درد لگن و کشاله ران در بارداری/ راه حلهای ساده برای مشکلات رایج بارداری!

درد لگن در طول بارداری یکی از علائم شایعی است که معمولاً زنان باردار آن را تجربه می‌کنند. این ناراحتی اغلب در اواخر بارداری و خصوصاً در طول سه ماهه سوم احساس می‌شود. دلیل رخ دادن درد لگن در بارداری آن است که در این زمان بدن مادر در حال آماده‌سازی خود برای زایمان است. درد و ناراحتی بیش از همه در پهلو احساس می‌شود، جاییکه نوزاد در هنگام حضور در رحم معمولاً در آن قرار دارد.

علت ها
در طول بارداری، بدن مادر هورمون‌هایی را آزاد می‌کند که به بافت‌های همبند اجازه می‌دهند شل و نرم شوند. در نتیجه، مفاصل و رباط‌های موجود در بین استخوان‌های لگن نیز شروع به شل شدن می‌کنند. افزایش انعطاف‌پذیری این استخوان‌ها در این زمان ضروری است، زیرا به نوزاد اجازه می‌دهد که در زمان زایمان در بدن مادر جابجا شود. بخشی از درد و ناراحتی احساس شده توسط مادر ناشی از درد پایین کمر، تغییرات در وضعیت قرارگیری بدن و سنگین‌تر شدن رحم است.

افزایش فشار بر عصب سیاتیک هم دلیل دیگر درد لگن در بارداری است. دو عصب سیاتیک موجود در بدن از پایین کمر تا مچ پاها کشیده شده‌اند. وقتی بزرگ شدن رحم باعث فشار بر این عصب‌ها می‌شود، مادر دچار درد، بی‌حسی یا یک احساس سوزش در کفل‌ها، لگن و ران‌ها می‌شود. به این مشکل بیماری سیاتیک گفته می‌شود.

با نزدیک شدن موعد زایمان، نوزاد وضعیت قرارگیری خود در رحم را تغییر می‌دهد، که این به احتمال زیاد احساس ناراحتی مادر را کم می‌کند. معمولاً بروز درد سیاتیک در دوران بارداری امری طبیعی است، با این حال باید پزشک از وجود آن آگاه شود، زیرا بیماری سیاتیک دلایل دیگری دارد که شایع نبوده، اما در عین حال جدی هستند.

دلیل دیگری که می‌تواند باعث درد لگن در طول سه ماهه دوم بارداری شود درد رباط گرد است. نشانه بارز درد رباط گردد وجود دردهای شدید در شکم، لگن و کشاله ران‌ها است. معمولاً درد لگن در بارداری با تغییر وضعیت یا حرکت کردن سریع تشدید می‌شود.

راه های مقابله
توصیه‌هایی به مادران باردار

تا جایی که درد اجازه می‌دهد فعال باشید، و از فعالیت‌های که دردتان را شدیدتر می‌کنند بپرهیزید.
هر وقت که توانستید استراحت کنید.
کفش‌های بدون پاشنه و حمایت کننده ی پا بپوشید.
در یک وضعیت راحت بخوابید؛ برای مثال، به پهلو و با یک بالش در بین پاها.
از پله‌ها یکی‌یکی بالا و پایین رفته، و یا عقب عقب یا به حالت نشسته از آن‌ها بالا بروید.
روی یک پا نایستید.

راه حلهای ساده برای مشکلات رایج بارداری

تهوع همراه با استفراغ يا بدون استفراغ

اين حالت بخصوص به هنگام صبح، يكي از اولين نشانه هاي حاملگي و از عوارض شايع اين دوران است كه اغلب در اواخر ماه سوم خود به خود بهبود مي يابد. براي مقابله با اين ناراحتي خوردن يك تكه نان برشته يا بيسكويت قبل از برخساتن از رختخواب، مصرف غذا به مقدار كمتر ولي در دفعات بيشتر در طول روز، خودداري از مصرف غذاهاي نفاخ ، چرب و پرادويه توصيه مي شود. در صورت داشتن استفراغ هاي شديد، مكرر و به دفعات زياد به كاركنان بهداشتي مراجعه شود.

پدر عزيز: در اين مواقع اظهار همدردي شما و اطرافيان در كم كردن تاراحتي همسرتان موثر است.

تكرر ادرار

در ابتداي بارداري معمولاً به علت بزرگ شدن رحم و فشار آن بر روي مثانه دفعات ادرار كردن بيشتر ميشود. بعدها ممكن است به علت تغيير وضع رحم و خارج شدن آن از لگن ، فشار آن بر مثانه كمتر شده و اين حالت از بين برود. ولي در اواخر حاملگي با پائين آمدن سر جنين به داخل لگن و فشار ناشي از آن دوباره تكرر ادرار ديده ميشود.

توصيه ميشود خانم باردار از مصرف مايعات قبل از خواب خودداري كند. ضمنا هرگز ادرار خود را نگه ندارد زيرا اين كار باعث مشكلات ادراري ميشود. در صورتي كه تكرر ادرار همراه با سوزش و درد زير شكم باشد نشانه عفونت ادراري است و بايد با كاركنان بهداشتي درماني مشورت شود.

خستگي و خواب آلودگي

در اوائل حاملگي بيشتر زنان احساس خستگي و خواب آلودگي مي كنند. معمولاً اين حالت بعد از ماه چهارم بارداري برطرف مي شود. استراحت بيشتر و تغذيه صحيح در اين مواقع لازم است.

يبوست

بسياري از خانمها كه در حالت عادي اجابت مزاج طبيعي دارند ممكن است به علت تغييرات هورموني و كند شدن حركات روده و كاهش فعاليت جسماني در حاملگي دچار يبوست شوند.

مصرف زياد مايعات در طول روز ( حدود ۶تا ۸ ليوان در روز )، استفاده از ميوه و سبزيجات تازه ، مصرف غذاهاي حاوي فيبر زياد مثل نان سبوس دار و عادت به اجتبت مزاج در ساعات معيني از روز در جلوگيري از اين حالت موثر است. همچنين قدم زدن در طول روز در رفع اين حالت مفيد مي باشد.

مصرف ملين در حاملگي توصيه نميشود ،‌به جز مواردي كه پزشك يا ماما تجويز مي كند.

تنگي نفس

به علت بزرگ شدن رحم و افزايش فشار آن به قسمت پائين ريه ها و نيز اثرات هورمون هاي مربوط به بارداري، ممكن است محتصري احساس تنگي نفس و تند شدن تنفس ايجاد شود. گذاشتن چند بالش زير سر و شانه ها و قرار گرفتن به حالت نيمه نشسته و اجتناب از پرخور در كاهش تنگي نفس به هنگام خوابيدن كمك مي كند.

زياد شدن ترشحات مهبل ( واژن)

در طول حاملگي ترشحات واژن افزايش مي يابد كه اين ترشحات سفيد رنگ يا بي رنگ ، غليظ و بدون بو است. در اين موارد لازم است ناحيه تناسلي خشك نگه داشته شده و بهداشت رعايت شود.

در صورتي كه رنگ ترشحات زرد يا مايل به سز شده با خارش، سوزش و يا بوي بد همراه باشد بايد به پزشك يا ماما مراجعه شود.

گرفتگي عضلات پا

از نيمه دوم بارداري به علت بزرگي رحم و فشار روي اعصاب،‌گرفتگي عضلات پاها شايع است.

گرم نگه داشتن و ماساژ عضلات باعث كم شدن گرفتگي عضلات و كاهش درد مي شود. چنانچه با اين اقدامات گرفتگي عضلات رفع نشد ، ممكن است علت آن اختلال كلسيم باشد ، در اين صورت بهتر است با پزشك مشورت شود. 

كمر درد و پشت درد

در برخي خانم ها بزرگ شدن رحم باعث انحراف مهره هاي كمر، به سمت جلو شده و در د پشت و كمر ايجاد مي كند . استراحت و پوشيدن كفش پاشنه كوتاه ، استفاده از كمر بند مخصوص حاملگي، انجام حركات ورزشي مناسب و گرم نگه داشتن اين قسمت ها در كاهش درد موثر است.

توصيه مي شود اين مادران بر روي تشك هاي سفت بخوابند.

واريس

در حاملگي گاهي به علت افزايش وزن بدن، سنگيني رحم و فشار آن به رگهاي بزرگ در لگن و سياهرگهاي پشت ران و ساق پا، جريان خون مختل شده و واريس ايجاد مي شود.

در اين حالت عروق پا متورم و دردناك است. درد و ناراحتي ناشي از واريس را مي توان ن با استراحت و نگه داشتن پاها ( ساق و ران ) در سطحي بالاتر از سطح بدن ،كم كرد.

مادر بايد دراز كشيده و پاهاي خود را روي صندلي يا چند بالش قرار دهد و از ايستادن يا نشستن به مدت طولاني خودداري كند. پوشيدن جواب هاي مخصوص با مشورت پزشك يا ماما نيز در اين موارد توصيه ميشود.

درد كشاله ران

با بزرگ شدن رحم ممكن است خانم باردار دردهاي مبهمي در كشاله ران احساس كند. اغلب اين دردها با استراحت رفع ميشود.

اگر اين گونه دردها مداوم شد بايد به پزشك يا ساير كاركنان بهداشتي مراجعه شود.

بي خوابي

با افزايش ماههاي حاملگي به علت بزرگ شدن شكم ، حركات جنين ، درد پشت ، كمر درد و تنگي نفس به تدريج خوابيدن براي مادر مشكل مي شود. نوشيدن يك ليوان شير گرم قبل از رفتن به بستر، گذاشتن كيسه آبگرم بر روي پاها، چند دقيقه قرم زدن در هواي آزاد، حمام كردن با آب گرم و نخوردن غذاهاي سنگين در رفع بيخوابي موثر است.

از نيمه دوم بارداري بزرگي رحم و فشار آن به رگهاي خوني باعث اختلال در رسيدن خون به جفت، جنين و بعضي از اندام هاي زن باردار ميشود. براي خون سازي بهتر، زن باردار بايد از خوابيدن به پشت خودداري كرده و به پهلو بخوابد.

سوزش سر دل

يكي از شايع ترين شكايات زنان حامله سوزش سر دل يا ترش كردن است كه معمولاً در اثر برگشت محتويات معده به مري به موجود مي آيد. در اكثر خانمهاي باردار اين حالت خفيف است و با مصرف غذا با حجم كمتر و در وعده هاي بيشتر، حذف غذاهاي دير هضم ، چرب ، سرخ كرده و پر ادويه از رژيم غذايي و خودداري از تند خوردن غذا بهبود مي يابد.

بهتر است مصرف شكلات ، قهوه ، چاي و ساير نوشيدني هاي حاوي كافئين محدود شود. در صورتي كه با رعايت اين موارد سوزش سر دل ادامه داشت به كاركنان بهداشتي مراجعه شود.

خارش

از نيمه دوم بارداري به بعد به علل مختلف از جمله بزرگ شدن رحم، به تدريج عضلات و پوست شكم كشيده مي شود. در اين حالت برخي از خانمها از خارش پوست شكم و گاهي ساير نواحي بدن شكايت دارند.

پوشيدن لباس هاي گشاد و آزاد، حمام كردم با آب ولرم و استفاده كمتر از صابون در محل خارش ، همچنين ماليدن محلو ل هاي نرم كننده براي كاهش خارش مفيد است.خاراندن پوست سبب خارش بيشتر مي شود بنابراين بنابراين بهتر است از اين كار خودداري و در صورت شديد بودن خارش و يا ايجاد ضايعات پوستي در ناحيه خارش به پزشك يا ماما مراجعه شود.

احساس ضعف و سستي

به علت تغييرات هورموني ناشي از حاملگي ممكن است مادر احساس ضعف و بي حالي كند.

در اين موارد استفاده از هواي تازه و محيط آرام و دور از ازدحام ،‌تنفس عميق، انجام حركات ورزشي سبك، خودداري از تغيير وضعيت ناگهاني مثلاً حالت نشسته به ايستاده يا حالت خواييده به نشسته توصيه مي شود.

