راهنمای تغذیه کودکان زیر یک سال/ ۱ ماهگی تا ۱۲ ماهگی!

تغذیه کودک از بدو تولد تا یک سالگی

تغذیه درست کودک موجبات رشد او را فراهم می کندو اگر در تغذیه کودک خللی وارد شود، می تواند مستقیما به رشد جسمی و روحی کودک صدمه بزند.
 همه بچه ها از الگوی ثابتی برای غذا خوردن پیروی نمی کنند. بعضی کودکان وقتی غذاخور می شوند، با دور شدن قاشق از دهان شان به گریه می افتند و بعضی ها هم آنقدر به غذا خوردن بی میل هستند که مادر را به گریه می اندازند.

 


اما همیشه عادت های عجیب و غریب غذایی بچه ها نیست که والدین را نگران می کند؛ گاهی خود پدر و مادرها هستند که بی اطلاع از نیازها و شرایط کودک شان، برای خود نگرانی هایی غیرواقعی دست و پا می کنند. پیشنهاد می کنیم برای کمتر کردن نگرانی های بی موردتان، برای اینکه بدانید کودک تان از تولد تا یک سالگی چطور و چقدر رشد می کند و برای اینکه از میزان غذا و شیری که نیاز دارد باخبر شوید، این راهنما را بخوانید.
زنگ خطر ها را جدی بگیرید
مهم ترین نکته این است که پس از دادن یک غذا، منتظر واکنش های کودک تان باشید. مهم نیست کودک تان یک ماهه است و غذایش شیر است یااینکه ۸ ماهه است و سوپ می خورد؛ شما می توانید حالت ها و پریشانی های او در روزهای بعد را به غذایی که به او می دهید نسبت دهید.
تغذیه کودکان
برنامه غذایی کودک از ماه اول تولد

این ماه، می تواند یکی از سخت ترین ماه ها برای شما باشد. کودکی که ضعیف و کم وزن به دنیا آمده، در ابتدای این ماه لاغرتر هم می شود، اما نگرانی هایی که در مورد ضعیف تر شدن نوزادتان دارید، بیجاست. نوزاد شما ممکن است در روزهای اول بعد از تولد، چندصد گرم (۱۰ درصد وزن زمان تولدش) کم کند اما بعد از گذشت دو هفته، نه تنها وزن از دست رفته را به دست می آورد، بلکه احتمالا فربه تر از زمان تولدش هم می شود.
چه باید بخورد؟
شیر مادر یا شیر خشک
حواس تان باشد:
اگر نشانه های مشکوکی روی پوست یا حالات نوزادتان می بینید، می توان گفت که تغذیه مناسبی برایش انتخاب کرده اید یا نه. برخی نوزادان به خوراکی هایی که مادر می خورد و وارد شیر او می شود، واکنش آلرژیک نشان می دهند، اگر نشانه مشکوکی مشاهده کردید، موضوع را با کمک پزشک کودک تان بررسی کنید. درصورتی که امکان حذف موادی که فرزندتان به آنها حساسیت نشان می دهد را ندارید، پس از مشورت با پزشک یک شیرخشک ضد آلرژی مناسب انتخاب کنید.

یک ماهگی
از این زمان تا وقتی کودک تان شش ماهه می شود، هر هفته حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم وزن اضافه می کند و قدش هم حدود دوونیم سانتی متر در ماه بلند می شود.
چه باید بخورد؟

شیر مادر یا شیر خشک

حواس تان باشد:
در این ماه باید کودک تان را ۸ تا ۱۲ وعده در روز با شیر خود یا شیرخشک تغذیه کنید. بهتر است به جای اینکه حجم زیادی شیر در یک وعده به کودک تان بدهید، فاصله شیر دادن ها را کوتاه و تعداد وعده ها را بیشتر کنید. فاصله بین دو تا نهایتا سه ساعت می تواند به حفظ سلامت فرزندتان کمک بیشتری کند.
دو ماهگی
میزان وزنی که کودک تان در هر هفته می گیرد، می تواند به شما بگوید تغذیه اش کافی است یا نه. اگر فرزندتان دو برابر آنچه گفتیم وزن اضافه کرد، خوشحال نشوید؛ شما با بیش از اندازه شیر دادن به او معده اش را آزار می دهید و احتمال چاق شدنش در سال های آینده را هم به وجود می آورید. اگر هم کودک تان نتوانسته وزنی نزدیک به آنچه گفته شد را اضافه کند، باید با کمک متخصص دلیلش را بررسی کنید، شاید چیزی به غیر از کم بودن میزان شیرش دلیل توقف رشد او بوده است.
چه باید بخورد؟
شیر مادر یا شیر خشک
حواس تان باشد:
هنوز برای شروع کردن غذای کمکی زود است. قبل از چهار ماهگی شما اجازه ندارید غیر از شیر چیزی به کودک تان بدهید. معده و روده کودکان تا قبل از چهار ماهگی نمی تواند هیچ خوراکی دیگری را تحمل کند.
سه ماهگی
سرعت افزایش وزن کودک تان از این ماه کاهش پیدا می کند و حدودا به ۱۰۰ تا ۱۲۰ گرم در هفته می رسد؛ پس نگران نباشید و سعی نکنید با بیشتر شیر دادن به او، سرعت وزن گرفتنش را بالا ببرید.
چه باید بخورد؟
شیر مادر یا شیر خشک
حواس تان باشد:
این ماه، آخرین ماهی است که کودک شما تنها شیر می خورد. می دانیم که دوست دارید برایش غذاهای رنگارنگ بپزید، اما برای محافظت از دستگاه گوارش کودک تان لازم است یک ماه دیگر هم صبر کنید.
چهار ماهگی
با وارد شدن به چهار ماهگی، کودک تان کم کم برای مصرف غذاهای جامد تر آمادگی پیدا می کند. نشانه هایی مثل توانایی بالا نگه داشتن سر، نگاه کردن به دهان شما وقتی چیزی می خورید و نشستن با کمک و حمایت شما می گوید کودک تان برای وارد شدن به این مرحله آماده شده است.
چه باید بخورد؟

شیر مادر یا شیر خشک و لعاب برنج
حواس تان باشد:
گفتیم کودک تان از این ماه می تواند غذاخور شود، اما قرار نیست با سوپ و آش به استقبالش بروید، بلکه پس از مشورت با پزشک می توانید لعاب برنج را که نمک و افزودنی دیگری ندارد به شیر او اضافه کنید. احتمالا اگر در این ماه بخواهید با قاشق به کودک تان لعاب برنج بدهید، هرچه با قاشق به او داده اید را بیرون می ریزد و همه لباس هایش را کثیف می کند. بچه ها از چهار تا هفت ماهگی چنین عادتی دارند.
پنج ماهگی
با وارد شدن به پنج یا شش ماهگی، کودک شما باید به وزنی معادل دوبرابر وزن زمان تولدش رسیده باشد؛ در غیر این صورت، با کمک متخصص از دلایل رشد کم یا بیش از اندازه اش باخبر شوید.
چه باید بخورد؟

شیر مادر یا شیر خشک، فرنی با آرد برنج و حریره بادام
حواس تان باشد:
اگر همانطور که در ابتدای مطلب گفتیم، کودک تان به شیر گاو آلرژی دارد، نمی توانید فرنی را با شیر برایش درست کنید. راه حلی که به شما پیشنهاد می کنیم، درست کردن فرنی با آب و پس از برداشتن از روی اجاق گاز و اضافه کردن کمی شیرخشک ضدآلرژی به آن است. البته مراقب باشید پس از اضافه کردن هر غذای تازه به رژیم کودک تان، در صورت مشاهده نشانه مشکوکی مثل یبوست، اسهال، خون در مدفوع، ریفلاکس بیش از حد، گریه های غیرطبیعی، لکه های پوستی و. . . فورا به متخصص مراجعه کنید. گذشته از این، هرگز فرنی را با شیشه شیر به کودک تان ندهید؛ او از این ماه باید فرق غذای کمکی و شیر را بداند. 

شش ماهگی

از این ماه به بعد، قد کودک تان احتمالا بین یک تا یک و نیم سانت در ماه بلند می شود و هر هفته ۱۰۰ گرم وزن اضافه می کند. حالا دیگر لباس هایش دیرتر برایش کوچک می شوند اما در مقابل بدنش هر روز تواناتر و قوی تر از قبل می شود.
چه باید بخورد؟
شیر مادر یا شیر خشک، فرنی با آرد برنج و سوپ، آب جوشیده سرد شده
حواس تان باشد:
شما باید در قابلمه ای جدا یک سوپ پایه که از سینه مرغ، هویج و برنج تشکیل شده را بپزید و پس از اینکه خوب پخت و لهش کردید، با قاشق به کودک تان بدهید. کافی است این سوپ را دو بار در روز به کودک تان بدهید و یک بار در وعده صبحانه و یکبار هم قبل از خواب می توانید به او فرنی بدهید. شما می توانید پس از گذشت هر هفت روز، یک ماده تازه به این سوپ پایه با مقدار بسیار کمی نمک اضافه کنید. ابتدا سیب زمینی، سپس گشنیز و جعفری تازه، بعد هم رشته فرنگی را به این سوپ اضافه کنید.
هفت ماهگی
روند افزایش قد و وزن کودک تان در این ماه تقریبا مشابه ماه قبل است اما می توانید تغییرات زیادی در رفتارها و مهارت های او مشاهده کنید. کودک تان در این ماه می تواند کمی بدون کمک بنشیند، سینه خیز برود و راحت تر از قبل غذایش را ببلعد.
چه باید بخورد؟

شیر مادر یا شیر خشک، فرنی با آرد برنج و سوپ، آب جوشیده سرد شده
حواس تان باشد:
اگر در ماه گذشته مشکل خاصی در وضعیت سلامت کودک تان ندیدید، تغذیه گفته شده را می توانید تا پایان ماه هفتم ادامه دهید. غلات و آب ماهیچه را هم می توانید در این ماه به سوپ او به ترتیب اضافه کنید.
هشت ماهگی

نگران کند شدن رشد کودک تان نباشید. می توانید در این ماه دل تان را به اینکه کودک اسباب بازی هایش را با دو دست می گیرد و بیشتر به اشیاء توجه نشان می دهد خوش کنید.
چه باید بخورد؟

شیر مادر یا شیر خشک، فرنی با آرد برنج، سوپ، پوره میوه، زرده تخم مرغ، ماست تازه، آب جوشیده سردشده
حواس تان باشد:
حالا که کودک تان هشت ماهه شده، دفعات تغذیه او را می توانید به پنج بار در روز افزایش دهید. در این ماه می توانید علاوه بر تغذیه ماه های پیش، هر روز سه تا پنج قاشق مرباخوری ماست تازه و سه روز در هفته به اندازه نصف قاشق مرباخوری زرده تخم مرغ پخته شده به او بدهید. در این ماه پوره هویج، پوره سیب زمینی یا پوره سیب و موز را هم می توانید به کودک تان بدهید.
نه و ده ماهگی
در این سن کودک تان به غذای کمکی بیشتری نیاز دارد اما نباید فراموش کنید که شیر هنوز غذای اصلی اوست و باید چهار تا پنج بار در روز آن را تغذیه کند. احتمالا تا این ماه چند دندان روی لثه های کودک شما سبز شده و حالا دوست دارد مستقل تر باشد و خودش با قاشق غذا بخورد.
چه باید بخورد؟

شیر مادر یا شیر خشک، سوپ، پوره میوه و سبزیجات، آب میوه، زرده تخم مرغ، ماست تازه، آب جوشیده سردشده
حواس تان باشد:
در غذا دادن به کودک تان افراط نکنید و بیشتر از نصف استکان آب میوه در روز به او ندهید. دستگاه گوارش فرزند شما از این ماه بیشتر به دستگاه گوارش بزرگسالان شبیه می شود. حالا می توانید به غذای کودک تان حبوباتی که نفخ شان گرفته شده را هم اضافه کنید. کودک شما در ۱۰ ماهگی دوست دارد غذاهای انگشتی بخورد و سعی کنید غذا را آنقدر له نکنید که به شکل یک مایع صاف دربیاید؛ چراکه در چنین صورتی کودک تان مهارت جویدن و بلعیدن غذا را پیدا نمی کند. شاید له کردن غذا با پشت قاشق بهتر از ریختن غذا در مخلوط کن باشد.
یازده و دوازده ماهگی
وزن کودک تان احتمالا تا پایان یک سالگی سه برابر وزن زمان تولدش می شود و قدش هم دو برابر بلندتر از زمان تولدش می شود. مشکل ریفلاکس کودک تان که حالا روی پاهایش می ایستد، احتمالا به طور کامل برطرف شده است. او اکنون آرام تر شده است و آمادگی تجربه غذاهای جدید را دارد.
چه باید بخورد؟

شیر مادر یا شیر خشک، سوپ، میوه و سبزیجات، آب میوه، زرده تخم مرغ، ماست تازه، نان، غذاهای سبک و بدون ادویه
حواس تان باشد:
احتمالا از یکی، دو ماه قبل به توصیه متخصص کودکان، شیر شبانه فرزندتان را قطع کرده اید. حالا می توانید تکه ای نان نرم با مقدار کمی کره و مربا یا پنیر و پودر گردوی نرم شده یا کورن فلکس حل شده در شیر مادر یا شیرخشک را به کودک تان بدهید. با نزدیک شدن فرزندتان به یک سالگی آزادی بیشتری برای تغذیه او دارید. اگر ازچشیدن طعم های جدید لذت می برد، می توانید از خرما گرفته تا حلیم و تکه های میوه به او بدهید اما مراقب باشید به خاطر نگرانی از کم وزن بودن کودک تان او را بیسکویت خور و هله هوله خور بار نیاورید.

فقط چاق شدن او و اضافه شدن وزنش کافی نیست. کودک شما نیاز دارد با مواد مغذی تغذیه شود تا کمتر مریض شود . با توجه به تغذیه او در دوران کودکی می توانید به رشد جسمی و ذهنی هرچه بیشتر او کمک کنید.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *