پوكی استخوان در بارداری بیماری نادری است، معمولا در مهرههای کمری ایجاد میشود. در ۳ ماهه سوم حاملگی یا اوایل بعد از زایمان شیوع بیشتری دارد. شکنندگی اسکلت در این افراد ممکن است در اثر تغییرات غیرطبیعی مربوط به حاملگی، در استخوان باشد و یا آنها که زمینه ژنتیک دارند فشار رحم بدترشان میکند. در بررسیهای این افراد مبتلا، سابقه مشابه در خانواده درجه یک دیده شده است. در حاملگی اول، بیشتر است و شانس تکرار در حاملگیهای بعدی کم است.
دفع كلسیم در بارداری
در حاملگی به صورت طبیعی، دفع کلسیم از ادرار افزایش مییابد. نوعی پوکی استخوان به نام پوکی استخوان گذرا Transient osteoporesis در لگن وجود دارد که این نیز نادر است. در زن و مرد دیده میشود در زنان سالم در ۳ ماهه سوم حاملگی ممکن است دیده شود و علامتش به صورت درد یک یا دو طرف لگن بروز میکند در حالی که سابقه ضربه به لگن وجود نداشته است. MRI ادم سر فمورو گردن استخوان ران را ممکن است نشان دهد که متفاوت از نکروز آواسکولراست در رادیوگرافی ممکن است دمینرلیزاسیون منطقهای دیده شود در بعضی از خانمهای باردار یکماه پس از شروع درد، شکستگی دیده شده است. پس از زایمان تا حداکثر ۶ ماه خوب میشوند.
ریسک فاکتورهای پوكی استخوان در حاملگی
حاملگی در سن بالا – مصرف گلوکوکورتیکوئید سابقه شکنندگی لگن در خود یا والدین – لاغری زیاد – مصرف سیگار – مصرف الکل زیاد – بیماریهای التهابی روده و سندرم سوءجذب – سندرم کوشینگ – مصرف هپارین – سابقه مصرف GnRH طولانی مدت در درمانی نازایی – هیپرتیروئیدیسم – هیپرپاراتیروئید اولیه – هموسیئنوری – بیماری مزمن کبدی – روماتویید آرتریت، کمبود ویتامین D که در افراد چاق، پوست تیره، کسانی که تماس پوستی با آفتاب ندارند یا ضدآفتاب زیاد مصرف میکنند یا دارویی که متابولیسم ویتامین D را بالا میبرد مثل فتیتوئین شایعتر است.
حاملگی ۳ – ۵ درصد در مهره و لگن تحلیل میدهد در شیردهی این میزان ۳ – ۱۰ درصد است و این تحلیل بستگی به مدت شیردهی دارد. با ۳ ماه شیردهی این تحلیل شروع میشود.
در شیردهی پاراتورون بیشتر ترشح شده و برداشت کلسیم از استخوان را بالا میبرد کلسیتوئین در گردش و کمبود استروژن هم در این تحلیل استخوان به ویژه ۱۸ ماه پس از قطع شیردهی این حالت خوب میشود.در حاملگی و شیردهی باید با تغذیه مواد غذایی حاوی کلسیم و ویتامین D از پوكی استخوان جلوگیری کرد و این کمبود را در مشاوره قبل از حاملگی برطرف کرد. درمان دارویی کمبود ویتامین D در حاملگی باید به تدریج و با احتیاط باشد.