از دست دادن یک دندان به ازای هر بارداری!/ بيماري لثه‌ و زايمان زودرس

درمان دندانپزشکي، حتي وقتي بارداريد
نترسيد! شما مي‌توانيد درمان دندان‌پزشکي خود را در طول دوره بارداري دريافت کنيد. حتما به دندانپزشک خود اطلاع دهيد که باردار هستيد. اين کار موجب مي‌شود وي برنامه‌ريزي مناسبي براي شما انجام دهد. البته اغلب اعمال سنگين دندانپزشکي تا حد امکان در طول دوره بارداري انجام نمي‌شود. اما ساير کارها را مي‌توان در اين مدت، به خصوص در سه ماهه دوم حاملگي انجام داد. در اين مدت، اعضاي بدن کودک شکل گرفته‌اند، خطري جنين يا مادر را تهديد نمي‌کند. در اين دوران بهتر است تا حد امکان راديوگرافي از دندان‌ها تهيه نشود اما در برخي موارد اورژانس‌هاي دندانپزشکي ايجاب مي‌کند که حتما عکس از دندان گرفته شود. در اين صورت بايد تدابير لازم را انديشيد و جنين را به وسيله پوشش‌هاي سربي، از دريافت اشعه در امان نگه داشت.
کودکان سربي!
حرف و حديث درباره امن بودن يا نبودن اين ماده ترميمي، تمامي ندارد! تا چندي پيش عنوان مي‌شد که ترميم آمالگام در طول دوره بارداري جاي هيچ‌گونه نگراني ندارد. اما به تازگي (حدود يک ماه پيش)، اداره غذا و داروي آمريکا اعلام کرده که دندانپزشک بايد پيش از ترميم دندان با آمالگام، بيمار را و به خصوص خانم باردار را از خطرات احتمالي جيوه موجود در آن آگاه سازد و به وي بگويد که احتمال دارد اين ماده روي سيستم عصبي جنين اثر بگذارد. درباره برداشتن ترميم‌هاي قديمي آمالگام هم بهتر است اين کار تا حد امکان به بعد از بارداري موکول شود چون برداشتن آمالگام مي‌تواند موجب پخش شدن بخار جيوه در هوا شود و به جنين آسيب برسد.
يک دندان، قرباني هر بارداري
حتما شما هم اين را شنيده‌ايد که مي‌گويند: «زنان، به ازاي هر بارداري، يک دندان خود را از دست مي‌دهند.» اما اين عقيده امروز رد شده است. بارداري به خودي خود هيچ اثري روي دندان‌ها ندارد. اين باور غلط از آ‌نجا شکل گرفته که در گذشته تصور مي‌شد جنين کلسيم مورد نياز خود را از دندان‌هاي مادر برمي‌دارد و همين امر سبب از بين رفتن دندان‌هاي مادر مي‌شود. اما امروزه ثابت شده که جنين، کلسيم و ساير مواد مورد نياز خود را از مواد غذايي که مادر مي‌خورد دريافت مي‌کند. اما اگر مادر در رژيم غذايي‌اش از غذاهاي حاوي کلسيم استفاده نکند، در اين صورت احتمال دارد جنين اين ماده را از استخوان‌هاي مادر (و نه دندان‌هاي او) بگيرد. علت از دست رفتن دندان در بيشتر زنان باردار، رژيم غذايي پرشکر همراه با بي‌توجهي به بهداشت دهان و دندان مادر و مراجعه نکردن او به دندانپزشک است.
بيماري لثه‌ و زايمان زودرس
در طول دوره بارداري، در لثه بيشتر زنان التهاب مختصري ديده مي‌شود. خون‌ريزي از لثه‌ هم زياد است. اين التهاب در لثه را ژنژويت مي‌نامند و چندان نگران‌کننده نيست. اما اگر اين وضعيت شديدتر شود، مي‌تواند به بيماري پيشرفته لثه به نام پريودنتيت منجر شود. در اين حالت علاوه بر التهاب شديد و خون‌ريزي، لقي دندان‌ها هم به چشم مي‌خورد و مي‌تواند نگران‌کننده باشد. ثابت شده که اين بيماري مي‌تواند موجب زايمان زودرس و تولد نوزاد با وزن کم شود. اگر چنين مشکلي براي شما به وجود آمد بايد بلافاصله نزد دندانپزشک يا متخصص لثه مراجعه کنيد. او با روشي غيرجراحي، سطوح ريشه دندان‌ها را تميز کرده و پلاک‌ميکروبي را از روي آن و از عمق لثه برمي‌دارد. اين کار، خطري براي مادر يا جنين ندارد و احتمال زايمان زودرس را در اين بيماران کاهش مي‌دهد.
دندان‌هاي غرق در اسيد
حالت تهوع و استفراغ، در اوايل صبح، به خصوص در ماه‌هاي اول بارداري، در بيشتر زنان باردار وجود دارد. استفراغ‌هاي مکرر موجب مي‌شود که محتويات اسيدي معده روي دندان‌ها بنشيند و سبب حل شدن ميناي دندان شود. اين امر در طولاني‌مدت سبب تخريب دندان‌ها خواهد شد. بايد توجه داشته باشيد که در صورت استفراغ، به مدت يک ساعت مسواک نزنيد چون سبب خراشيده شدن سطح مينا مي‌شود. به جاي آن، لايه‌اي خميردندان حاوي فلورايد روي سطح دندان‌ها بماليد و پس از مدتي آن را با آب بشوييد. استفاده از آن موجب مي‌شود اسيد از روي سطح دندان پاک شود و ميناي دندان به کمک فلورايد دوباره بازسازي شود.
مسواک و باز هم مسواک
مسواک زدن را فراموش نکنيد. هيچ‌چيز، حتي حالت تهوع موجب نمي‌شود شما دليلي براي مسواک نزدن داشته باشيد. دو بار مسواک زدن در طول روز براي شما از هر زمان ديگري واجب‌تر است. اگر هنگام مسواک زدن احساس تهوع مي‌کنيد، بهتر است از مسواک کوچک‌تري (براي مثال، مسواک اطفال) استفاده کنيد. هنگام مسواک زدن عجله نداشته باشيد و براي اين کار وقت بيشتري بگذاريد تا کمتر احساس تهوع کنيد. گاهي طعم خميردندان ممکن است موجب ناراحتي شما شود. در اين صورت بهتر است خميردندان خود را تغيير دهيد. علاوه بر آن، نخ کشيدن دندا‌ن‌ها را هم فراموش نکنيد. البته اين کار را هم بايد با ملايمت انجام دهيد تا به خون‌ريزي از لثه منجر نشود.
بخور نخورهاي بارداري
در طول دوره بارداري مصرف مواد غذايي سرشار از کلسيم، براي جنين اهميت زيادي دارد. شير، ماست و پنير منابع خوبي از کلسيم هستند که بايد در رژيم غذايي مادر قرار بگيرد.
زنان باردار به دليل کوچک شدن حجم معده، تمايل دارند که وعده‌هاي غذايي کم اما به دفعات زياد بخورند. همين امر مي‌تواند سبب بروز پوسيدگي‌هاي بيشتر شود. بهتر است در اين دوران از غذاها يا ميان‌وعده‌هاي شيرين و چسبناک استفاده نشود. ميوه‌ها و لبنيات کم‌چرب بهترين توصيه براي خانم‌هاي باردار هستند.

اشتراک‌گذاری
یک نظر
  1. آيا بعد از زايمان نيازمند درمان مشكلات لثه، به علت بارداري هستيم؟ در دوران بارداري مقدار هورمون‌هاي جنسي زنانه كه استروژن و پروژسترون نام دارند، در بدن زن باردار به‌طور مرتب افزايش مي‎يابد و در سه ماهه آخر بارداري مقدار توليد اين هورمون‌ها به بيشترين حد مي‎رسد. اين هورمون‌ها روي لثه‎ها اثر مي‎كنند و تغييراتي را كه بيشتر ناشي از پروژسترون است ايجاد مي‎نمايند. معمولاً افزايش شدت التهاب لثه در دوره بارداري، در ماه دوم يا سوم شروع مي‎شود و تا ماه هشتم افزايش مي‎يابد و بعد در ماه نهم مقداري كمتر مي‎شود.
    البته اگر در دوران بارداري به دليل وجود حالت تهوع، زن باردار از مسواك و نخ دندان كمتر از دوران قبل از بارداري خود استفاده كرده باشد ميزان جرم و ديگر رسوبات ميكروبي در دهانش بيشتر از مقدار قبل از بارداري خواهد بود.
    بايد توجه داشت كه در دهاني كه مرتب با مسواك و نخ دندان تميز نمي‎شده و در نتيجه جرم و رسوبات ميكروبي ديگر در آن تشكيل شده بوده، قبل از بارداري نيز التهاب لثه وجود داشته است اما مقدار و شدت آن كمتر بوده و در نتيجه احتمالاً به آن توجه لازم نمي‎شده است ولي پس از باردار شدن، التهاب لثه شدت بيشتري پيدا كرده، زن باردار ناچار به آن توجه مي‏نمايد و لذا ممكن است به اشتباه فكر كند اين تغييرات به علت بارداري ايجاد شده است.
    در دوره بارداري تركيب رسوبات ميكروبي دهان تغييراتي مي‎كند. مجموعه اين تغييرات باعث مي‎شود كه پاسخ لثه‎ها به حضور ميكروب‌ها شديدتر از حالت قبل از بارداري شود لذا براي پيشگيري لازم است كه در اين دوران تميز كردن دهان دقيق‎تر و شديدتر از دوران قبل از بارداري صورت گيرد.
    در واقع التهاب لثه در دوران بارداري مانند حالت عادي به علت رسوبات ميكروبي موجود در دهان ايجاد مي‎شود و نه به علت حاملگي. لازم است در پاسخ به نگراني شما عزيزان يادآور شوم تا دو ماه بعد از زايمان تناسب بين ميزان رسوبات ميكروبي موجود در دهان و شدت التهاب لثه به وضعيت قبل از بارداري برمي‎گردد.
    در هر حال بعد از زايمان تا وقتي كه رسوبات ميكروبي (جرم و پلاك ميكروبي) در دهان وجود داشته باشد، لثه خودبه‌خود به وضع سلامت برگشت نمي‎كند و لازم است كه عمل جرم‌گيري و تميز كردن كامل دهان انجام گيرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *