جنین از چه زمانی از مادر تغذیه می کند؟!

از زمانی که تخمک بارور شده تبدیل به بلاستوسیت می شود و در رحم لانه گزینی می کند رشد جفت نیز آغاز می شود و جنین از طریق جفت و به وسیله ی بند ناف از مادر تغذیه می کند و از هفته دوازدهم بارداری نیز، جنین شروع به بلع مایع آمنیوتیک می‌کند…

جنین از چه زمانی از مادر تغذیه می کند

مواد غذایی از طریق جفت و بواسطه بند ناف به جنین می رسد. جفت یک اندام موقت است که از عروق خونی و غشایی تشکیل شده که مادر و جنین را به هم وصل می کند.

از زمانی که تخمک بارور شده تبدیل به بلاستوسیت می شود (توپ توخالی سلولی) و در رحم لانه گزینی می کند رشد جفت نیز آغاز می شود.

سلول های داخلی بلاستوسیت تبدیل به جنین و لایه خارجی آن با پوشش داخلی رحم مادر پر خون می شود. شکل گیری عروق خونی بین رویان و رحم مادر تا زمانی که خون در همه رگ های رویان جریان پیدا کند ادامه دارد تا مواد مغذی از مادر به جنین برسد.

جنین از هفته دوازدهم بارداری شروع به خوردن مایع آمنیوتیک می کند. ذائقه، سلیقه غذایی و حس چشایی ما پدیده‌‌هایی اکتسابی هستند و در طول دوران زندگی‌مان از کودکی تا بزرگسالی شکل می‌گیرند. خوردن غذاهای گوناگون و تکرار مزه‌های مختلف بخصوص در دوران کودکی سبب می‌شود که به آن مزه‌ها عادت کنیم و در نظرمان خوشایند جلوه کنند. گاهی نیز به سبب دلایل روانی مانند اجبار به خوردن برخی غذاها برخلاف میلمان، ممکن است حس ما تغییر کرده و نسبت به آنها نظر منفی پیدا کنیم.

اما شاید ندانید که ذائقه ما از پیش از تولدمان و زمانی که در رحم مادرمان هستیم شروع به شکل‌گیری می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد غذایی که مادران در زمان بارداری مصرف می‌کنند ذائقه فرزندانشان را در زندگی آینده شکل می‌دهد. در واقع حافظه غذایی انسان پیش از تولد کودک و در زمان جنینی شکل می‌گیرد.

دهان، بینی و جوانه‌های چشایی از حدود هفته هشتم بارداری که رویان انسان (توده انسانی شکل گرفته در رحم، از زمان تشکیل نطفه تا پایان هفتهٔ هشتم رویان و پس از آن جنین نامیده می‌شود.) به اندازه یک حبه انگور است، شکل می‌گیرد و در همین زمان اعصاب چشایی و بویایی در مغز شروع به تشکیل شدن می‌کنند.

از هفته دوازدهم بارداری، جنین شروع به بلع مایع آمنیوتیک می‌کند. مایع آمنیوتیک از رحم مادر تراوش می‌شود و ابتدا فقط حاوی آب و املاح است اما از حدود هفته دوازدهم تا چهاردهم بارداری این مایع حاوی پروتئین‌، کربوهیدرات‌، چربی و اوره است.

با افزایش سن جنین، وی قادر است مزه‌های اصلی مانند شیرین و تلخ را از هم تفکیک کرده و تشخیص دهد.

از ماه ششم بارداری جنین به تدریج قادر به تشخیص بوهای مختلف و به یادآوردن آنهاست تاجایی که نوزاد پس از تولد، بوی مایع آمنیوتیک مادر را به خاطر می‌آورد.

پس از تولد کودک انسان قادر به درک بوها و مزه‌های متفاوت است. حالا کودک متولد شده فرصت می‌یابد تا بوها و مزه‌های مختلف را امتحان کند. انسان قادر است حدود ده هزار بوی متفاوت را تشخیص دهد. زبان کودک انسان حاوی حدود سی هزار جوانه چشایی است و با رسیدن به بزرگسالی میزان آن به حدود ده هزارتا کاهش یافته و با پیشرفتن سن از تعداد آنها کم می‌شود.

شکل گیری بند ناف
در ابتدای شکل گیری، رویان و جفت از طریق طناب عروقی که با حلقه ابتدایی بند ناف احاطه شده اند به هم وصل می شوند. با رشد رویان و شکل گیری جنین، طناب عروقی نیز رشد کرده و به دو شریان و یک ورید تبدیل می شود که همزمان با رشد دستگاه گوارش از میان حلقه بند ناف خارج می شود و بند ناف بلندتری شکل می گیرد. از طریق بند ناف خون از مادر به جنین و از جنین به مادر منتقل می شود.

هر چیزی که مادر به عنوان غذا میل می کند توسط دستگاه گوارش به ذرات کوچک تری که بدن بتواند آنها را جذب کند، تجزیه می شود. مواد مغذی وارد جریان خون مادر شده و از طریق جفت وارد جریان خون جنین می شود. علاوه بر مواد غذایی هضم شده، بدن مادر دائما از ماهیچه، چربی و استخوان های خود برای تامین پروتئین، چربی و کلسیم جنین استفاده می کند و این مواد مغذی وارد جریان خون مادر می شوند پس از جذب مواد مغذی توسط جفت، این عضو همه مواد مغذی را به جنین می رساند و نیازهای بدن جنین را تامین می کند.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *