاینه زبان است. شما مقداری پوره را با نوک دست روی زبان کودک قرار دهید، اگر کودک غذا را بیرون فرستاد، کودک هنوز آماده نیست. اگر کودک دست شما را بمکد و غذا را بیرون نفرستد او میتواند غذا بخورد.
مواد غذایی لازم برای رشد کودک در اين سن
شیر مادر و شیرخشک مواد مغذی لازم برای کودک را تامین میکند. تغذیه کودک شما در این مرحله برای تمرین غذا خوردن است. البته شما میتوانید از غذاهایی استفاده کنید که به تقویت سیستم ایمنی کودک نیز کمک میکند. مهمترین مواد غذایی که به تقویت سیستم ایمنی کودک کمک میکند، ویتامین (C)، ویتامین (E)، روی و بتاکارون است.
ویتامین (C): این ویتامین قدرت سیستم ایمنی کودک را بالا میبرد. برای سرماخوردگی مفید است و به جذب آهن کمک میکند. هویج و کلم بروکلی سرشار از این ویتامین است.
ویتامین (E): این ویتامین نوعی آنتیاکسیدان است که در مراحل بعدی زندگی بدن را در برابر بیماریهای خطرناک محافظت میکند. سیبزمینی و آواکادو سرشار از ویتامین (E) است.
اولین مرحله تغذیه کودک
شیر مواد لازم کودک را تامین میکند. در این مرحله هدف از تغذیه کودک، تامین مواد غذایی لازم نیست، بلکه هدف عادت دادن کودک به غذاخوردن است و این امر از لحاظ عاطفی نیز برای کودک اهمیت دارد. برای تامین مواد غذایی لازم، رژیم غذایی کودک باید متنوع باشد؛ چرا كه کودک در این مرحله با طعمهای مختلف آشنا میشود. به یاد داشته باشید برخی از مواد غذایی برای کودک آلرژیزا است. هنگام تهیه رژیم غذایی برای کودک خود با متخصص تغذیه و پزشک کودک مشورت کنید. کودکان معمولا در فاصله چهار تا شش ماهگی میتوانند غذا قورت بدهند. البته برخی از کودکان دیرتر میتوانند غذا بخورند. در شروع تغذیه کودک عجله نکنید. تا قبل از چهار ماهگی، سیستم گوارش کودک نارس است و بدن کودک نمیتواند غذایی به غیر از شیر را هضم کند. اگر زود تغذیه کودک را آغاز کنید کودک مستعد آلرژی و عدم تحمل غذا میشود و بدن کودک نمیتواند مواد غذایی شیر را خوب جذب کند.
علائم شروع تغذیه کودک:
زمانی که دست خود را در دهان کودک میگذارید، کودک دست شما را میمکد. زمانی که غذا میخورید، آب از دهان کودک خارج میشود. دندان اول کودک شما در آمده است. وزن کودک ثابت شده است. کودک میتواند اشیاء را در دست بگیرد. به نشانهها توجه کنید. اگر تغذیه کودک را خیلی دیر شروع کنید، کودک از هشت ماهگی به بعد دیگر تمایلی به خوردن طعمهای متفاوت ندارد. مادران در ابتدای تغذیه کودک خود کمی دستپاچه میشوند. نگران نباشید کودک به مرور زمان به غذا خوردن عادت میکند. بهتر است کودک کنار اعضاء خانواده غذا بخورد تا غذا خوردن را از شما بیاموزد. زیر کودک خود زیرانداز پهن کنید و به او پیش بند بپوشانید. کودک هنگام غذا خوردن ریخت و پاش میکند.
