براي كاهش خارش شكم و استريا در بارداري چه مي توانم بكنم؟

در بيش از نيمي از خانمها استرياي حاملگي در دوران بارداري پديد مي آيد. علت به وجود آمدن آن مي تواند تغييرات شديد هورموني و چاقي ناگهاني در دوران بارداري باشد. در خانمهايي كه بارداري دو يا چند قلويي دارند يا به دلايلي دچار افزايش وزن ناگهاني شده اند و معمولا در اواخر بارداري بيشتر اين خطوط ديده مي شود. اگر چه بزرگ شدن شكم و كشيدگي پوست آن موجب خارش در اين ناحيه مي شود اما اين تنها علت بوجود آمدن خطوط حاملگي نيست. گاهي اين خطوط در قسمتهاي ديگر بدن هم ظاهر مي شوند.
متاسفانه تاثير مثبت هيچ كرم يا پماد خاصي براي ايجاد نشدن اين خطوط اثبات نشده است. با اين حال نرم و چرب نگه داشتن پوست شكم با استفاده از روغنهاي گياهي (مانند روغن زيتون)،روغن بچه، دكسپانتنول يا كرمهايي كه برخي شركتهاي دارويي به اين منظور ارائه مي كنند، مي تواند خارش را كاهش داده و حداقل براي شما اين اطمينان خاطر را ايجاد كنند كه هر كاري از دستتان بر مي آمده براي خودتان انجام داده ايد. 

علت به وجود آمدن خطوط حاملگي يا استريا روي پوست چيست؟
هيچ كس دقيقا نمي داند چرا اين خطوط در بعضي خانمها به وجود مي آيد و در بعضي نه. احتمالا تغييرات شديد هورموني و رشد ناگهاني شكم مي تواند مهمترين علل اين عارضه در بارداري باشد. در برخي خانمها در دوران بارداري و به خصوص در اواخر آن خطوطي روي پوست شكم و گاهي در ناحيه رانها و بازوها ايجاد مي شود كه رنگ آن در افراد مختلف متفاوت است. اما معمولا در ابتداي بروز به رنگ صورتي يا قرمز روشن است و پس از زايمان و با گذشت زمان تدريجا به رنگ پوست نزديك مي شود اما هميشه حالت ترك خوردگي را خواهد داشت. ترك خوردگي پوست به اين دليل است كه نه تنها لايه سطحي پوست، بلكه لايه هاي زيرين هم تحت تاثير هورمونها و كشش قرار گرفته و شكاف هايي در لايه كلاژن به وجود مي آيد.

آيا راهي وجود دارد كه بتوان از به وجود آمدن خطوط شكمي (استريا) در حاملگي پيشگيري كرد؟
تركهاي پوستي در دوران بارداري (مانند آنچه در دوران بلوغ هم ايجاد مي شود) بصورت شكافهايي در عمق پوست است. روغن ها و كرم هايي كه در بازار وجود دارد چون نمي تواند به اين لايه هاي عمقي نفوذ كند قادر به پيشگيري از اين پديده نيست. با اين حال راهكارهايي براي كاهش شدت (نه پيشگيري) اين استرياها وجود دارد:
* در رژيم غذايي تان مقادير كافي از سبزيجات، ميوه هاي تازه، غلات و خشكبار قرار دهيد.
* زياد آب بنوشيد.
* سعي كنيد اضافه وزنتان كم و به تدريج باشد.
* ورزشهاي ملايم بارداري را انجام دهيد تا بتوانيد روند اضافه شدن وزنتان را كنترل كنيد.
ماليدن كرم مرطوب كننده بر روي پوست مي تواند كمك كننده باشد اما لزوما پيشگيري نمي كند. ماساژ روزانه پوست با هر نوع روغن گياهي مانند روغن زيتون يا بادام هم مفيد است. بعضي پزشكان مصرف ويتامينE يا خوردن كپسول آن را نيز توصيه مي كنند.
با همه اين اوصاف اينكه پوست شما چه قدر ترك مي خورد و اثر آن به چه شكلي باقي مي ماند به نوع بدن شما بستگي زياد دارد. اگر در دوران بلوغ برايتان موارد مشابهي ايجاد شده و يا اگر مادر يا خواهر شما در دوران بارداري دچار اين عوارض شده باشند، به احتمال زياد شما هم آنرا تجربه خواهيد كرد.

اشتراک‌گذاری
یک نظر
  1. خارش پوست به خصوص در ناحیه شکم و سینه در دوران بارداری شایع است. دلایل این خارش عبارت است از:
    شکم و سینه هر دو تحت تاثیر تغییر اندازه قرار گرفته و پوست در حالت کش آمدن است و رطوبت خود را از دست می‌دهد. به همین دلیل احساس خارش و ناراحتی میکنید.
    بسیاری از زنان باردار ممکن است کف دست و پای‌شان دچار قرمزی و خارش شود و که می‌تواند عارضه جانبی ناشی از افزایش سطح استروژن در بدن باشد.
    اگر در حال حاضر از یک بیماری پوستی مانند اگزما رنج می‌برید، ممکن است در دوران بارداری این مشکل شدت پیدا کند. در این صورت باید به پزشک مراجعه کنید.
    آلرژی هم ممکن است موجب خارش در دوران بارداری شود. بنابراین نسبت به آنچه مصرف می‌کنید دقت کنید.
    شرایطی به نام پلاک بارداری وجود دارد که در برخی زنان در دوران بارداری بروز میکند و ممکن است باعث خارش شوند که بعد از زایمان ناپدید می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *