در مواقع عادی علت اصلی دل درد هنگام پریودی ناشی از انقباضات شدید رحم می باشد. رحم یک عضله است که مدام در حال انقباض و انبساط است اما در طول قاعدگی به دلیل خارج شدن خون از رحم به واژن، این انقباضات شدیدتر می شود و همین سبب ایجاد درد زیادی در شکم فرد می شود.
علل دیگری نیز می تواند سبب ایجاد دل دردهای قاعدگی شود که عبارتند از:
آندومتریوز: در این بیماری بافت داخل رحم به طور غیر طبیعی در خارج رحم کاشته میشود.
فیبروم رحم: این رشد های غیر سرطانی دیواره رحم به طور نادر ممکن است که سبب درد شود.
آدنومیوز: در این حالت بافت داخل دیواره رحم به طور غیر طبیعی درون دیواره عضلانی رحم رشد می کند.
بیماری عفونی لگن: این عفونتها اغلب عفونتهای منتقل شونده بر اثر رابطه جنسی هستند.
تنگی دهانه رحم: در بعضی از خانم ها سوراخ دهانه رحم ممکن است آنقدر کوچک باشد که خروج خون از آن در حین قاعدگی با در د همراه باشد.
قاعدگی دردناک بطور کلی به دو دسته تقسیم می شود:
۱- اختلالات قاعدگی اولیه (دیسمنوره اولیه)
۲- اختلالات قاعدگی ثانویه (دیسمنوره ثانویه)
در مرحله اولیه، این درد در افراد تازه بالغ شده رخ می دهد و ممکن است تا سالها ادامه داشته باشد. معمولا این نوع درد قاعدگی تا ۲۰ سالگی ادامه دارد و با ازدواج و یا زایمان برطرف می شود.
و اما دیسمنوره ثانویه زمانی رخ میدهد که فرد سالها قاعدگی بدون دردی را تجربه کرده و ناگهان دچار دردهای شدید می شود.
بطور کلی این دردها می توانند سبب بروز مشکلات دیگری نیز بشوند از قبیل تعرق زیاد یا افسردگی های کوتاه مدت یا حتی گاهی تهوع و استفراغ. پس لازم است بدانید اگر در زمان قاعدگی همراه با درد، دچار این مشکلات شدید جای نگرانی خاصی نیست.
درمان دل درد دوران قاعدگی
در مرحله اول برای درمان دردهایتان که شامل دردهای اولیه است به پزشک مراجعه نکنید و بدانید که این دردها شایع بوده و با مقداری مراقبت برطرف خواهد شد.
اولین گام گرم نگه داشتن محدوده شکم و کمر است. می توانید از یک حوله گرم و یا کیسه آب گرم استفاده کنید.
سعی کنید در طول دوران قاعدگی و یا حتی چند روز قبل از شروع از مصرف غذاهای با طبع سرد خودداری کنید و برعکس غذاهای با طبع گرم بیشتری بخورید. برای مثال خرما و آرد سرخ شده همراه با گردو حال شما را بهتر می کند.
نوشیدنیهای گیاهی مانند آویشن و گل گاوزبان و رازیانه به طرز قابل توجهی برای تسکین دردهای شما مناسب است.
از مصرف نوشیدنیهای کافئین دار پرهیز کنید.
باید بدانید که فعالیت بدنی و ورزشهای منظم و طولانی مدت در کاهش دردهای قاعدگی شما بسیار موثر است. حتما به فکر انجام یک ورزش مناسب باشید.
اگر به هیچ عنوان قادر به تحمل دردهایتان نیستید از قرصهای مسکن استفاده کنید مثل آسپرین، ایبوپروفن و مفنامیک اسید
این موارد شامل درمانهای خانگی است بنابراین اگر دردهای شما با این درمانهای خانگی بهبود پیدا نکرد و یا درهای شما شامل نوع ثانویه بود به پزشک زنان مراجعه کنید تا درهای شما را با انجام آزمایشات ریشه یابی و درمان کند.
نکات و هشدارها
توجه به این نکته مهم است که بدن هر کدام از ما در درمان بیماریها روش خاص خود را دارد. بنابراین سعی کنید با امتحان کردن همه شیوه ها، روش درمانی بدنتان در مقابل این دردها را کشف کنید.
منبع خبر : pHow