بارداری زمان تغییرات مداوم شما و جنین در حال رشدتان است. در کنار تمامی حرکات و لگد زدن ها، ممکن است متوجه سکسکه کردن جنین در رحم تان شوید. آیا این اتفاق طبیعی است؟ در ادامه اطلاعاتی که لازم است درباره سکسکه کردن جنین در رحم و زمان مراجعه به پزشک بدانید را ارائه می دهیم.
چه اتفاقی برای جنین در رحم تان رخ می دهد؟
جنین شما قبل از تولد با مراحل مهم و مختلف زیادی از زندگی اش روبه رو می شود. هر گامی که بر می دارد او را برای زنده ماندن در دنیای واقعی نزدیک تر می کند. احتمالا در هفته های ۱۸ تا ۲۰ بارداری متوجه این حرکات کوچولوی خود خواهید شد. این اتفاق زمان جا به جایی جنین رخ می دهد که آن را به عنوان quickening می شناسند و اغلب آن را برای اولین بار تجربه می کنید. ممکن است مادران با تجربه، حرکت quickening (لگد زدن) را در بارداری بعدی زودتر احساس کند. برای سایر مادران تشخیص این حرکت بسته به عواملی مانند وزن و موقعیت جفت ممکن است کمی بیشتر طول بکشد.
به طور متوسط حرکت جنین ابتدا می تواند بین هفته های ۱۳ و ۲۵ احساس شود. سکسکه معمولا با ضربه های کوچک شروع می شود یا ممکن است احساس کنید شکم تان مانند پاپ کورن تکان می خورد. بعد از مدتی، در طول روز لگد زدن، چرخش و ضربه زدن را احساس خواهید کرد. آیا تاکنون متوجه حرکات دیگری مانند تکان های ریتمیک شده اید؟ ممکن است این حرکات بیشتر شبیه اسپاسم عضلانی یا سایر تپش ها احساس شود. اما احتمالا این حرکت، سکسکه کردن جنین باشد.
سکسکه در چه زمانی از بارداری رخ می دهد؟
ممکن است در سه ماهه دوم یا سوم تان متوجه سکسکه جنین شوید. بسیاری از مادران در ششمین ماه بارداری این “حرکات ناگهانی” را احساس می کنند. اما مانند سایر حرکات جنینی، هر مادری این حرکت جنین را در زمان های مختلفی احساس می کند. بعضی از جنین ها روزانه چندین بار دچار سکسکه می شوند. ممکن است سایر جنین ها اصلا دچار سکسکه نشوند. علت بروز سکسکه به خوبی مشخص نشده است. سکسکه کردن جنین هم مانند کودکان و بزرگسالان دلیلی دارد. یک نظریه می گوید که سکسکه جنین در تکامل ریه او نقش دارد. خبر خوب این است که در اکثر موارد این رفلکس ها طبیعی و فقط قسمت دیگری از بارداری هستند. لازم به ذکر است که بطور کلی سکسکه جنین در رحم مادر نشانه خوبی محسوب می شود. هر چند که بعد از هفته ۳۲ هر روز سکسکه جنین کمتر می شود. اگر جنین شما بعد از این مرحله روزانه دچار سکسکه می شود، بیشتر از ۱۵ دقیقه طول می کشد یا اگر جنین در طول روز یا چند سری دچار سکسکه می شود، می توانید با پزشک خود تماس بگیرید.
واقعا جنین سکسکه می کند یا لگد میزند؟
بهترین روش برای تشخیص اینکه جنین سکسکه می کند یا لگد می زند، راه رفتن در اطراف خانه است. گاهی اوقات اگر آنها در موقعیت خاصی احساس راحتی نکنند یا اگر غذای سرد یا شیرین بخورید که باعث تحرکی حواس آنها شود، ممکن است جنین تان تکان بخورد. ممکن است این حرکات را در قسمت های مختلف شکم تان (بالا، پایین، یک طرف به سمت دیگر) احساس کنید یا در صورت تغییر مکان تان ممکن است حرکات آنها قطع شود. این حرکات جنین ها فقط لگد زدن هستند. اگر هنوز کاملا در حالت نشسته هستید و تکان های ضربان دار یا ریتمیک که در شکم تان اتفاق می افتد را احساس می کنید، ممکن است این حرکت سکسکه کردن جنین باشد. بعد از مدتی شما برای شناسایی این تکان های ریتمیک پیشرفت خواهید کرد.
آیا سکسکه کردن جنین نگران کننده است؟
سکسکه معمولا یک رفلکس طبیعی است. هر چند توصیه شده است که اگر در اواخر بارداری این اتفاق بطور مکرر و ثابت رخ میدهد می تواند نشانه مشکل بند ناف باشد. عوارض مربوط به مشکلات بند ناف می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییر در ضربان قلب جنین
- تغییر فشار خون جنین
- تشکیل دی اکسید کربن در خون جنین
- صدمات مغزی
- مرده زایی (مرده به دنیا آمدن جنین)
در یک بررسی با عنوان علت مشکلات مرگ و میر جنین ها (مرده زایی) که در BMC Pregnancy & Childbirth منتشر شد، نویسندگان متذکر شدند که یک مطالعه به روی گوسفند نشان داد که سکسکه جنین می تواند در اثر فشار بند ناف ایجاد شود. نویسندگان توصیه کردند افزایش سکسکه روزانه بعد از هفته ۲۸ که بیشتر از ۴ بار در روز رخ می دهد ممکن است به بررسی بیشتر توسط پزشک نیاز داشته باشد. با این حال، از آنجا که این مطالعه به روی حیوانات انجام شده است مشخص نیست که آیا این موضوع در مورد انسان هم صدق می کند یا خیر. اگر بعد از هفته ۲۸ تغییر ناگهانی در سکسکه جنین تان احساس کردید، به عنوان مثال اگر آنها شدید تر شوند و بیشتر از حد معمول طول بکشند، ممکن است بخواهید برای آرامش خاطرتان با پزشک خود تماس بگیرید. آنها می توانند شما را معاینه کنند و در صورت بروز مشکل آن را تشخیص بدهند. همچنین اگر همه چیز خوب باشد می توانند به رفع نگرانی شما کمک کنند.
لگد زدن جنین تان را بشمرید
همینطور که هفته ها می گذرند، جنین تان حرکات بیشتری انجام خواهد داد. ممکن است نگران این حرکات باشید یا حتی احساس ناراحتی کنید. به همین دلیل شمردن لگد زدن های او در اواخر دوره بارداری ایده خوبی است. توجه به حرکات جنین می تواند برای تشخیص اینکه آیا کوچولوی شما عملکرد خوبی دارد یا خیر مفید باشد. در ادامه نحوه شمارش حرکات جنین را ارائه می دهیم:
- این کار را در سه ماهه سوم شروع کنید (در صورتی که زایمان پر خطری دارید این کار را زودتر انجام دهید)، برای اینکه بشمردید چقدر طول می کشد که جنین تان ۱۰ حرکت از جمله لگد زدن، ضربه های ناگهانی یا سیخ زدن را انجام دهد، وقت بگذارید.
- معمولا یک جنین سالم در هر دو ساعت بارها حرکت می کند.
- این روند را هر روز و ترجیحا در همان زمان مشابه تکرار کنید.
- جنین تان خیلی حرکت نمی کند؟ نوشیدن یک لیوان آب خنک یا خوردن میان وعده کوچک را امتحان کنید. همچنین می توانید به آرامی با فشار دادن روی شکم تان آنها را بیدار کنید.
بیشتر خانوم ها فقط در طی ۳۰ دقیقه می توانند ۱۰ حرکت را احساس کنند. برای شمردن حرکات جنین تان به خودتان بیشتر از ۲ ساعت وقت بدهید. هر زمانی که نگران بودید یا روز به روز متوجه تغییری در حرکات جنین شدید، با پزشک تان تماس بگیرید. به طور کلی، توجه به حرکات جنین ایده خوبی است تا در صورتی که متوجه تغییر در حرکات او شدید با پزشک تماس بگیرید. تا زمانی که احساس راحتی دارید، ممکن است بخواهید تعدادی راهکار را برای کاهش بی تابی، درد و استرس حرکات مداوم جنین تان امتحان کنید. سعی کنید با کمک یک بالش به سمت چپ خود دراز بکشید؛ مخصوصا اگر می خواهید خواب شب خوبی داشته باشید. غذاهای سالم بخورید و مقدار زیادی آب و مایعات دیگر بنوشید. همچنین فعالیت بدنی منظم می تواند انرژی مضاعف به شما بدهد و حتی به کاهش استرس هم کمک کند. هر شب راس ساعت مشابه ای خوابیدن و چرت زدن هم می تواند به بهتر شدن حالتان در طول روز کمک کند.
نتیجه
در اکثر موارد البته نه همه موارد، سکسکه جنین یک رفلکس طبیعی است. آنها یک بخش نرمال از بارداری هستند. جنین برای انجام اولین عملکردهای بعد از تولدش کارهای زیادی را باید تمرین کند. اگر سکسکه جنین تان باعث نگرانی شما می شود با پزشک خود تماس بگیرید. خیلی زود شاهد سکسکه کردن کودک دلبندتان خارج از شکم تان خواهید بود. فقط صبور باشید.
عالی بود