علت چرخش پای کودکان به سمت داخل/ آیا نیاز به درمان دارد؟!

در اکثر کودکان کمتر از ۸ سال، چرخش پا به داخل بطور خودکار بدون نیاز به استفاده از آتل، بریس، عمل جراحی، یا سایر روش های درمانی بر طرف می شود. به هر حال در صورتی که کودک به خاطر چرخش پا به داخل با درد، ورم یا لنگیدن مواجه شود، این شرایط می بایست توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار گیرد …

در حالت طبیعی بچه ها در موقع ایستادن پنجه پای خود را مستقیم به طرف جلو میگیرند ولی در بعضی از بچه ها پنجه پا در موقع ایستادن، راه رفتن و دویدن به سمت داخل کج و منحرف میشود. این وضعیت را Intoeing یا به داخل بودن پا میگویند.

انحراف پاها به سمت داخل در هنگام ایستادن و راه رفتن

معمولا اولین بار که بچه شروع به راه رفتن میکند والدین متوجه این وضعیت میشوند. در حالت شدید بچه موقع راه رفتن به خاطر همین مشکل بارها سکندری میخورد و به زمین میفتد. در هنگام راه رفتن یک پای بچه جلوی پای دیگر گیر کرده و وی را زمین میزند و یا در موقع راه رفتن لبه خارج پا به زمین گیر کرده و وی را زمین میزند.

این تغییر شکل اندام تحتانی در اکثر بچه ها با بزرگتر شدن بچه بطور خودبخودی خوب میشود.

علل چرخش پا به داخل چیست؟

سه علت مهم علت انحراف پای بچه به داخل است که عبارتند از

چرخش پنجه پا به داخل که به آن متاتارسوس ادکتوس Metatarsus qdductus هم میگویند
چرخش ساق به داخل که به آن تورشن تیبیا Tibial torsion هم میگویند
چرخش ران به داخل که به آن آنته ورژن ران Femoral anteversion هم میگویند

متاتارسوس ادکتوس یا چرخش پنجه پا به داخل

در این بیماری مادرزادی، پنجه پای بچه به سمت داخل یعنی به سمت پای مقابل منحرف میشود. در تعدادی از این پا ها تغییر شکل اندک بوده و پنجه پا نرم و قابل انعطاف است و در تعدادی دیگر تغییر شکل شدید بوده و پنجه پا سخت و غیر منعطف است. این بیماری در اکثر اوقات در ۶-۴ ماه اول زندگی بطور خودبخودی خوب میشود. در صورت عدم بهبود ممکن است برای درمان نیاز به گچ گیری باشد. این بیماران بندرت برای بهبود نیاز به عمل جراحی دارند.

تورشن تیبیا یا چرخش ساق به داخل

۱۷۰۲ ۳علت این بیماری چرخیده بودن استخوان تیبیا یا درشت نی به داخل در زمان جنینی بچه است. چون استخوان درشت نی به سمت داخل چرخیده است مچ و کف پا هم که به آن متصل هستند به سمت داخل کج میشوند و در نتیجه بچه کف پایش را به سمت داخل میگذارد.
این بیماری در اکثر بچه ها تا سن دو سالگی و در اکثر قریب به اتفاق آنها تا قبل از سن مدرسه بطور خودبخود خوب میشود. اگر چرخش استخوان درشت نی بچه تا بعد از ۱۰ سالگی به اندازه کافی اصلاح نشود و بچه به خاطر این چرخش زیاد مشکل فراوانی در راه رفتن داشته باشد نیاز به تصحیح چرخش با استفاده از عمل جراحی دارد.

آنته ورژن یا چرخش استخوان ران به داخل

علت این بیماری چرخیده بودن استخوان ران به داخل در زمان جنینی است. بعد از تولد هم این مشکل تا مدتها برای بچه میماند. چون استخوان ران به داخل چرخیده است، زانو و بدنبال آن ساق و بدنبال آن مچ و کف پا هم به طرف داخل میچرخند.

این بچه ها موقع نشستن روی زمین ساق هایشان را در دو طرف بدن قرار میدهند و به اصطلاح به شکل W یا قورباغه مینشینند. وقتی از جلو به اندام های تحتانی این افراد نگاه میکینم متوجه میشویم استخوان کشکک آنها به طرف داخل منحرف شده است.

این تغییر شکل استخوان ران در تقریبا همه بچه ها ( حدود ۹۹ درصد موارد) با بالا رفتن سن و تا سن ۱۰-۸ خوب میشود. در صورتیکه چرخش استخوان ران تا سن ده سالگی به قدر کافی خوب نشود و بچه در این سن در راه رفتن و ورزش مشکل داشته باشد نیاز به عمل جراحی وجود دارد. 

اشتراک‌گذاری
3 نظر
  1. سلام ببخشید من ۱۲ سال دارم زانو هام چرخش به سمت داخل داره رفتم کار درمانی. ورزش داده با کفش مخصوص دکتر گفت شاید زانو هام درست شه آیا زانو های آیا زانو های من درست میشه

  2. از هر۱۰ کودک ایرانی ۸ کودک دچار کجی پا هستند
    از هر ۱۰ کودک ایرانی هشت کودک به دلیل کمبود ویتامین D دچار کجی پا هستند. فرید ایمان زاده دبیر علمی پانزدهمین کنگره
    اورژانس ها و بیماری‌های شایع طب کودکان با بیان این مطلب گفت: میزان ویتامین D در برخی مکمل ها و مولتی ویتامین ها کم است؛ضمن این که بسیاری از کودکان زیر دو سال به آهن‌، ویتامین D، روی و زینک نیاز دارند؛البته برخی از کودکان نیاز ندارند اما برای آن ها تجویز می شود.
    وی با تاکید بر این که مصرف ویتامین‌ها و مکمل‌ها در کشور زیاد است‌، افزود: حتی برخی پزشکان به اجزای ساختاری مکمل ها توجه نمی کنند اما آن را تجویز می کنند.

  3. پسر من ۱۲ ماهه و بیست روزش هست دو روز هست ک‌حین چهار دست وپارفتن زانوی راستش را بالا میگیرد وزمین نمیگذارد ایا نگران باشم؟؟؟

    پاسخ دکتر عباس شکری، متخصص اطفال:
    مادر عزیز اگر کودک با کمک میتواند چند قدم راه برود و زانوهایش به سمت چپ یا راست تمایل ندارد جای نگرانی نیست. در کل اگر خیلی نگران هستید میتوانید به ارتوپد اطفال مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *