بلوغ زودرس باعث کوتاهی قد میشود؟

زمانی که بلوغ یک دختر تمام می‌شود، رشد او نیز متوقف می‌گردد. بنابراین بلوغ زودرس باعث کوتاهی قد میشود. بلوغ زودرس، می‌تواند مانع رشد کامل و بلندی قد در بزرگسالی شود؛ زیرا استخوان‌های آن‌ها بالغ شده و رشد استخوان متوقف می‌شود. حتی اگر آن‌ها در ابتدا بلندتر از بچه‌های هم سن خود باشند، بلوغ زودرس رشد آن‌ها را متوقف می‌کند.

بلوغ زودرس باعث کوتاهی قد میشود

بلوغ زمانی است که بدن و ذهن دختران، بالغ و تبدیل به یک زن جوان می‌شود و معمولا آغاز آن حدود ۱۰ سالگی است. گاهی اوقات علائم بلوغ جسمی و هورمونی زودتر از زمان معمول آن آشکار می‌شود که به آن بلوغ زودرس گفته می‌شود. توجه داشته باشید که منظور از بلوغ زودرس ایجاد صفات ثانویه جنسی قبل از ۸ سالگی در دختران است. اگر تمایل دارید در مورد علائم بلوغ زودرس دختران و دلایل آن اطلاعات بیشتری داشته باشید، مطلب زیر را دنبال کنید.

علائم بلوغ زودرس دختران
از علائم بلوغ زودرس دختران می‌توان موارد زیر را نام برد:
بزرگ شدن سینه‌ها
افزایش مو در صورت، زیر بغل و ناحیه تناسلی
رشد سریع
جوش و آکنه
تخلیه واژن یا خونریزی
اگر دختر شما کمتر از ۸ سال سن دارد و یکی از علائم فوق در او مشاهده می‌شود، حتما او را پیش یک پزشک ببرید.

علل بلوغ زودرس دختران
بلوغ زودرس جنسی در دختران به دوصورت کلی است. یک دسته دخترانی هستند که دارای بلوغ زودرس واقعی بوده و بلوغ آنها به خاطر ترشح هورومون‌های گنادوتروپین و ایجاد سیکل‌های قاعدگی در آن‌هاست. گروه دیگر دخترانی هستند که دلیل بلوغ زودرس آن‌ها باید مورد بررسی قرار گیرد و معمولا مشکل در غدد فوق کلیوی است. این دسته از دختران باید تحت درمان قرار بگیرند.

بلوغ زمانی است که هیپوتالاموس در مغز به غده هیپوفیز (یک غده اندازه نخود نزدیک مغز) دستور آزاد کردن هورمون‌ها را می‌دهد. این هورمون‌ها در تخمدان دختران هورمون‌های جنسی را تولید می‌کنند. برخی دختران به دلایل ناشناخته خیلی زود به بلوغ می‌رسند. برخی از این عوامل عبارتند از:

بلوغ زودرس ممکن است موروثی باشد برای مثال در خانواده‌ای که مادر و خواهر‌های یک دختر خانم بلوغ زودرس داشته‌اند، این احتمال زیاد است که او نیز به بلوغ زودرس برسد.

گاهی اوقات یک مشکل در مغز مانند آسیب، تومور (تومور در تخمدان یا غدد فوق کلیوی که می‌تواند خوش خیم یا بدخیم باشد) یا عفونت می‌تواند منجر به بلوغ زودرس شود.

مشکل در تخمدان‌ها و غده تیروئید نیز از دیگر علت‌های بلوغ زودرس است.
برخی از دختران ممکن است که بلوغ زودرس "جزئی" داشته باشند و تنها افزایش رشد مو در ناحیه تناسلی و زیربغل،‌ بدون رشد جنسی دیگری در آنها مشاهده شود. دخترانی که دارای بلوغ زودرس جزئی هستند ممکن است نیاز باشد توسط پزشک معاینه شوند. 

تاثیر بلوغ زودرس بر روی کودک
زمانی که بلوغ یک دختر تمام می‌شود، رشد او نیز متوقف می‌گردد. بلوغ زودهنگام، می‌تواند مانع رشد کامل و بلندی قد در بزرگسالی شود؛ زیرا استخوان‌های آن‌ها بالغ شده و رشد استخوان متوقف می‌شود. حتی اگر آن‌ها در ابتدا بلندتر از بچه‌های هم سن خود باشند، بلوغ زودرس رشد آن‌ها را متوقف می‌کند.
بلوغ زودرس از لحاظ اجتماعی و احساسی نیز می‌تواند کودک را تحت تاثیر قرار دهد، علائم بلوغ زودرس دختران ممکن است باعث شود آنها در خصوص دوره قاعدگی و رشد پستان‌های خود احساس خجالت کنند؛ چرا که زودتر از همسن و سال‌های خود به این دوران رسیده‌اند. بلوغ زودرس می‌تواند باعث شود که فرزندتان اخمو و زودرنج شود. قسمت سخت‌تر ماجرا اذیت شدن و دست انداخته شدن کودکان توسط دیگران است.

تشخیص بلوغ زودرس
احتمالا پزشک برای تشخیص درست علائم بلوغ زودرس دختران با آزمایش خون سطح هورمون‌ها را تعیین خواهد کرد. همچنین عکسبرداری با اشعه X-ray از دست کودک نشان می‌دهد که آیا استخوان‌های کودک دارای رشد سریع هستند یا خیر. سایر آزمایشاتی که در این خصوص ممکن است انجام شود عبارتند از سی تی اسکن، MRI (یکی از روش‌های تصویر برداری پزشکی است که با امواج مغناطیسی بدون ضرر برای بدن انجام می‌شود)، اولتراسوند (یک مدل سونوگرافی است).

درمان بلوغ زودرس
بلوغ زودرس کودکان را می‌توان درمان کرد. پزشک می‌تواند راهکارهایی ارائه دهد تا کودک رشد کامل خود را به دست آورد. همچنین به کاهش یا توقف مشکلات عاطفی و اجتماعی که ممکن است ناشی از بلوغ زودرس باشد، کمک می‌کند. در برخی موارد شاید لازم باشد کودک به یک متخصص در زمینه غدد درون ریز اطفال (پزشک متخصص در زمینه رشد و اختلالات هورمونی در کودکان) ارجاع داده شود. 

بسته به علت، درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
درمان علت اصلی بیماری
استفاده از دارو‌ها برای کاهش سطح هورمون و تاخیر در رشد جنسی
گاهی اوقات هم درمان لازم نیست

از کودکان مراقبت کنید
به فرزندتان درباره آنچه اتفاق می‌افتد، یک توضیح ساده و واضح بدهید. توضیح دهید که این تغییرات برای کودکان و نوجوانان بزرگتر طبیعی است، اما بدن او کمی زودتر شروع به رشد کرده است. روی ظاهر فرزندتان تمرکز نکنید و به جای آن، او را به انجام فعالیت‌های مهم در مدرسه، ورزش کردن و دیگر اقدامات تشویق کنید. در مورد علائمی که باعث آزار و اذیت و ایجاد مشکل برای کودکان می‌شود، بیشتر دقت کنید.

هنگام مواجهه با علائم بلوغ زودرس دختران، اگر نشانه‌هایی مانند نمرات ضعیف، مشکلات در مدرسه، از دست دادن علاقه به فعالیت‌های روزانه و افسردگی را نیز در کودک مشاهده کردید حتما آن را با پزشک در میان بگذارید. 

منبع خبر : برگرفته از setare

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *