در بعضی مواقع همچون سابقه زایمان پیش از موعد، ممکن است پزشک زوجین را از آمیزش جنسی و یا رسیدن به اوج لذت جنسی باز دارد. در چنین مواقعی هم بایستی شوهر خویشتن دار باشد و بر همسر خویش به خاطر عدم تمکین کامل فشار نیاورد که این امر باعث رنج همسر شده و شاید بعد از زایمان این کارهای شوهر باعث سردی همسر شود…
به دلایل مختلف روانشناسی و پزشکی، برخی از زنان در دوران بارداری و بعد از زایمان دچار افسردگی و اختلالات روحی میشوند. از علائم این نابهنجاری میتوان به خشم غیر عادی، گریههای مکرر، زود رنجی، نوسانات خلقی، احساس بی ارزش بودن، افکار نادرست و احیانا خطرناک، بی احساسی شدید نسبت به نوزاد، مشکلات جسمی و اختلال در تغذیه نام برد.
یکی از افراد و شاید مهمترین کسی که میتواند به همسرتان کمک کند، خودِ شما هستید! شما به عنوان همسر و مردِ زندگی میتوانید نقش پررنگی در بهتر شدن حال همسرتان داشته باشید.
بعضی از مردان واقعا نمیدانند که مسئولیتشان در قبال یک زن باردار چیست. مثلا عده ای از مردان نمیدانند وقتی همسرشان از حالت تهوع صبحگاهی رنج میبرد این مرد خانواده است که انجام برخی کارها مثلا خرید از سوپرمارکت را انجام دهد. یا حتی آن عدهای هم که برای خرید به سوپرمارکت میروند نمیدانند چه چیزی بخرند و چه چیزی برای همسرشان خوب است.
این بیتوجهی همسر در دوران بارداری چندان برای زنان خوشایند نیست. در این موارد ارتباط با همسر و یادآوری برخی وظایف پدرانه میتواند مشکلگشا باشد. چون زنان در این دوران صبر و تحمل کمتری دارند و نسبت به بیتوجهی همسر احساس بدی پیدا میکنند و در نتیجه ممکن است از او متنفر شوند.
در این دوران مردان ممکن است کمی ازهمسرشان فاصله بگیرند. چون مردان برخلاف زنان از روش متفاوتتری برای حلوفصل مشکلات استفاده میکنند. آنها بر خلاف زنان که همواره در مورد مسایلشان به گفتوگو میپردازند، از مشکل فاصله میگیرند.
تغییرات دوران بارداری و مشکلاتی که در نتیجه تغییرات هورمونی برای زنان به وجود میآید باعث میشود مردان کمی کلافه شوند و متاسفانه به جای حل صورت مساله، خودِ مساله را پاک کنند. در واقع دلیل سردی مردان نداشتن یک راه حل درست برای مشکل به وجود آمده است. این موضوع در ظاهر ساده باعث تنفر زنان از مردان میشود.
زنان باردار انتظار دارند که همسرانشان با آنها مهربان و منصافه رفتار کنند, اما مشکل اینجاست که بسیاری از مردان در برقراری ارتباط و بیان احساساتشان به زنان مشکل دارند.
در بعضی مواقع همچون سابقه زایمان پیش از موعد، ممکن است پزشک زوجین را از آمیزش جنسی و یا رسیدن به اوج لذت جنسی باز دارد. در چنین مواقعی هم بایستی شوهر خویشتن دار باشد و بر همسر خویش به خاطر عدم تمکین کامل فشار نیاورد که این امر باعث رنج همسر شده و شاید بعد از زایمان این کارهای شوهر باعث سردی همسر شود.
بزرگ شدن شکم، تغییراتی که گاه در چهره ایجاد می شود و در برخی بانوان همراه با ظهور لکه هایی روی صورت است همه و همه باعث می شود که زن باردار نگران بی توجهی عاطفی احتمالی شوهرش باشد. زن درشرایط عادی دوست دارد که همسرش از زیبایی ظاهری و ویژگی های اختصاصی اش تعریف کند، بر این اساس شکل گیری چنین احساساتی با آغاز دوران بارداری طبیعی است. در این شرایط به شوهران توصیه می شود:
۱- شگفت زدگی توأم با علاقه و توجه خود را از تغییرات پیش رو اعلام کنید.
۲- گاهی درباره این تغییرات با همسرتان با حوصله صحبت کنید و از احساس و حالاتش پرس و جو کنید.
۳- مطالعه کنید و از دایره اطلاعات خود استفاده کنید و به او اطمینان دهید که می دانید این تغییرات موقتی است و برطرف خواهد شد.
۴- جادوی همدلی را فراموش نکنید. توصیه می کنیم از ظاهر سازی و همدلی زبانی و تصنعی پرهیز کنید. او همسر شماست و از نظر عاطفی و روانی بسیار به شما نزدیک و وابسته است و می تواند احساسات واقعی را از احساسات تصنعی تشخیص دهد.
۵- اگر احساسات شما واقعی باشد و صمیمانه همسرتان را دوست داشته باشید، طبیعی است که شما نیز تغییراتی را در خود احساس کنید. این را با همسرتان در میان بگذارید.
نقش مردان در دوران بارداری همسر
این زمان میتواند یکی از شیرینترین و خاطره انگیزترین دوران زندگی هر زنی باشد، به شرطی که بدون دغدغه و با آرامش روانی سپری شود. همراهی شما در این دوران بسیار موثر است.
• بیشتر از قبل به او محبت کنید. از نوازش کردن و بوسیدن او غافل نشوید.
• در کارهای شخصیاش کمک او باشید. موهایش را شانه بزنید، ناخنهایش را لاک بزنید، حتی گاهی آرایشش کنید.
• با او درباره آینده و زندگی سه نفره یا چهار نفرهتان صحبت کنید. از خیالپردازی کردن خجالت نکشید.
• به او اطمینان قلبی بدهید که پدر خوبی برای فرزندتان و همسر خوبتری برای او خواهید بود.
• به پاس زحمات و سنگینی باری که حمل میکند برای او هدیه بگیرید.
• در این دوران در مورد افسردگی بعد از زایمان و علائم آن اطلاعات کسب کنید.
• بیشتر از قبل برایش وقت بگذارید. او را در دکتر رفتن و سونوگرافیها همراهی کنید.
• برنامههای تفریحی بچینید؛ دیدن فیلم، رفت و آمد با اقوام و دوستان، خواندن کتابهای ترببت فرزند، پیادهرویهای سبک روزانه و سفرهای کوتاه میتواند روحیه مادر آینده را با نشاطتر کند.
• داشتن آرامش بیشتر در بارداری یکی از دلایل کاهش احتمال افسردگی در بارداری است.
مراقبتهای بعد از زایمان
• به علت تغییرات هورمونی، زنان پذیرش بیشتری برای تغییرات روحی و احیانا افسردگی دارند.
• هر تغییر روحیه و ناراحتی را به افسردگی تفسیر نکنید و به همسرتان تلقین نکنید که افسرده شده است. علائمش را تشخیص دهید و خودتان دست به کار شوید تا او را از این وضعیت بیرون بکشید.
• حامی بودن مرد در این دوران بسیار طلایی است و زن بیشتر از هرکسی به حمایت همسرش نیاز دارد. این نیاز زمانی بیشتر میشود که از جانب خانوادهاش نیز پشتیبانی نداشته باشد. پس او را دریابید. روابط_عاطفی با همسرتان را بسیار محکمتر از قبل کنید.
• هرگز فرزندتان را نفر اول زندگی نکنید. همسرتان باید همیشه اولین نفر برای شما باشد. این اطمینان قلبی را به او بدهید که از قبل بیشتر دوستش دارید.
• همسرتان را در استرسها و دغدغههای تربیت و نگهداری فرزند کمک کنید. با او مشورت کنید. در مواردی که آگاهی ندارید به متخصص مراجعه کنید. در این صورت با آرامش بیشتری امور فرزندتان را رسیدگی میکنید.
• اگر همسرتان به دلایل بیتجربگی و خستگی و… اشتباه سهوی در نگهداری فرزندتان انجام داد، از سرزنش او پرهیز کنید. در عوض سعی کنید با یکدیگر صحبت کنید تا تجربه و دانستههایتان بیشتر شود.
• اگر همسرتان خودش را در امر نگهداری و تربیت فرزند سرزش میکند و خودش را بیعرضه و نالایق میداند، تمام تلاشتان را برای از بین بردن این توهم و تفکر کنید. به او بگویید که مادر نمونه و لایقی خواهد بود. این موارد در روزهای اول بعد از زایمان بیشتر دیده میشود. مثلا مادر از شیر نخوردن نوزاد یا از گریههای مداوم و مکرر کودک خسته و ناامید میشود و احساس میکند که توانایی نگهداری فرزندش را ندارد، که البته این اتفاقات به خاطر کمتجربگی و خستگیهای بعد زایمان است.
• مشغلههای کاریتان را کم کنید. بیشتر از قبل در خانه و در کنار همسر و فرزندتان باشید. در طول روز تلفن بزنید و حال هر دو را بپرسید. از خریدن هدیه و گل غافل نشوید.
مطمئن باشید هر قدمی که برای همسرتان برمیدارید، برای بهبود زندگی مشترک و تربیت بهتر فرزندتان است. نگرانیها و استرس مادر به فرزند منتقل میشود و در آینده ممکن است عوارض جبران ناپذیری داشته باشد. پس از هیچ کمکی دریغ نکنید.
به قول متخصص روابط زناشویی برای زنان بیش از هر چیز مهم است که مردان متوجه وقت و انرژی که گذاشته اند باشند. رفتن به آرایشگاه یا مرتب کردن ناخن و لاک و … یا ساعت ها در فروشگاه ها با وسواس کامل برای یافتن لباس و کفشی که فکر می کنند برقامت شان زیبا است و شما هم حتما او را قشنگتر خواهد دید واقعا نفسگیر است.
خانم ها فقط می خواهند بعد از این همه تلاش در رویارویی با شما ببینند که شما قدر این کارشان را می دانید. برای آنها تشکر و خشنودی شما از حوصله و توجهی که برای رابطه زناشویی می گذارند مهم است. برای همین کافی است وقتی این بار در مقابل چشمان منتظر و کنجکاو عزیزتان قرار گرفتید خودتان را به در و دیوار نزنید که یک چیز مشخص و تغییر یافته را در ظاهر او کشف کنید.
به قول دکتر Tracy Thomas این هماهنگی که از آن در روانشناسی رفتاری با عنوان behavioral conditioning یاد می کنند نوع تطبیق پذیری از واکنش است که قرار اصلی آن حمایت و مثبت دیدن نیت رفتار متقابل است و به دنبال یافتن دلایل غیرضروری و منفی نیست.
اگر کفشی که خریده است کمی زیادی کوچک است یا کمی زیادی براق است لازم نیست متخصص و طراح کفش بشوید. کافی است بگویید :« چقدر این کفشها قشنگند توی پای تو» یا اگر موهای سرش را زیادی کوتاه کرده است چون می دانید بخشی از تصمیم او به خاطر خوشایند شما بوده است و می دانید که دو هفته دیگر موهایش به حدی که مطلوب شما است می رسد کافی است بگویید: « خیلی دوستت دارم چون مدام حالت های مختلفی از جذاب بودن داری»