عفونت ادراری اغلب هنگامی رخ می دهد که باکتری ها از طریق مجرای ادرار وارد بدن شما شوند و در مثانه رشد کنند. علائم آن می تواند شامل التهاب، تکرر ادرار، درد و سوزش ادرار و یا ادرار یا بوی بد شدید باشد…
ادرار خونی (HEMATURIA) به معنی دفع خون از سیستم دستگاه ادراری توسط ادرار می باشد. دفع خون توسط ادرار ممکن است دردناک و یا بدون درد باشد.
وجود خون در ادرار به دو فرم می باشد، یا توسط بیمار ادرار خونی قابل مشاهده است و معمولا” رنگ آن شبیه چای و یا خون کامل می باشد. و فرم دیگر وجود خون در سیستم دستگاه ادراری توسط آزمایش ادرار است. دفع خون توسط ادرار ممکن است دردناک و یا بدون درد باشد.
بنابراین دفع خون توسط ادرار همراه با علامت و یابدون علامت است و یا ادرار کاملا” خونی که توسط بیمارقابل ملاحظه است و یا توسط آزمایش ادرار، خون نشان داده می شود. دفع خون زودگذر و یا دائمی می باشد و می تواند تنها علامت سیستم دستگاه ادراری و یا می تواند همراه با دفع پروتئین توسط کلیه باشد.
در علم پزشکی ادرار خونی یا هماچوری، وجود گلبولهای قرمز در ادرار است و ممکن است علت آن ناشناخته باشد. در ادرار خونی سیستم دستگاه ادراری از کلیه و سایر قسمتهای سیستم دستگاه ادراری مثل حالب ها، مثانه، پروستات و مجاری ادرار، خون وارد ادرار می شود. لذا با در نظر گرفتن سن، ادرار خونی واضح و یا وجود ادرار در آزمایش که به آن میکروسکوپیک می گویند، پزشک باید محل خونریزی در سیستم دستگاه ادراری را مشخص وبا توجه به علت، درمان صورت گیرد.
مردم به دلائل خیلی جدی دچار ادرار خونی می شوند، در حالی که در بسیاری موارد علت آن خوش خیم است. ممکن است علت ادرار خونی نامشخص باشد و یا ممکن است علت آن خوش خیم باشد مثل سنگ کلیه و یا علت آن بدخیم مانند سرطان کلیه، حالب، مثانه، پروستات و یا مجرا باشد. بنابراین علت می تواند غیرقابل توجه تا مرگ آور باشد.
اگر گلبولهای سفید همراه با خون در ادرار باشد، در این حالت شانس وجود عفونت ادراری بسیار زیاد است.
علت های ادرار خونی
عفونت سیستم دستگاه ادراری
سنگ های کلیه، مثانه، حالب
بیماری ژنتیکی کیستیک کلیه
سرطان کلیه، سرطان پروستات و مثانه
بزرگی خوش خیم پروستات بخصوص در مردان بالای ۵۰ سال
وجود سوند در مجرا
فعالیت های بسیار شدید مثل مسلبقات دو میدانی ۱۰۰ متر
بدون علت
وجود خون در ادرار
سایر علل که کمتر شایع بوده و احتمال ادرار خونی کمتر است
بیماری که در آن گلومرول موجود در کلیه خونریزی می کند وبنام بیماری نفروپاتی IGA نامیده می شود.
بیماری آلپورت
سرطان خونی سیکل سل
بیماری انگلی شیستوزوما که مثانه را گرفتار می کند
دیدن سیستم دستگاه ادراری با وسیله سیستوسکوپ
عفونت پروستات
عفونت مجرا
بیماری کلیه
وجود هموگلوبین که بعلت شکسته شدن (همولیز) گلبولهای قرمزوارد ادرار می شود که این حالت در بیماری هموگلوبینوری شبانه PAROXYSMALدیده می شود.
فشارخون بدخیم که در بیماری نکروز گلومرول کلیه دیده می شود.
آلرژی و حساسیت ممکن است بندرت در بچه ها باعث ادرار خونی شود.
فشارخون ورید کلیه چپ که باعث ادرار خونی می شود. این حالت را به آن بیماری NUTCKER هم می گویند.
تنگی محل حالب به لگنچه کلیه (UPJO) بندرت باعث وجود خون در ادرار می شود.
بیماری نفریت کلیه در ورزشکاران بعلت فعالیت شدید
سندرم بیماری آلپورت
داروها مثل سولفونامید، ریفامپین، فنی توئین
عفونت های دستگاه ادراری
عفونت ادراری اغلب هنگامی رخ می دهد که باکتری ها از طریق مجرای ادرار وارد بدن شما شوند و در مثانه رشد کنند. علائم آن می تواند شامل التهاب، تکرر ادرار، درد و سوزش ادرار و یا ادرار یا بوی بد شدید باشد. برای برخی افراد، به ویژه بزرگسالان، تنها نشانه ى بیماری ممکن است خون میکروسکوپی باشد.
عفونت های کلیوى
عفونت های کلیوی (پیلونفریت) ممکن است هنگامی رخ دهند که باکتری ها از گردش خون به کلیه وارد شوند یا از وریدها به سمت کلیه ها حرکت کنند. علائم و نشانه ها اغلب شبیه به عفونت های مثانه هستند، هرچند عفونت های کلیوی احتمالا موجب تب و درد کمر می شوند.
سنگ مثانه یا کلیه، مواد معدنی در ادرار غلیظ است که گاهی اوقات رسوب می کنند و بلورهای روی دیواره های کلیه یا مثانه را تشکیل می دهند. با گذشت زمان، کریستال ها می توانند تبدیل به سنگ های کوچک و سنگین شوند. سنگ ها به طور کلی بدون درد هستند و احتمالا نمی دانید که آنها را دارید، مگر اینکه آنها باعث انسداد شوند. سنگ های مثانه یا کلیه همچنین می توانند خونریزی ناخالص و میکروسکوپی را نیز ایجاد کنند.
پروستات بزرگ
غده پروستات در واقع زیر مثانه و اطراف قسمت بالای مجاری مثانه، اغلب در حال رشد است. هنگامی که اندازه ى غده افزایش می یابد، مجرای ادرار را فشرده و بخشی از جریان ادرار را مسدود می کند.
علائم و نشانه های پروستات بزرگ شده (هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا BPH) شامل ادرار کردن، نیاز فوری یا مداوم به ادرار کردن و یا خون قابل مشاهده یا میکروسکوپی در ادرار است. عفونت پروستاتیت می تواند علائم مشابهی ایجاد کند.
بیماری کلیوی
خونریزی ادراری میکروسکوپی یک علامت رایج از گلومرولونفریت است که سبب التهاب سیستم تصفیه ى کلیه می شود. گلومرولونفریت ممکن است بخشی از یک بیماری سیستمیک، مانند دیابت باشد، یا می تواند به تنهایی رخ دهد. همچنین می تواند ناشی از عفونت های ویروسی یا استرپتوکوک، بیماری های ریه (واسکولیت) و مشکلات ایمنی مانند نفروپاتی IgA، که مویرگ های کوچک در کلیه ها (گلومرول ها) را کنترل می کنند، باشد.
سرطان
خونریزی قابل مشاهده ادرار ممکن است نشانه ى پیشرفت سرطان کلیه، مثانه یا پروستات باشد. متاسفانه، ممکن است علائم در مراحل اولیه وجود نداشته باشتد، زمانی که این سرطان ها قابل درمان هستند.
اختلالات ارثی
در آنمی داسى شکل، یک نقص حقیقی هموگلوبین در گلبول های قرمز خون که می تواند علت خون در ادرار باشد، هماچوری قابل مشاهده و میکروسکوپی است. همچنین می تواند سندرم آلپورت باشد که بر روى غشاهای فیلتراسیون در گلومرول کلیه تاثیر می گذارد.
آسیب کلیه
یک ضربه یا آسیب به کلیه های شما ناشى از تصادف یا ورزش، می تواند باعث وجود خون در ادرار شود.
داروها
آسپرین
داروهای ضد سرطان سیکلوفسفامید (سایتوکسان) و پنی سیلین می توانند باعث خونریزی ادراری شوند. گاهی اوقات اگر دارو هاى ضد انعقادی مانند آسپیرین و هپارین مصرف مى کنید ممکن است شرایطی را ایجاد کنند که مثانه شما خونریزی کند.
تمرین های ورزشی دشوار
اگر چه این مورد به ندرت اتفاق می افتد، اما کاملا معلوم نیست که چرا ورزش شدید ممکن است به هماچوری نادر منجر شود. ممکن است به علت تروما به مثانه، کم آبی یا تجزیه ى گلبول های قرمز مرتبط با ورزش هوازی پایدار باشد. دونده ها اغلب تحت تأثیر قرار می گیرند، اگر چه تقریبا در هر ورزشکارى می تواند پس از تمرین شدید خونریزی ادراری ظاهر شود. علت هر چه که باشد، اگر خون در ادرار خود مشاهده کردید، بلافاصله با پزشک خود مشورت کنید.
تشخیص ادرار خونی
براساس گرفتن شرح حال و امتحان بالینی بیمار توسط پزشک قابل تشخیص است. مثلا” در جوانان که شانس سرطان در آنها نادر است با یک آزمایش ادرار عفونت نشان داده می شود و درمان با دادن دارو مسئله حل خواهد شد. در ادرار خونی به فعالیت های شدید فرد باید توجه کرد. اگر شک به وجود سنگ می باشد با سی تی اسکن می توان آنرا تشخیص داد.
در سنین بالا وجود خون در ادرار از اهمیت ویژه ای برخوردار است و شانس وجود سرطان وجود دارد. برای بررسی تومور(سرطان) مثانه از دیدن مثانه یا سیستوسکوپی استفاده می کنیم. گاهی ادرار خونی همراه با درد پهلو می باشد که به آن سندرم LOIN PAIN HEMATURIA می گویند.
سلام خسته نباشید.بنده ۳۶ سالمه امروز در تاریخ ۱۹/۸/۱۳۹۷ بعداز ادرارم چند قطره خون دیدن.درضمن چند روزی بود که در الت تناسلیم درد احساس میکردم درد مکرر نبود.
خواهش میکنم پاسخ دهید ممنون میشم
منم تقریبا شبیه مشکل دوستمون را دارم .امروز در حال رانندگی بودم که جهت ادرار پیاده شدم و با سوزش ادرار کردم و بعد از ادرار متوجه خون شدم و بار دوم بدون سوزش ادرار کردم و متوجه لکه خون در بین ادرار شدم. آیا مشکلم جدی است یا زیاد مهم نیست خواهشا مرا راهنمایی کنید لطفا.