فرني بهترين غذاي كودكان ۴ تا ۶ ماهه
فرنی برنج بهترین غذا در هفته اول تغذیه کودک است. بهترین زمان آغاز تغذیه زمان ناهار است که کودک در آن زمان هشیارتر است. دو قاشق آرد برنج و کمی شیر مادر یا شیرخشک را با ملایمت حرارت دهید تا بپزد و فرنی آماده شود. پس از سرد شدن یک یا دو قاشق فرنی به کودک بدهید. طعمهای جدید را کمکم به کودک معرفی کنید. هر سه روز یک بار بعد از وعده شیر، طعم و غذای جدید را به رژیم غذایی کودک اضافه کنید. با یک قاشق کوچک غذای جدید را در دهان کودک بگذارید. حتی اگر کودک غذای جدید را از دهان بیرون بریزد، او با طعم جدید آن آشنا شده است.
وعده دوم را فراموش نكنيد
دومین وعده غذایی کودک بعد از وعده شیر و زمان شام ساعت ۷ شب است. پوره سبزی و میوه و فرنی برنج از غذاهای مناسب برای کودک است. برای تنظیم غلظت غذا از شیرمادر و یا شیرخشک آماده استفاده کنید. پس از مدتی شما میتوانید سومین وعده غذایی را پس از دادن کمی شیر در زمان صبحانه به وعدههای غذایی کودک اضافه کنید. از پوره سبزی بیشتر از پوره میوه استفاده کنید. استفاده از مرکبات برای کودک زیر یکسال مناسب نیست. اگر کودک تمایل بیشتری به غذا خوردن دارد کمتر به او شیر بدهید. در چهار تا شش ماهگی مصرف روزی ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیلیتر شیر برای کودک ضروری است. تغذیه کودک و کم کردن میزان شیر را به آرامی انجام دهید. این امر هم به نفع شما و هم به نفع کودک است. از تغییر ناگهانی وعدههای غذایی بپرهیزید. اگر خیلی زود میزان شیردادن را کم کنید، دچار درد سینه میشوید و ممکن است شیر شما کم شود.
غذاهای نامناسب برای کودکان اين سن
– از مصرف غذاهای حاوی گلوتن بپرهیزید. غذاهایی مثل برشتوکهای گندمی و غلهای و سبوسدار، نان، چاودار (گندم سیاه)، جو و جوی دو سر حاوی گلوتن است.
– از تخممرغ استفاده نکنید. زرده و سفیده تخممرغ پروتئین زیادی دارد که کودک قادر به هضم آن نیست. تخم مرغ حاوی باکتری سالمونلا است. این ماده گاهی باعث مسمومیت غذایی میشود.
– از مرکبات و آب میوههای اسیدی استفاده نکنید. قند و مواد اسیدی میوه باعث پوسیدگی دندان و بروز آلرژی در کودک است.
– به کودک عسل ندهید. عسل حاوی هاگ بتولیسم است که باعث مسمومیت غذایی میشود.
– به غذای کودک نمک اضافه نکنید. نمک به کلیههای کودک آسیب میرساند و باعث کمبود آب بدن میشود.
– محصولات لبنیاتی باعث بروز آلرژی میشود. ممکن است پنیر حاوی باکتری لیستریا باشد. این باکتری موجب مسمومیت غذایی میشود.
– از مصرف ماهی و صدف بپرهیزید.
– غذا نباید تند و پرادویه باشد. ادویههای تند باعث تورم معده کودک میشود.
– از مصرف چای و قهوه بپرهیزید. در این مواد تانن وجود دارد. تانن مانع جذب آهن است. ماده دیگری که در قهوه وجود دارد کافئین است. کافئین مادهای تحریک کننده است و معده کودک قدرت هضم آن را ندارد.
غذاهای مناسب برای کودکان در ۴ تا ۶ ماهگی
علاوه بر شیر، سبزی و میوهها به غیر از مرکبات برای کودک مفید است. غلظت غذا باید به گونهای باشد که کودک بتواند به راحتی آن را بخورد. از مصرف غذاهایی که طعم غلیظی دارند بپرهیزید. کودکان در رشد تفاوت دارند. هنگام تنظیم برنامه غذایی برای کودک این مساله را در نظر بگیرید.
برای دیدن پربازدیدترین های نی نی نما لطفاً کلیک کنید…
دخترم سرلاک، حریره بادام و از این جور خوردنیا نمیخوره !
خیلی مهمه که بخوره ؟؟