ایا قرص گلوکوفاژ باعث بارداری میشود؟!

قرص گلوکوفاژ در دسته داروهای ضد دیابت قرار دارد و ناباروری مرتبط به سطح انسولین را درمان می‌کند. پس ممکن است قرص گلوکوفاژ باعث بارداری شود؛ البته تأثیر آن در کاهش وزن و لاغری نیز با کاهش میل به غذا ملموس است. این دارو به دستور پزشک در کنار سایر داروهای ضد دیابت یا انسولین و یا به تنهایی مورد استفاده قرار گرفته و می‌تواند با عوارض بسیار جدی از قبیل ایجاد اسیدوز لاکتیک، ظهور علائم شبه آنفولانزا و حتی در برخی موارد افزایش وزن همراه باشد. مصرف‌کننده ممکن است تغییراتی در چرخه قاعدگی مشاهده کند و احتمال بارداری (با القا تخمک‌گذاری) افزایش یابد. در این مقاله به بررسی موارد مصرف و اطلاعات کلی مربوط به این قرص می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

معرفی قرص گلوکوفاژ
گلوکوفاژ نام تجاری قرص متفورمین است که برای کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ و همچنین کاهش وزن افراد چاق تجویز می‌شود. همچنین در برخی موارد برای افرادی که به سبب عدم تخمک‌گذاری نابارور بوده و یا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند، تجویز خواهد شد. قرص گلوکوفاژ برای درمان دیابت غیر وابسته به انسولین مصرف می‌شود، نیمه عمر این دارو تقریباً دو ساعت و نیم بوده و به طور عمده از کلیه‌ها دفع می‌شود. این قرص نباید برای کودکان زیر ۱۰ سال مورد استفاده قرار گیرد.

نحوه مصرف قرص گلوکوفاژ
زمانی که این قرص برای بیمار تجویز می‌شود، معمولاً می‌بایست روزی ۱ الی ۳ مرتبه در کنار وعده‌های غذایی مصرف شود. به بیماران توصیه می‌شود که در طول مصرف این قرص تا حد امکان مصرف مایعات را افزایش دهند. این قرص در دوزهای ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میلی گرم در بازار موجود است که انتخاب دوز مصرفی توسط پزشک و با توجه به شرایط سلامتی و پزشکی بیمار و همچنین با در نظر گرفتن سایر داروهای مصرفی انتخاب می‌شود.
معمولاً برای مهار عوارض جانبی، پزشک از دوزهای پایین آغاز کرده و رفته رفته آن را افزایش می‌دهد. یک ساعت از شبانه روز را «ساعت گلوکوفاژ» بنامید و آن را به خاطر داشته باشید؛ تا هر روز در همان ساعت مشخص قرص خود را مصرف کنید. در طول مصرف همواره قند خون خود را به طور مرتب بررسی کنید و هرگونه کاهش و افزایش را سریعاً به پزشک خود اطلاع دهید.

موارد مصرف، عوارض جانبی و تداخل دارویی
موارد مصرف کنترل قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، کاهش وزن، مؤثر در تخمک‌گذاری و بارداری
عوارض جانبی ایجاد اسیدوز لاکتیک، آلرژی در قالب ظهور کهیر (درمان خانگی کهیر)، تنفس دشوار، ورم لب و صورت و زبان و حلق، تب و لرز، علائم آنفلوانزا، افزایش سریع وزن، سردرد، درد عضلانی، ضعف، تهوع خفیف، استفراغ و اسهال، نفخ و درد معده
تداخل دارویی ایزونیازید، دیورتیک‌ها، استروئیدها، فنوتیازین‌ها، داروهای تیروئیدی، OCP (قرص‌های خوراکی پیشگیری از حاملگی)، داروهای ضد تشنج، قرص‌های لاغری و داروهای ضد آسم، سرماخوردگی و ضد آلرژی‌، سولفونامیدها، مهارکننده‌های آنزیم منوآمین اکسیداز، بتابلوکرها و پروبنسید، فورزماید، نیفدیپین، تریامترن و …

منع مصرف قرص گلوکوفاژ
پزشک در صورت مشاهده برخی شرایط سلامتی از جمله قند خون پایین ( هیپوگلیسیمی)، نارسایی احتقانی قلب، کمبود هورمون های هیپوفیز، کاهش عملکرد غده آدرنال، کاهش سطح ویتامین B۱۲، اسید اضافی بدن، کم آبی، مسمومیت الکلی، حمله قبلی، مشکلات کبدی و مسائلی از این دست، دستور منع مصرف این قرص ضد دیابت را خواهد داد.

کلام آخر
قرص گلوکوفاژ معمولاً برای درمان دیابت نوع ۲ تجویز شده و برای افراد مبتلا به دیابت نوع اول (وابسته به انسولین) مناسب نیست. همچنین این دارو قند کبد را کاهش داده و با کنترل دیابت، خطر ابتلا به عوارض خطرناک دیابت پیشرفته از جمله حمله قلبی یا سکته مغزی را کاهش می‌دهد. در طول مصرف باید عوارض خطرناک این قرص از جمله وضعیت کشنده‌ی اسیدوز لاکتیک را در نظر داشت.

منبع خبر : برگرفته از setare

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *