گاز گرفتن سينه مادر توسط نوزاد
چگونه از گاز گرفتن کودک موقع شیر خوردن جلوگیری کنیم؟!
اکثر کودکان هنگامی که میخواهند لثهها و دندانهایشان را امتحان کنند ممکن است سینهی شما را گاز بگیرند. از آنجا که دندانهای جدید کودکان بسیار تیز هستند، این اتفاق بسیار دردناک و آزاردهنده است. به همین دلیل هنگامی که کودک سینهی شما را گاز میگیرد ممکن است وسوسه شوید که کودک خود را از شیر بگیرید. اما راهکارهای زیادی وجود دارند که بهتر است ابتدا آنها را امتحان کنید. در اینجا نکاتی را دربارهی چگونگی از بین بردن عادت گاز گرفتن کودکان به شما میگوییم:
هرگاه کودک نوک سینهی شما را گاز میگیرد سینهی خود را بیرون بکشید. واکنش ناگهانی و قاطع شما ممکن است نوزاد را به اندازهی کافی شوکه کند تا دیگر این کار را انجام ندهد. او حتی ممکن است از اینکه او را از سینهی خود منع میکنید، متعجب شود. البته چون کودک کنجکاو است و هنوز به اندازهی کافی درک نمیکند که با این کار به شما آسیب میرساند، ممکن است گاز گرفتن را دوباره تکرار کند تا ببیند چه واکنشی نشان میدهید. در واقع گاز گرفتن برای او بیشتر شبیه به یک بازی است. در این مواقع کودک را به خود نزدیک کنید بهطوریکه پستانتان راه بینی او را ببندد و مجبور شود برای نفس کشیدن، به سرعت خود را به عقب بکشد. یک روش دیگر این است که اگر هنگام شیردهی هوشیار باشید، زمانی که او زبانش را برای گاز گرفتن به عقب میکشد، حواسش را پرت کنید و یک انگشت را در گوشهی دهانش بگذارید تا مانع گاز گرفتن او شوید. البته مراقب باشید این کار را به آرامی انجام دهید.
اگر کودک شما بهطور ناگهانی گاز میگیرد، سعی کنید آرام و ساکت بمانید، اما شیردهی را متوقف کنید. کودک باید ارتباط بین گاز گرفتن و منع شیردهی را بفهمد. با تماس چشمی و استفاده از لحن آرام و محکم به او اجازه دهید که متوجه شود گازگرفتن درد دارد و باعث آزار شما میشود. او ممکن است کلمات شما را درک نکند، اما معنای آنها را میفهمد.
هنگامی که کودک نوک سینه را گاز میگیرد، او را به مدت کوتاهی بلافاصله پس از گاز گرفتن بر روی زمین قرار دهید.
با کودک نوپا، زمانی که عمداً سینهی شما را گاز نگرفته، مهربان باشید. او را در آغوش بگیرید، ببوسید و نوازش کنید.
اگر فکر میکنید فرزند شما به توجه نیاز دارد، به او اهمیت دهید و هنگام شیر خوردن با او صحبت کنید.
سعی کنید فرزند خود را در وضعیتهای متفاوت شیر دهید.
در صورت امکان، کودک خود را در یک مکان آرام و با نور کم شیر دهید، تا چیزی برای حواسپرتی او وجود نداشته باشد.
سعی کنید زمان تمام شدن شیردهی را تشخیص دهید چراکه نوزاد پس از سیر شدن به فکر بازیگوشی و گاز گرفتن سینهها خواهد افتاد.
زمانی که نوزاد به خواب میرود، شیردهی را متوقف کرده و سینه را بیرون بکشید.
اگر کودک در حال دندان در آوردن است، لثهها را با انگشت تمیز ماساژ دهید. قبل یا بعد از شیردهی یک اسباببازی دندان (دندانگیر) به او بدهید.
فراموش نکنید اگرچه روشهای مختلفی برای متوقف کردن این کار کودک وجود دارد، اما روشی که شما میبایست انتخاب کنید به سن کودک و اینکه او تا چه حد میتواند درک کند بستگی دارد.
مشکلات دیگر شیردهی
کودک بعد از هربار شیردهی بالا میآورد.
اکثر کودکان بعد از شیر خوردن گاهی اوقات استفراغ میکنند. اگر در این رابطه نگران هستید، باید بدانید که یکی از دلایل استفراغ کودکان شیر دادن بیش از حد است که باعث میشود کودک شیر اضافی را بالا بیاورد. اگر کودکتان شاد است و موقع استفراغ مضطرب و بدحال نیست و وزنگیری خوبی دارد، نگران نباشید، با به اندازه شیر دادن و گرفتن بادگلوی (آروغ) نوزاد میتوان با این مشکل تا حد زیادی مقابله نمود. اما اگر زمانی که کودکتان بالا میآورد بدحال است، وزن اضافه نمیکند یا استفراغ جهنده و قوی دارد، برای اطمینان خاطر با پزشک یا ماما مشورت نمایید.
کودک موقع شیر خوردن احساس خفگی دارد و مدام گریه میکند.
برخی مادران شیر بیشتری نسبت به نیاز واقعی کودک دارند و اغلب جریان شیر آنها سریع و قوی است. خوردن این حجم زیاد از شیر برای کودک مشکل است. این کودکان اغلب مدفوع سبز و کفآلود دارند. چندین راهکار برای رفع این مشکل وجود دارد. بهعنوان مثال هر دو یا سه دقیقه سینهها را عوض کنید تا جریان شیر متعادل شود. اگر این کار کمکی نکرد، سعی کنید از روش منع شیردهی استفاده کنید. بهطور مثال بگویید برای چهار ساعت، هر موقع که به کودکتان شیر میدهید فقط از سینهی چپ باشد. در این مدت سینهی راستتان پر خواهد شد و طبق یک فرآیند معکوس سیگنال پر شدن سینه باعث کم شدن ترشح شیر میشود. سپس سینه را عوض کنید و از سینهی دیگر برای چهار ساعت بعدی استفاده نمایید.
کودک مدام شیر میخورد.
این مسئله میتواند طبیعی باشد، زیرا کودکان معدهی کوچکی دارند. اگر از شما هم خواسته شود در شش ماه آینده وزن خود را دو برابر کنید، مقدار زیادی غذا خواهید خورد. یک کودک عادی میبایست در یک ماه به این صورت وزن اضافه کند. اغلب مادران اوایل دوران شیردهی ظرفیت کمی برای ذخیره کردن شیر در سینههایشان دارند، بنابراین تا زمانیکه تولید شیر در ۲۴ ساعت به حد کفایت برسد، کودک برای اینکه نیاز خود را برطرف سازد باید مدام شیر بخورد. اگر حال عمومی کودکتان خوب است، حداقل دو یا سه بار در روز مدفوع میکند و نوک سینهیتان زخم نیست، تکرر شیردهی یک مسئلهی عادی است. اما اگر احساس میکنید کودکتان ناراحتی دارد، بهتر است با پزشک صحبت کنید.
کودک بعد از چند دقیقه زیر سینه میخوابد.
کودک در چند ماه اول پس از تولد، زمان زیادی را میخوابد، بنابراین خوابیدن در هنگام شیردهی طبیعی است. بهترین اقدام برای بیداری کودک حین شیردهی این است که دهانش پر از شیر شود. میتوانید این کار را با فشردن پستانتان انجام دهید. پستانتان را با دو انگشت شست و سبابه به آرامی فشار دهید تا کودکتان با مکیدن و بلعیدن پاسخ دهد. هرگاه مکیدن متوقف شد دوباره فشردن پستان را انجام دهید. نوازش کردن و ضربهي آرام به زیر چانه نیز گاهی اوقات کودک خوابآلود را به مکیدن تشویق میکند. راه حل دیگر این است که چون جریان شیر در ابتدای شیردهی از پستان سریعتر است، بنابراین برای افزایش کارایی، ابتدا از پستان پرتر شروع کنید، سپس سینه را تغییر دهید. هنگامی که متوجه شدید مکیدن کودک آرام شده و چشمانش بسته است، او را از سینهی خود جدا کرده و با روشهایی چون آروغ گرفتن، تکان دادن پا یا در حالیکه به آرامی با او صحبت میکنید و پشتش را مالش میدهید، بیدارش کنید و سپس سینه را تغییر دهید. زمانی که کودک بزرگتر شود، میتواند هنگام شیردهی بیدار بماند، بنابراین دربارهی این موضوع اصلاً نگران نباشید.
کودک پستان مادر را نمیگیرد.
تماس پوست به پوست بهترین راه حل است. این کار یک درمان جادویی برای کودکانی است که پستان مادر را نمیگیرند. از کمر به بالا برهنه شوید، کودکتان را لخت کرده و فقط یک پوشک بپوشانید، سپس در یک وضعیت راحت نیمهخوابیده قرار بگیرید و کودکتان را روی قفسه سینهی خود قرار دهید. وقتی کودکتان آماده است، به سرعت او را به پستان برسانید و با آن چفت کنید. تا زمانی که کودکتان بتواند سینهیتان را بگیرد مدتی شیر را با فنجان یا سرنگ به او بدهید. این کار کمک میکند کودک به شیر شما علاقهمند گردد.
منبع خبر : mom
کودک در زمان شیردهی بارها پستان را گاز خواهد گرفت چون حواسش به خاطر اتفاق های که اطراف او می افتد پرت می شود. اغلب این اتفاق در نزدیکی اتمام شیردهی رخ می دهد زمانی که او خسته شده و دیگر گرسنه نیست. اگر امکان دارد سعی کنید در اتاق ساکتی به او شیر بدهید. برای پرهیز از تحریک و حواس پرتی خیلی زیاد با هم روی صندلی گهواره ای بشینید یا دراز بکشید.