تعداد ضربان قلب جنین در رحم مادر معمولا بین ۱۱۰ تا ۱۶۰ بار در یک دقیقه میتپد. وقتی کودک حرکت میکند، ضربان قلبش سریعتر میشود…
شنیدن ضربان قلب جنین یکی از بررسیهای معمول چکآپ حاملگی است. این تست با آزمایشهای دیگر همراه میشود تا نگاه دقیقتری به دیابت، فشار خون بالا و شرایط دیگری که میتواند باعث مشکلاتی برای جنین شود داشته باشد. شنیدن ضربان قلب جنین همچنین میتواند انقباضات شما را اندازه بگیرد و اگر باید زایمان کنید به شما بگوید.
این آزمایش چگونه انجام میشود؟
پزشک میتواند ضربان قلب جنین را از دو راه بشنود. یکی از این راهها شنیدن ضربان قلب و ضبط کردن آن از روش شکم شماست. هنگامی که کیسه آب پاره شود و شما در موقعیت زایمان قرار بگیرید، توسط یک سیم نازک که از دهانه رحم میگذرد و به سر نوزاد متصل میشود ضربان شنیده میشود.
از بیرون: راه معمولتری که برای حاملگیهای معمولی بیشتر استفاده میشود، شنیدن صدای قلب نوزاد از طریق سونوگرافی داپلر است. اگر شما به آن نیاز داشته باشید، دکتر ممکن است آزمایش مخصوصی را که به آن تست بدون استرس یا NST میگویند را برایتان تجویز کند. این تست معمولا از هفته 32 بارداری انجام میشود و تغییرات ضربان قلب جنین را وقتی حرکت میکند تا زمان ۲۰ دقیقه اندازهگیری میکند. برای این آزمایش شما باید دراز بکشید و دستگاه به دور شکمتان متصل شود. دستگاه تعداد دفعاتی که سرعت ضربان قلب جنین در ۲۰ دقیقه افزایش مییابد را اندازهگیری میکند. اگر کمتر از دو بار این اتفاق بیفتد، پزشک سعی میکند تست را طولانیتر کند یا تلاش میکند جنین را بیدار کند یا با صدا یا لمس باعث تکان خوردن او شود.
دکتر ممکن است ضربان قلب جنین را موقع زایمان در یک مانیتور رصد کند. این به دکتر میگوید انقباضات چه تاثیری روی جنین میگذارد. اگر این تاثیرات ناخواسته است، ممکن است لازم باشد زودتر نوزاد را به دنیا بیاورید.
از درون: هنگامی که کیسه آب پاره شود و دهانه رحم باز شود، دکتر ممکن است سیمی که به آن الکترود میگوید وارد رحم کند. این سیم به سر بچه متصل میشود و به یک مانیتور وصل میماند. این کار باعث میشود ضربان قلب بهتر از روش قبلی قابل تشخیص باشد.
نتایج شنیدن ضربان قلب جنین به ما چه میگوید؟
قلب جنین در رحم معمولا ۱۱۰ تا ۱۶۰ بار در یک دقیقه میتپد. وقتی کودک حرکت میکند، ضربان قلبش سریعتر میشود.
علائم مشکلات احتمالی عبارتند از:
ضربان قلب کمتر از ۱۱۰ بار در دقیقه
ضربان قلب بیشتر از ۱۶۰ بار در دقیقه
الگوی ضربان غیر طبیعی
وقتی بچه تکان میخورد یا در طول انقباض ضربان قلب بالا نمیرود.
نبودن یک ضربان قلب نرمال همیشه نشانه مشکلی درباره بچه نیست. دلایل دیگر آن میتواند موقعیت بچه درون رحم یا داروهای خاصی باشد. اما یک ضربان قلب غیر نرمال میتواند نشانه این باشد که بچه اکسیژن کافی دریافت نمیکند.
دکتر چه کاری میتواند انجام دهد؟
اگر ضربان قلب جنین چیزی که دکتر انتظار دارد نباشد، دکتر ممکن است مواردی را آزمایش کند. از جمله:
تغییر موقعیت شما یا تکان دادن جنین
دادن مایعات به شما از طریق سرم
دادن اکسیژن بیشتر به شما
آرام کردن رحم با دارو برای کمتر کردن انقباضات
تجویز داروهای دیگر
اگر انجام این مراحل ضربان قلب جنین را به حالت عادی برنگرداند، شما ممکن است لازم باشد همان موقع زایمان کنید. اگر دهانه رحم به طور کامل باز شده، دکتر ممکن است از وسیلهای به نام فورسپس یا وکیوم برای بیرون کشیدن زودتر جنین، به جای منتظر ماندن برای انقباضات استفاده کند. در غیر این صورت لازم است از طریق سزارین نوزاد را به دنیا بیاورید.
ضربان قلب نرمال جنین معمولا بین ۱۱۰ تا ۱۶۰ ضربه در دقیقه در دوران بارداری است اما در اوایل سه ماهه اول، ضربان قلب جنین کندتر است. بطور متوسط ضربان قلب جنین بین هفته های هفت تا هشت بارداری در سونوگرافی مشخص میشود. در ابتدا ضربان قلب پایین و سپس تا هفته ۱۰ بارداری افزایش می یابد و شاید به ۱۷۰ ضربه در دقیقه هم برسد اما بعد از آن ضربان قلب جنین کاهش یافته و به ۱۳۰ ضربه در دقیقه هم می رسد. مطالعه ای در سال ۱۹۹۶ نتایج زیر را به عنوان حداقل ضربان قلب طبیعی در سونوگرافی های بارداری اولیه اندازه گیری کرد، که اندازه آن با توجه به قطب جنین متفاوت بود:
– نطفه ۲ میلیمتری: ۷۵ ضربه در دقیقه
– نطفه ۵ میلیمتری: ۱۰۰ ضربه در دقیقه
– نطفه ۱۰ میلیمتری: ۱۲۰ ضربه در دقیقه
– نطفه ۱۵ میلیمتری: ۱۳۰ ضربه در دقیقه
اگرچه گاهی اوقات ضربان قلب اولیه پایین تر از این اعداد است، اما ضربان قلب آهسته جنین در اوایل بارداری با افزایش احتمال بروز سقط جنین همراه است. پزشکان معمولا برای ضربان قلب آهسته جنین سونوگرافی توصیه می کنند تا سلامت بارداری بررسی شود. متأسفانه، هیچ کاری برای تغییر نتیجه نمی توان انجام داد. سقط جنینی که پس از تشخیص ضربان قلب آهسته اتفاق می افتد گاهی اوقات به این معنی است که نوزاد از ابتدا اختلالات کروموزومی داشته است.
ضربان قلب سریعتر از ضربان قلب طبیعی خطر بروز سقط جنین یا سایر نتایج منفی را به همراه ندارد. شواهدی وجود ندارد که میزان ضربان قلب جنین بتواند جنسیت جنین را پیش بینی کند.
رابطه بین جنسیت جنین و ضربان قلب او:
بطور قطعی هیچ ارتباطی بین ضربان قلب جنین و جنسیت او وجود ندارد اما در قدیم گفته میشد اگر ضربان قلب جنین از ۱۵۰ بیشتر باشه یعنی جنین دختر و اگر از ۱۵۰ کمتر باشه یعنی جنین پسر است.
منبع خبر : ninisite،parsine