ويار

بعضي از زنان در بارداري به مواد خاصي در اطرف خود حساس ميشوند. مثلاً از برخي غذاها يا بوها شديداً ناراحت ميشوند، يا برعكس به خوردن برخي مواد تمايل پيدا مي كنند.

ويار غذايي شديدترين نوع ويار در حاملگي است. گاهي تمايلات ناجوري در خانمهاي باردار ديده ميشود. مانند خاك خوري ، خوردن برفك يخچال و يا ساير مواد مضر. لازم است اين افراد ضمن خودداري از اين كار با پزشك يا ماما مشورت كنند. زيرا ممكن است اين حالت به علت كمبود ماده خاصي در بدن باشد.

اشتراک‌گذاری
16 نظر
  1. سلام هفته بیست ودوم هستم ا زدردمفاصل رنج میبرم لطفاکمک کنید

    1. سلام عزیزم شما باید معاینه شوید بهتره پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید تا آزمایشات لازم برای شما در خواست شود و شما را معاینه کنند موفق باشید.

  2. سلام خسته نباشید من تو هفته۲۸هستم ب شدت پای چپم درد میکنه ب طوری که اصلا نمیتونم راه برم۳ روز مداوم درددارم باید چی کار کنم؟

    1. سلام باید به پزشک معالج خود مراجعه نمایید تا علت مشکل شما بررسی شود .

  3. باسلام بر طبق سونو که قبلا دادم الان سن جنین ۹هفته ی تمامه اما اگه بخوام از اولین روز آخرین پریودم حساب کنم میشه اواخر هفته ی ۱۲ هستم
    اگه بخوام سونوسلامت بدم بر طبق کدوم باید حساب کنم(بر طبق سن جنین یا بر طبق سن بارداری). در ضمن بعضی وقتا به طور ناگهانی قسمت بالای رانم که متصل به زیرشکمم هست تیر میکشه علتش چی می تونه باشه؟

    1. سلام طبق سونوگرافی زیر نظر پزشک باید سن بارداری شما محاسبه شود.

  4. رگه های خونی درترشح شبیه سفیده تخم مرغ خطرناکه هفته چهل بارداریم

    1. بهتر است به پزشک مراجعه نمایید تا معاینه شوید.

  5. سلام من هفته سی یکم بارداری لگن درد و رانهام وزیر دلم درد میکنه راه رافتنا برام مشکل کرده خطرناک.که نیست؟

    1. سلام اگر گهگاهی این دردها را دارید وبا استراحت بهتر می شوید طبیعی است در غیر این صورت باید به پزشک مراجعه نمایید تا علت مشکل شما بررسی شود.

  6. سلام من درهفته ششم بارداری هستم ولی بسیارلگنم ورون هام دردمیکنه ایا خطرناکه واسه بچم ؟؟؟؟

    1. سلام دردهای پریودی که گهگاهی به سراغ شما می آید طبیعی است وجای نگرانی وجود ندارد علت آن تغییرات هورمونی در دوران بارداری است.

  7. سلام من کریمی هستم پنج ماه عروسی کردم این ما بعد از پری یک رابطه محافظت نشده داشتم یک هفته بعدش لکه بینی قهوه ای داشتم ولی همون دیقه یک عدد قرص اورژانسی خوردم ولی الان بعضی از علائم حامگی رو دارم ده روز بعد تیت گرفتم ولی منفی شد خواهش میکنم کمکم کنید

    1. سلام تا ۳ هفته بعد از مصرف قرص اورژانسی زمان دارید تا پریود شوید.

  8. سلام من حسنی هستم در هفته ی۲۷بارداری هستم کشاله ران سمت راستم خیلی اذیت میکنه طوری که نمیتونم پامو زمین بزارم لگن درد هم دارم اما کم ایا طبیعی یانه؟

    1. سلام باید به پزشک خود مراجعه نمایید تا علت مشکل شما با انجام سونوگرافی و آزمایش و گرفتن شرح حال بررسی شود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *