برای پایین اوردن تب در بارداری مایعات گرم زیادی بخورید، چای با لیمو، تمشک، دمنوش گیاهی مجاز، شیر گرم با عسل. شما همچنین می توانید یک پارچه خنک مرطوب بر روی پیشانی خود قرار دهید. اما اگر تب شما پایین نمی آید و حتی بالاتر می رود، در این مورد باید با دکتر خود تماس بگیرید و کمک بخواهید…
علت فیزیولوژیکی تب در اوایل بارداری، افزایش سطح پروژسترون است اما سیستم ایمنی مادر، شکننده و تاثیرپذیر است ؛ ایمنی زن پس از تخمک گذاری کاهش می یابد، تا تخمک بارور شده را رد نکنند (می توان برای یک بدن خارجی تفسیر شود) و پس از آن جنین در حال رشد، مواد مغذی زیادی را از بدن مادرانش می گیرد.
خطرناکترین بازه زمانی که بروز تب در مادر میتواند در جنین باعث ناهنجاری شود درحدود سه الی هشت هفته اول بارداری است.
محققان به مادران باردار توصیه میکنند از مصرف دارو به صورت خودسرانه برای کاهش دمای بدن خودداری کنند، زیرا برخی از داروهای مسکن در دوران بارداری منع مصرف دارند و میتوانند حتی سبب سقط جنین شوند.
اما پژوهشها نشان داده است که داروی استامینوفن کمتر از سایر داروها دارای عوارض جانبی در دوران بارداری است.
در صورت بروز تب، زن باردار باید سریعا به متخصص مراجعه نمایند تا عوارض این تب آسیبی به جنین او نزند.
تب بالا در بارداری
درجه حرارت بدن یک خانم باردار نباید بیش از ۳۸ درجه سانتیگراد یا ۱۰۱ درجه فارنهایت باشد. تب بالا میتواند نشاندهنده وجود نوعی عفونت در بدن باشد. با این حساب اگر در طول بارداری احساس کردید بدنتان بیش از اندازه داغ است، امکان دارد به یک بیماری عفونی مبتلا شده باشید و پشت گوش انداختن این موضوع یا درمانهای خودسرانه باعث آسیب رسیدن به جنینتان میشود.
اگر تب بالا با دردهای مفصلی و التهاب بدن هم همراه باشد، امکان مبتلابودن به بیماریهای عفونی و نیاز به درمان فوری افزایش مییابد. به همین دلیل اگر در ۳ ماهه اول بارداری دچار تب یا علایمی شبیه به آنفلوآنزا شدید حتما با پزشک خود در این باره مشورت کنید و مصرف آب و مایعات فراوان را هم فراموش نکنید.
عفونت دستگاه گوارشی
اسهال و استفراغ در دستگاه گوارشی در صورت درمان نشدن میتواند عواقب بدی برای زنان باردار داشته باشد. زیرا کمآبی میتواند باعث انقباضات و حتی زایمان زودرس شود. عوارض جانبی دیگر عبارت اند از: سرگیجه، ضعف، افت فشارخون، غش کردن و در برخی مواد عدم تعادل الکترولیتها. در بیشتر موارد این ویروس خودش از بین میرود اما مایعاتی مانند: آب و رژیم غذایی BRAT ( رژیم شامل موز، برنج، سیبزمینی و نان تست ) به شما کمک میکند.
آنفولانزا
زنان باردار همیشه در خطر بالاتر آنفولانزا و بیماریهای شدید هستند زیرا سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف شده است. از کجا بفهمیم بیماری ما سرماخوردگی است یا آنفولانزا؟ آنفولانزا سریع نمودار شده و علائم آن شدیدتر از سرماخوردگی هستند. اگر فکر میکنید به آنفولانزا مبتلا هستید سریعتر نزد پزشکتان بروید. او احتمالاً برای شما مایعات زیاد در کنار داروهای آنتیبیوتیک را تجویز میکند تا دورهی علائم کوتاه شده و از مشکلات جدی پیشگیری گردد.
کوریوآمنیونیت
این عفونت باکتریایی غشاء علاوه بر تب و لرز، اطراف جنین را احاطه کرده و مایع آمونیوتیک میتواند باعث تعریق، ضربان قلب شدید، آسیبپذیری رحم و ترشحات عجیب از واژن شود. اگر مادر بارداری دچار این نوع عفونت شود باید آنتیبیوتیک مصرف کرده و پزشک نوزاد را به دنیا خواهد آورد. کودک برای وجود عفونت چک شده و او نیز با آنتیبیوتیک درمان میشود.
اگر کوریوآمنیونیت شدید باشد یا درمان نشود مادر ممکن است از عفونتهای ناحیهی شکم و لگن، آندومتریوز و لختههای خونی رنج برده و شاید نوزاد نیز مشکلاتی مانند مننژیت، مشکلات تنفسی و سپتیسم یا گندخونی داشته باشد. فاکتورهای خطرناک برای کوریوآمنیونیت عبارتاند از آمنیوسنتز قبلی ( خصوصاً در دو هفتهی گذشته ) یا پارگی طولانیمدت غشاء رحم.
سقط جنین
سقطجنین زمانی است که رحم و محتوای آن بر اثر یک جراحی یا درمان دارویی دچار عفونت شده باشد. این مشکل در سهماههی اول ایجاد شده و علائم آن شامل تب بالا، لرز، درد یا انقباضات شدید شکمی، خونریزی واژن و ترشحات آن یا کمردرد است. اگر مادر بارداری دچار این مشکل شود با آنتیبیوتیک درمان شده و رحم او باید کاملاً تخلیه شود.
اگر این شرایط درمان نشود عفونت جسم خارجی شاید ایجاد شده و علائم فشارخون پایین، دمای پایین بدن، خروج کم ادرار و مشکلات تنفسی خواهد بود. فاکتورهای خطرناک عبارتاند از تکنیکهای جراحی ضعیف یا عفونت رحم یا دهانهی رحم.
عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
همهی ما از عفونت دستگاه تنفسی فوقانی رنج بردهایم که شامل سینوسها، مسیر تنفسی، حنجره و حلق میشود. شاید شما علائمی شبیه به آنفولانزا داشته باشید، مانند: آبریزش بینی، گلودرد، سرفه و دشواری در تنفس. این عفونت به اندازهی آنفولانزا جدی نیست و اغلب به خودی خود درمان میشود. گاهی علائم برای ۳ تا ۱۴ روز ادامه دارند و شما میتوانید آن را در خانه خودتان درمان کنید. اگر شدیدتر یا طولانی شدند به پزشک مراجعه نمایید.
لیستریا
لیستریا عفونتی است که در نتیجهی مصرف غذا یا آب آلوده بوجود می آید. زنان باردار، نوزادان، افراد مسن و بزرگسالانی که سیستم ایمنی ضعیف دارند بیشتر در خطر هستند. علائم اولیهی لیستریا شاید شامل: تب، درد ماهیچه، حالت تهوع و اسهال باشد. شاید علائم پس از خوردن غذا برای چند روز یا حتی دو ماه بماند.
اگر عفونت در دستگاه عصبی پخش شود میتواند باعث سردرد، سفتی گردن، گیجی، عدم تعادل یا تشنج شود. همهی بچههایی که مادرانی بیمار دارند مشکل نخواهند داشت اما در برخی موارد لیستریای درمان نشده میتواند باعث سقطجنین، زایمان زودرس، عفونتهای جدی در نوزاد یا حتی زایمان نوزاد مرده شود. مادر باردار برای کمک به سلامت جنین خود میتواند آنتی بیوتیک دریافت کند.
برای پایین اوردن تب در بارداری در خانه چه کنیم؟!
اگر درجه حرارت بدن شما خیلی زیاد نیست و هنوز هم نگران آن هستید،
۱٫ سعی کنید مایعات گرم زیادی بخورید: چای با لیمو، تمشک، دمنوش گیاهی مجاز مثل دمنوش به، سیب و زنجبیل، شیر گرم با عسل.
هیچ دمنوشی به شکل بیرویه در بارداری توصیه نمیشود. بیشتر مادران به دلیل توصیه دوستان و خانواده بدون داشتن اطلاعات کافی در مورد دمنوشها آنها را مصرف میکنند. بنابراین ضروری است مادران از عوارض و فواید گیاهان مصرفی آگاهی داشته باشند و پس از اطمینان از ایمن بودن این گیاهان بر سلامت مادر و جنین و در صورت توصیه پزشک معالج یا پزشک متخصص طب سنتی ایرانی ازدمنوش گیاهان دارویی استفاده کنند.
۲٫ شما همچنین می توانید یک پارچه خنک مرطوب بر روی پیشانی خود قرار دهید و یا دوش آب ولرم بگیرید.
۳٫ اما اگر تب شما پایین نمی آید و حتی بالاتر می رود، در این مورد باید با دکتر خود تماس بگیرید و کمک بخواهید.
مواد غذایی ضدتب
میوه ها و سبزیجات: شاید مصرف سبزیجات برای فردی که تب دارد و دچار ضعف و بی اشتهایی است کمی دشوار باشد. اما این افراد باید میزان زیادی سبزیجات مانند اسفناج، کاهو و میوه هایی مانند سیب، انگور، پرتقال، هلو و دیگر میوه های آبدار فصل را مصرف کند.
غلات کامل: غلات باید به خوبی پخته و مصرف شود. میشود غلات را با شیر آماده و مصرف کرد.
قند شیر به جای قند معمولی: در مدت تب مصرف شیر باعث جذب قند میشود. در واقع قند شیر بهتر از قند معمولی است.
سوپ های رقیق: سوپ حاوی انواع سبزیجات با آب مرغ یا آب گوشت یکی از بهترین غذاها برای افراد تب دار است. البته باید سعی کنید تمام چربی های آب مرغ یا گوشت را بگیرید.
شیر: همانطور که گفته شد شیر برای فرد تب دار نوشیدنی مناسبی است. هر فرد تب دار میتواند روزانه بین یک و نیم تا دو لیتر شیر مصرف کند. برای ایجاد تنوع میتوانید به شیر مقداری کاکائو اضافه کنید. همچنین میتوانید تخم مرغ را با شیر زده و به فرد تب دار بدهید.
فراموش نکنید که بیمار تب دار باید غذاهای ساده و زودهضم مانند سوپ و همچنین
آب میوه های طبیعی مصرف کند تا بدنش به میزان کافی آب دریافت کرده و دچار بی آبی(دهیدراته) نشود. مصرف مایعات زیاد به دستگاه گوارش این امکان را می دهد
که استراحت کرده و بعد از نابودی عفونت یا بیماری تجدید قوایی بکند
تغذیه ی مناسب برای بعد از تب
زمانی که با مراقبتهای خاص دوره ی تب توانستید درجه ی حرارت بدن را به حالت نرمال یعنی زیر ۳۷٫۵ درجه برسانید بیمار میتواند به مدت دو روز تغذیه ی خود را بیش از هر چیز دیگر بر پایه ی میوه شروع کند. به خاطر اینکه بیمار همچنان بی اشتهاست و معمولا ضعف دارد. در هر حال باور غذا نخوردن در هنگام تب باور اشتباهی است. بعد از پشت سر گذاشتن تب فرد بیمار حتما باید روزانه سه وعده ی غذایی را به همراه میوه های تازه و آبداری مانند گلابی، سیب، انگور، پرتقال، آناناس، هلو، هندوانه و تمام میوه های فصل شروع کند.
از بین نوشیدنی ها، آب در درجه ی اول و سپس آبمیوه های خانگی و به خصوص آب حاوی لیموترش بدون قند افزوده برای فردی که تب دارد و یا به تازگی از آن خلاص شده است مفید است. سپس فرد بیمار میتواند به تدریج به تغذیه ی عادی برگردد و به ویژه میوه های تازه و یا سبزیجات خام یا کم پخته شده را مصرف کند.
منوی پیشنهادی
برای ناشتایی: آب یک لیموترش را بگیرید و با یک لیوان آب ولرم و یک قاشق چایخوری عسل مخلوط کرده و میل کنید.
صبحانه: میوه ی تازه، یک لیوان شیر و عسل، غلات سبوس دار یا آجیل
ناهار: سبزیجات تازه ی بخارپز شده، سوپ، مقداری برنج
میان وعده: یک لیوان آب میوه ی خانگی تازه
شام: سالاد سبزیجات، جوانه ها با آب لیموترش به همراه غذایی که میل تان می کشد. مصرف این میزان میوه و سبزیجات برای بازگشت به تغذیه ی عادی و دریافت ویتامین های لازم موثر است.
حین و بعد از تب از این ها بپرهیزید
گوشت قرمز پرچرب، چای، قهوه، نوشیدنی های گازدار، غذاهای تند، مواد غذایی سرخ کرده، فست فودها، چاشنی ها و غذاهای کنسروی، مواد غذایی تصفیه و فراوری شده، مواد غذایی صنعتی تهیه شده از آرد سفید و قندی جزو مواد غذایی است که فرد تب دار باید از مصرف آنها پرهیز کند.