آبله مرغان را بشناسید

بيماري آبله مرغان در اثر ويروسي به نام واريسلا ايجاد ميشود.با ابتلا به آبله مرغان پوست جوشهاي خارش دار قرمزي ميزند كه به سرعت آبدار و صورتي رنگ و در نهايت خشك و قهو هاي ميشوند. ضايعات آبله مرغان ابتدا روي سر، صورت و سپس تنه به وجود آمده و در تمام بدن پخش ميشوند. بچه ها ميتوانند بين ۲۵۰ تا ۵۰۰ جوش آبله اي داشته باشند اما ممكن است كودكي تنها تعداد اندكي جوش بزند.

علايم

كودك با ابتلا به آبله مرغان بي حال ميشود و تب ميكند. اشتهايش را از دست ميدهد و ممكن است چند روز قبل از بروز جوشها كمي سرفه كند و آبريزش بيني داشته باشد. آبله مرغان كودكان معمولا بين ۵- ۱۰ روز طول ميكشد، اما بايد توجه داشته باشيد كه اگر كودكتان در معرض فرد مبتلا به آبله قرار گرفت علايم بيماري او طي ۱۶-۱۴ روز آينده بروز خواهند كرد. البته در مواردي علايم آبله بين ۱۰ – 21 روز هم ايجاد شده اند.

نحوه انتقال

ويروس آبله از طريق تماس دست، عطسه، سرفه، انتشار در هوا و تركيدن جوشهاي آبله مرغان منتقل ميشود.

درمان آبله مرغان

اگر فرزندتان دچار آبله مرغان شده بايد تا زماني كه ضايعات پوستي اش خشك شوند او را در منزل نگاه داريد. متأسفانه اين بيماري از يكي دو روز قبل از ظهور جوشها -پيش از آنكه شما بفهميد فرزندتان آبله مرغان گرفته – واگيردار است.

در دوره درمان آبله مرغان بهترين خدمتي كه ميتوانيد به فرزندتان كنيد اين است كه احساس خارش او را كاهش دهيد. براي اين منظور هر ۳- ۴ ساعت يك بار او را زير آب خنك ببريد، مي توانيد روي جوشهاي او مرهم آب و جوش شيرين رقيق بگذاريد.

به نظر سخت و غيرممكن مي آيد اما چهار چشمي مراقب باشيد كه فرزندتان ضايعات پوستي اش را نخاراند؛ زيرا خارش باعث ماندن جاي زخم شده و دوره بهبودي را طويل تر ميكند.

براي كاهش تب فرزندتان –البته با مشورت پزشك- مي توانيد استامينوفن يا ايبوپرفن به او بدهيد. حتما قبل از خوراندن اين دار وها به فرزندتان مقدار مجاز را از پزشك بپرسيد.

به هيچ وجه براي تب بري فرزندتان از آسپرين استفاده نكنيد زيرا سبب ايجاد وضعيتي كشنده خواهد شد.

اگر خارش ضايعات براي فرزندتان غيرقابل تحمل است، ميتوانيد از پزشكش بخواهيد برايش داروي آنتي هيستامين و ضدخارش تجويز كند. تاكيد ميكنيم هيچ دارويي را سر خود به فرزندتان ندهيد.

در روزهاي آبله مرغان فرزندتان را حمام ببريد

بر خلاف نگراني والدين از استحمام كودك در دوران ابتلا به آبله مرغان، بايد گفت حمام كردن كودك نه تنها براي اين بيماري مضر نيست بلكه مفيد هم هست؛ زيرا شست شو، ضايعات آبله را تميز و از ايجاد عفونتهاي باكتريايي ثانويه جلوگيري ميكند. در حين استحمام نبايد روي ضايعات كيسه كشيد زيرا عفونت را بدتر ميكنند. شستشوي معمولي با آب و صابون و شامپو كافي است.

آبله مرغان در خانمهاي باردار

در كشور ما آبله مرغان بيماري شايعي است اما هرچه سن فرد بيشتر باشد احتمال ابتلاي او به اين بيماري كمتر مي شود و افراد در سنين پايين تر نسبت به آبله مرغان مستعدتر هستند، طبيعتا مادران باردار كه معمولا در سنين بالاي ۲۰ سال هستند نسبت به كودكان، با شيوع كمتري به آبله مرغان مبتلا مي شوند زيرا احتمالا قبلا اين بيماري را گرفته اند و پادتن هاي لازم را دارند. در دوران باردراي مادر نبايد با افراد مبتلا به آبله مرغان تماس داشته باشد، از وسايل آنها استفاده كند يا در مكان هايي كه فرد مبتلا به آبله مرغان حضور دارد، قرار گيرد.

براي خانم هاي باردار واكسنهايي كه شامل ويروس هاي زنده هستند تجويز نمي شوند؛ واكسن هاي آبله مرغان از انواع ضعيف شده ويروس هستند؛ بنابراين خانم هايي كه سابقا به آبله مرغان مبتلا نشده اند، نبايد در دوران بارداري واكسن آبله مرغان دريافت كنند. به همين دليل اگر خانم بارداري آبله مرغان گرفت، پادتن هاي اختصاصي آبله مرغان برايش تجويز ميشود. ابتلا به آبله مرغان در ماه هاي اول بارداري براي جنين به مراتب خطرناك تر است، پس مراقبتها و پيشگيري هاي لازم ابتداي بارداري اهميت ويژه اي دارد. درمان آبل همرغان در دوران باردراي داراي عوارضي است و متخصصان درباره درمان مادر باردار مبتلا به آبله مرغان اختلاف نظر دارند. پزشك معمولا با سونوگرافي تاثير درمان هاي مادر را بر جنين بررسي مي كند. ابتلاي مادر به آبله مرغان حين بارداري مي تواند سبب ايجاد ناهنجاري هايي در جنين شود، اما توجه به اين نكته ضروري است كه با ابتلاي مادر به آبله مرغان سقط جنين لازم نيست، زيرا در بسياري موارد، بيماري مادر بدون تاثير بر جنين بهبود مي يابد.

آبله مرغان خردسالي

آبله مرغان در سنين پايين درمان ويژه اي ميخواهد و با مراقبت هاي پيشگيرانه مي توان با آن مقابله كرد. مهمترين عارضه اي كه به دنبال آبله مرغان معمولي ايجاد ميشود عفونت پوستي است.

خود بيماري آبله مرغان ويروسي است اما ضايعات پوستي آن ممكن است در اثر انتقال ميكروب و آلودگي ها عفوني شوند، زيرا پوست فرد مبتلا به آبله مرغان حساس شده و به سرعت عفوني ميشود. تا زماني كه پوست دچار عفونت ثانويه نشده، استفاده از آنتي بيوتيك براي مقابله با آبله مرغان ضرورتي ندارد اما اگر به هر دليلي ضايعات آبله مرغان چركي شدند بايد آنتي بيوتيك هم استفاده شود.

نوزادان و خردسالان مبتلا به آبله مرغان محدوديت غذايي ندارند.

آبله مرغان مادرزادي

اگر مادر در فاصله ۵ روز مانده به زايمان تا ۲ روز بعد از زايمان دچار آبله مرغان شود فرزندش در خطر ابتلا به اين بيماري قرار خواهد گرفت به عبارتي اين دوره ۷ روزه براي كودك به شدت خطرناك است. البته بعد از اين مدت هم ممكن است نوزاد آبله مرغان بگيرد اما اين ۷ روز براي كودك بسيار با اهميت است زيرا اگر مادر در ۵ روز قبل از زايمان به اين بيماري مبتلا شود فرصت لازم براي ساخت و ترشح پادتن هاي لازم و انتقال آنها از خون به جنين را ندارد و طبيعتا نوزادي كه به دنيا ميآيد به آبله مرغان مبتلا شده و پادتنهاي لازم را هم از مادرش دريافت نكرده است.

به مادراني كه ۵ روز قبل از زايمان دچار ضايعات پوستي آبله مرغان شده اند توصيه ميكنيم حتما بعد از تولد، از پزشكان بيمارستان بخواهند ابتلاي فرزندشان به آبله مرغان را بررسي و وضعيت سلامت او را پيگيري كنند. اگر نوزاد به آبله مبتلا بود بايد پادتنهاي خاص ويروس آبله مرغان را دريافت كند. اگر واكسن مؤثر واقع نشد و ضايعات آبله مرغان ايجاد شد بايد نوزاد را در بيمارستان بستري و با داروهاي لازم او را درمان كرد.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *