مهمترین دلایل سقط جنین در ۳ ماه اول بارداری/ مراقبت پس از سقط

«آیا بعد از سقط جنین امکان بارداری دارم؟» یا «چقدر زمان نیاز دارم تا بعد از سقطی که داشتم باردار شوم؟» تمام زنانی که سقط جنین داشته اند، از اطرافیان، والدین و پزشک خود این سوال را می پرسند.

شاید باورش برای شما سخت باشد، اما این حقیقت است که سقط جنین در بارداری اول یک مسئله بسیار شایع است. همانطور که آمار جهانی نشان می دهد از هر چهار زنی که تلاش برای بارداری داشته اند، یک نفر آن ها سقط جنین را تجربه کرده است. شاید این آمار کمی ترسناک به نظر برسد، اما با مطالعه آمار متوجه خواهید شد که تنها زنی نیستید که نتوانستید جنین را تا زمان موعد حفظ کنید.

سقط جنین به از دست دادن جنین تا قبل از هفته بیستم بارداری اطلاق می شود.

احتمال سقط جنین، معمولا در سه ماهه اول بارداری بسیار بالا است و به طور معمول اگر سه ماه اول بارداری با موفقیت بگذرد، خطر از دست دادن جنین نیز به شدت کاهش پیدا می کند.

سقط جنین برای زنان باردار علاوه بر سختی و رنج های جسمی، ناراحتی روحی نیز به همراه دارد و در بسیاری از موارد افراد را برای بارداری مجدد نگران می کند.

سقط جنین در بارداری اول به این معنا نیست که شما نمی توانید باردار شوید و بارداری موفقی داشته باشید، بلکه آمار نشان می دهد که حدود ۸۵ در صد زنانی که یک بار سقط جنین داشته اند، در دفعه بعد بارداری موفقی را تجربه کرده اند. همچنین زنانی که بیش از یک بار سقط جنین داشته اند، در تلاش های بعدی خود ۷۵ درصد موفق بوده اند.

چند وقت بعد از سقط جنین، بارداری امکان پذیر است؟

معمولا بعد از یک بار سقط جنین، پزشکان انجام آزمایشی را توصیه نمی کنند، زیرا شانس بارداری موفق در فرد کم نشده است.
البته این بستگی به تاریخچه پزشکی فرد دارد، مثلا برخی از سقط های دو ماهه دوم به دلیل اختلال در گردن رحم است، اما در بسیاری از موارد، سقط های سه ماهه اول به دلیل ناهنجاری های کروموزومی می باشد که در حاملگی های بعدی رخ نمی دهد و حاملگی بعدی با موفقیت انجام می شود.

برای بارداری مجدد بهتر است به بدن زمان داده شود، از این رو بسیاری از پزشکان به فردی که دچار سقط جنین شده است، توصیه می کنند مدتی صبر کند تا بتواند در آینده بارداری موفقی داشته باشد، زیرا بدن فرد برای بازسازی نیاز به زمان دارد و مدتی طول می کشد تا رحم، خود را بازسازی کند و پوشش دیواره آن قوی و سالم شود.

مدتی زمانی که پزشک به زنان مختلف برای اقدام دوباره به بارداری توصیه می کنند، متفاوت است و این مدت زمان با توجه به شرایط روحی و جسمی فرد در نظر گرفته می شود.

به طور کلی اگر خانمی از شرایط روحی و جسمی خوبی برخوردار باشد، می تواند پس از گذشت دو یا سه دوره قاعدگی از سقط، اقدام به بارداری کند.

البته توصیه می شود قبل از اقدام به بارداری مجدد فرد با پزشک معالج خود مشورت کند تا از سلامت جسمی خود و توانایی رحم مطمئن شود.

در صورتی که پزشک بعد از گذشت سه ماه به شما گفت که هنوز بدن شما آماده نیست، نباید نگران باشید، زیرا ترمیم رحم در برخی افراد زمان بیشتری نیاز دارد.

از همین رو پزشکان به برخی از زنان توصیه می کنند بعد از سقط جنین بین شش ماه تا یک سال صبر کنند و بعد از این دوران، اقدام به بارداری مجدد کنند.

چقدر احتمال دارد دوباره سقط اتفاق بیفتد؟

در بیشتر زنان، سقط جنین تنها یک بار رخ می‌دهد. بسیاری از زنانی که یک بار جنین‌شان را سقط کرده اند، پس از آن بارداری سالمی خواهند داشت.

تنها پنج درصد زنان باردار، دو سقط متوالی را تجربه می‌کنند و کمتر از یک درصد، سه سقط پشت هم یا بیشتر را تجربه خواهند کرد.

آیا قبل از بارداری مجدد، آزمایش خاصی سفارش می‌شود؟

اگر دو بار سقط جنین داشتید، برای بارداری مجدد می‌توانید آزمایش‌های زیر را انجام دهید تا در صورت وجود مشکل آن را پیدا کرده و در صورت امکان برطرف نمایید:

– آزمایش خون: نمونه‌ای از خون شما برای پیداکردن مشکلات احتمالی هورمونی یا سیستم ایمنی بررسی می‌شود.

– تست کروموزومی: ممکن است هم خون شما و هم خون همسرتان را مورد بررسی قرار دهند تا متوجه شوند آیا مشکل کروموزومی علت سقط است یا خیر. بافت حاصل از سقط نیز در صورتی که در دسترس باشد، ممکن است مورد آزمایش قرار بگیرد.

– سونوگرافی: پزشک ممکن است سونوگرافی از روی شکم و یا سونوگرافی از طریق واژن (ترانس واژینال) را انجام دهد.

– هیستروسکوپی (اندوسکوپی رحم): ممکن است پزشک یک لوله نورانی و سبک به نام هیستروسکوپ را از واژن عبور داده و وارد رحم کند. سپس با تزریق مایع نمکی، حفره رحم را گسترده‌تر کرده و رحم و لوله‌های فالوپ را مورد بررسی قرار دهد.

– هیستروسالپنگوگرافی: در این روش با استفاده از یک رنگ به برجسته کردن حفره رحم و لوله‌های فالوپ در تصاویر گرفته شده توسط اشعه ایکس می‌پردازند.

– سونوهیستروگرام: در این روش ابتدا محلول نمکی را وارد حفره رحم کرده و سپس سونوگرافی انجام می‌دهند. این روش به پزشک‌تان کمک می‌کند تا مشکلات موجود در دیواره رحم را بررسی کند.

اگر علت سقط شما مشخص نشد، امیدتان را از دست ندهید. حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از خانم‌هایی که سقط یا سقط مکرر بدون دلیل شناخته شده داشته‌اند، در اثر ادامه تلاش برای بارداری، بارداری‌های سالمی را تجربه کرده اند.

اغلب سقط جنین‌هایی که در سه ماهه اول بارداری رخ می‌دهد، به دلیل غیرطبیعی بودن کروموزوم‌های جنین است.

از دلایل دیگر سقط جنین، اختلال در سیر تکاملی جفت است.

از عوامل موثر دیگر در سقط، عفونت‌هاست، اگرچه در مورد اثر عفونت‌ها نظر قطعی وجود ندارد و حتی در مورد اثر بیماری‌هایی چون سرطان و سل بر سقط جنین نیز نمی‌توان نظر قطعی داد.

از علل دیگر بیماری‌هایی مثل کم‌کاری تیروئید است، بخصوص در مناطقی که کمبود ید در غذا وجود دارد.

همین طور بیماری دیابت به خصوص در موارد شدید می‌تواند موجب سقط شود.

بیماری سلیاک نیز از بیماری‌هایی است که موجب نازایی و سقط می‌شود.

بر خلاف تصور عموم، کمبودهای غذایی و حتی تهوع و استفراغ‌های شدید بارداری موجب سقط نمی‌شوند، اما مصرف سیگار و الکل و همین طور مصرف بیش از ۵ فنجان قهوه در روز احتمال سقط را بالا می‌برد.

آلاینده‌های محیطی یعنی قرار گرفتن در معرض مقدار زیادی اشعه یا مواد سمی در محل کار، مشکلات هورمونی، اختلالات تیروئیدی و دیابت در بروز سقط جنین موثرند

اشعه ایکس که در رادیولوژی‌ها استفاده می‌شود در مقادیر زیاد منجر به سقط و آسیب به جنین می‌شود، اما در مقادیر بسیار کمی که برای کارهای تشخیصی انجام می‌شود موجب سقط نمی‌شود.

برخی سموم محیطی نیز موجب سقط می‌شوند، از جمله گازهای بیهوشی اگر به مدت طولانی استفاده شوند، برای پرسنل اتاق عمل خطرناک بوده و احتمال سقط را زیاد می‌کند.

انجام جراحی‌های بدون عارضه در مادر احتمال سقط را بیشتر نمی‌کند.
باز هم بر خلاف تصور عمومی، ضربه‌های ساده عامل سقط نیستند و فقط ضربه‌های بزرگ و شدید امکان سقط را افزایش می‌دهند.

از علل دیگر وجود اختلالات ساختمانی در رحم و دهانه آن است، مثلا فیبروم‌ها بر اساس محل قرارگیری‌شان منجر به سقط می‌شوند. همین طور چسبندگی‌های داخل رحمی که اغلب به دنبال سقط‌های خشن و آلوده رخ می‌دهد، می‌تواند منجر به سقط شود.

اختلالات ساختمانی مادرزادی رحم مثل رحم دو شاخ کمتر منجر به سقط می‌شود، اما مشکل نارسایی دهانه رحم که به دلیل دستکاری‌های رحمی در حاملگی‌های قبلی یا به صورت مادرزادی وجود دارد منجر به سقط در سه ماهه دوم یا زایمان زودرس می‌شود که تنها راه درمان آن دوختن دهانه رحم و استراحت در کل دوره بارداری است.

باز هم باردار می‌شوم؟

بسیاری از متخصصان زنان و زایمان به مادران باردار توصیه می‌کنند که در رژیم غذایی خود از مصرف روزانه میوه و سبزیجات تازه غافل نشوند و مصرف برخی مواد همچون کافئین را طی بارداری به حداقل برسانند.

همچنین این متخصصان تاکید می‌کنند که یک خانم پیش از باردار شدن باید نسبت به درمان برخی بیماری‌ها مانند فیبروم‌ها که ممکن است در برخی موارد، در سقط جنین موثر باشد، اقدام کند.

اگر سقط جنین بیش از سه بار اتفاق بیفتد، باید دلایل و زمینه‌های موثر در آن مورد بررسی و درمان قرار بگیرد. با وجود این، یک خانم برای دور شدن از استرس ناشی از بارداری‌های ناموفق بعدی بهتر است پیش از بارداری مجدد به به نکات زیر توجه داشته باشد.

مهم‌ترین مساله‌ای که یک خانم پیش از بارداری نباید از نظر دور داشته باشد، این است که ارزیابی دقیقی از وضعیت سلامتش داشته باشد.

مصرف اسیدفولیک پیش از بارداری، کنترل دیابت، چربی و فشار خون و همچنین بیماری‌های تیروئیدی می‌تواند در بروز بارداری موفق پس از سقط بسیار موثر باشد.

متخصصان زنان برای کاهش اضطراب مادر طی بارداری مجدد، به وی اطمینان می‌دهند که اگر در هفته هشتم بارداری سونوگرافی انجام گردد و صدای قلب جنین شنیده شود، این به معنی آن است که همه چیز خوب پیش می‌رود و به احتمال بسیار زیاد، بارداری با موفقیت ادامه پیدا می‌کند.

همچنین یک مادر سالم نباید فراموش کند که نیازی به مراقبت‌های بیشتر در بارداری‌های پس از سقط وجود ندارد.

اشتراک‌گذاری
13 نظر
  1. با سلام خسته نباشید.
    من ivfشدم و تا هفته ۳۳ هم پیش رفتم ولی زایمان زود رس شدم و بچه از بین رفت.حالا دوتا سوال دارم.
    ۱چرا زایمان زود رس اتفاق میفته؟
    ۲بچه وقتی به دنیا اومد ناهنجاری دو جنسیتی داشت.چرا این ناهنجاری بوجود میاد؟ما هیچ سابقه ای هم در این مورد نداشته ایم.آیا به ازدواج فامیلی مربوط میشه؟

    1. سلام دوست عزیز زایمان زودرس علتهای مختلفی دارد مانند پاره شدن کیسه آب جنین مسمومیت حاملگی دیابت مادر توقف رشد جنین و…. ممکنه علت دوجنسیت شدن جنین داروهای هورمونی باشد که مادر در دوران بارداری مصرف میکند اما نمیشود صد در صد علت آن را دقیق تعیین کرد.

  2. سلام.ممنون از سایت خوبتون. من ۳۶ سالمه دوساله ازدواج کردم و ۲ تا سقط داشتم. بار اول سه ماه طول کشید تا باردار شدم قلب جنین هم تشکیل شد ولی ازاول لکه بینی داشتم وتوهفته یازدهم سقط شد. دوماه بعد دوباره باردار شدم ولی ایندفعه سنو گفت اصلا خبری از جنین و ساک نیست یعنی سنو هیچ چیز نشون نمیداد ولی تست که میدادم باردار بودم. بالاخره تو تو دوماهگی سقط شد و چیزی که دفع شد دکتر گفت این دیواره رحم هست که برای بارداری ضخیم شده. الان بعد از سقط دوم نزدیک ده ماهه که اقدام کردم ولی خبری نشده. بلافاصله بعد از سقط دوم همه آزمایشها و تستها رو انجام دادم و هیچ مشکلی نداشتم. چرا ایقدر دیر شده باید چیکار کنم؟ دکتر گفته سه ماه دیگه صبر کن. ولی به نظرم داره دیر میشه. سه ماهه که دوفاستون میخورم.

    1. سلام دوست عزیز با توجه به اینکه سن شما بالای ۳۵ سال میباشد بهتره از داروهای تحریک تخمک گذاری استفاده کنید این داروها به زودتر باردار شدن شما کمک میکند.

  3. باسلام مجدد خدمت مشاور گرامی و دوستان عزیز. داروهای تحریک کننده تخمک مثل چی؟ چرا دوماه پیش رفتم دکتر برام تجویز نکردگفت باز صبر کن؟ فقط گفت دوفاستون بخور اونم به خاطر لکه بینی قبل از پریودی که دوبار تو این مدت داشتم.

    1. سلام دوست عزیز داروهای تحریک تخمک گذاری باعث میشوند که شما سریعتر باردار شوید با توجه به شرح حال شما که ۳۶ سال سن داشتید واینکه ۲ بار سابقه سقط داشتید و۱۰ ماه هست که اقدام به بارداری دارید و باردار نشدید برای شما قرص دوفاستون به تنهایی کافی نمیباشد و بهتر است زیر نظر پزشک زنان از قرص کلومیفن استفاده نمایید.

  4. سلام من هم دو تا کورتاژ به یک سال داشتم اولی قلب جنین تشکیل نشد و دومی بعد از ۸ ماه که دوباره باردار شدم قلب جنین تشکیل شد و کلی هم شیاف پروژسترون و قرص آس آو پردنیزولون و روزی ۲تا هپارین میزدم دو بار سونو رفتم قلب جنین تشکیل شده بود ولی لکه بینی داشتم وبعد تو سونو سلامت جنین گفت قلب جنین ایستاده و دوباره کورتاژشدم حالا دوباره قصد بار داری کنم اسپرم شوهرم یکم ضعیفه و چیکار کنم بارداری سالمی داشته باشم یک سال و دو ماه از کورتاژم میگذره ممنون

    1. سلام باید حتما همسر شما زیر نظر متخصص ارولوژی دارو مصرف کنند و شما هم میتوانید زیر نظر پزشک زنان اقدام به بارداری داشته باشید.

  5. ممنون از جوابتون اما دکتر برای شوهرم قرص زینک و ویتامینEو ث دکتر بهش دادهبه نظر شما کافیه یا نیاز به قرص دیگری هم هست ممنون

    1. لطفاً سوالات را کامل و بطور مستقل از سوال قبلی مطرح فرمایید.

  6. سلام من تصمیم به بارداری دارم اما بعد دو تا کورتاژ که داشتم که یکی از جنین قلبش تشکیل نشد و بعد ۸ ماه دوباره باردار شدم دومی هم قلبش تشکیل شد اما از کار افتاد و خیلی آمپول و قرص استفاده کردم که سه ماهم شده بود و قلب جنین از کار افتاد? حالا بعد سال و دو ماهه که تازه قصد بارداری کردم چه کار کنم که دوباره بچه از بارم نره و شوهرم هم اسپرمش ضعیفه و یک بار هم عمل واریکوسل انجام داندحدود ۸ سال پیش ودکتر بهشون ویتامین ای و زینک و ویتامین سی داده وآیا نیازی به داروی دیگری داره و ممکنه با اسپرم ضعیف که با این داروها تقویت بشه من بارداری سالمی داشته باشم و اصلا چه کار کنم استرس از من دور بشه وقتی که میفهمم باردارم از بسگی نگرانم که بچه سالم باشه میخام بمیرم داروی گیاهی برا آرامش و رفع استرس چی هست نمیدونم تونستم منظورم و درست بیان کنم متشکرم

  7. سلام خانم مشاور. ببخشید ایا تو دوران مصرف قرص دوفاستون احتمال حاملگی هست؟ من چندماهه تو اقدامم ولی سه ماهه دارم دوفاستون مصرف میکنم. خواستم بدونم آیا این قرص در روند تخمک گذاری و در کل بارداری تغییری ایجاد میکنه؟؟؟

    1. سلام دوست عزیز قرص دوفاستون با منظم کردن سیکل قاعدگی شما کمک به زودتر باردار شدن شما میکند وبا مصرف این قرص احتمال بارداری وجود دارد به خانمهایی که پریودی نا منظمی دارند این قرص تجویز می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *